Zanimljivosti i savjeti - 29. prosinca 2017.
AUTOR ČLANKA - Predrag Madžarević

Dan poslije najluđe noći u godini: otjerajte hranom mamurluk

Staru godinu ispraćamo i nazdravljamo novoj, ne samo jednom, već i više puta tijekom večeri. Sljedeće jutro se nemilosrdno zbrajaju posljedice

mamurluk

Novogodišnja noć i… uvijek ista priča. Iako ste se sto puta zakleli da ćete paziti na broj zdravica, novogodišnje jutro dočekujete s glavoboljom i mučninom.

Okej, uzeli ste “samo jedno” piće… a onda je piće preuzelo vas. I eto vas kako teturate prema hladnjaku s jednom jedinom željom: pregristi mamurluk zalogajem ukusnog pečenja, ostacima jučerašnje pizze, masnom kobajom ili nekim zašećerenim napitkom.

Mitovi o spasonosnim namirnicama

No nemojte prenagliti! Ne vjerujte široko ukorijenjenim mitovima o spasonosnim namirnicama kao što su masna ili slana hrana, velike porcije kobasica ili ugljikohidrata jer je istina ponešto drugačija. Masnoće i soli neće isprati alkohol i njegove posljedice iz vašeg tijela. Dapače, teška, masna i slana hrana dodatno će opteretiti vaš napaćeni želudac. Soli u mesnim narescima pridonijet će osjećaju dehidriranosti, a to je posljednje što vam treba kod mamurluka.

Umjesto špeka, pizze i kobasice, pojedite laganu povrtnu juhu bogatu vitaminima i mineralima

Što onda jesti? Namirnice koje sadrže nutrijente koje je alkohol neutralizirao. To su, u prvom redu, namirnice bogate vitaminom B i mineralima. Dakle, umjesto špeka, pizze i kobasice, pojedite laganu povrtnu juhu bogatu vitaminima i mineralima.

Kraljevski vitamin B

Vitamin B je posebno važan kod oporavka od pijanstva jer sudjeluje u normalnom funkcioniranju živčanog sustava, pomaže cirkulaciji i urednom metabolizmu.

Vitaminski bogato ne znači nužno i bezukusno! Naime, namirnice kao što su fino ispečena jaja, ukusni mliječni proizvodi ili cjelovite žitarice bogate su vitaminom B, a pritom su odličan  i ukusan obrok za tjeranje mamurluka. Uz to, jaja nose i dodatni bonus – važnu aminokiselinu cistein koja učinkovito odstranjuje toksine iz našeg tijela.

Vi u normali, a mamurluk u banani

Uz jaja, banane su sljedeći dobar izbor za oporavak. Tijekom opijanja, naime, alkohol polako uništava zalihe kalija u našem organizmu. Manjak ovog elementa dovodi do osjećaja slabosti u mišićima i povišenog krvnog tlaka, a sve su to poznati simptomi mamurluka. Pojedite bananu ili dvije, i razina kalija ponovno će se vratiti u normalu.

Sve to razumijete, no ipak želite smazati nešto masno? Ako baš morate, savjetuju nutricionisti, neka to bude šaka orašastih plodova, sjemenke suncokreta i buče, ukusan avokado… Evo i super recepta za jutarnji anti-mamurluk: fini topli tost, a na njemu ispečeno jaje, malo špinata, dinstanih gljiva i avokado!

Izbjegavajte gazirano

Nekima dan poslije uopće nije do hrane, pa radije pribjegavaju spasonosnim pićima. No popularni „tekući lijekovi“ kao što su gazirana pića razvikanih brendova, to posve sigurno – nisu. Kako ističu nutricionisti, učinit ćete si veću uslugu ako, umjesto gaziranog pića, popijete izotonični sportski napitak. Treba znati da mjehurići plina u gaziranim sokovima čak dodatno nadražuju želudac i nadimaju, a zbog velikog sadržaja šećera ne uspijevaju vas niti rehidratizirati.

Kako ističu nutricionisti, učinit ćete si veću uslugu ako, umjesto gaziranog pića, popijete izotonični sportski napitak

Izotonični sportski napitak kudikamo je bolje rješenje jer vam vraća izgubljene minerale, soli i tekućinu. Čak je i čaša obične vode bolji izbor od gaziranih sokova.

Rajčica iz raja izašla

Ako već morate popiti nešto slatko, neka to bude sok od rajčice. Prema brojnim istraživanjima, upravo je rajčica “kao iz raja izašla” da vas spasi od posljedica mamurluka.

Zašto baš rajčica? Tijekom opijanja, ljudska je jetra prezauzeta djelovanjem alkohola da bi uspjela održati ispravnu razinu šećera u krvi. S obzirom na to da je glukoza primarni izvor energije za mozak, ne čudi što su umor, slabost i loše raspoloženje vjerni pratitelji mamurluka. Popijte stoga punu čašu prirodnog soka od rajčice i povratite zdravu razinu šećera u krvi. Ovaj napitak će vas rehidrirati te vas oboružati likopenom – moćnim saveznikom u borbi protiv upala.

I za kraj, dobro razmislite prije sljedećeg opijanja ili barem popijte veliku čašu vode prije nego što, nakon pijanke, legnete u krevet. To vas možda neće spasiti, ali će ponešto ublažiti najneugodnije posljedice mamurluka.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button