Zanimljivosti i savjeti - 22. veljače 2018.
AUTOR ČLANKA - dr. sc. Vesna Bosanac

Uživajte i dalje u omiljenom napitku, ali s mjerom! Kad je kava zdrava?

Kava sprječava pojavu šećerne i Parkinsonove bolesti, no može povisiti krvni tlak. Doznajte sve o napitku koji pobuđuje sva naša čula

kava može pomoći kod dijabetesa

Da je nema, rive primorskih mjesta bile bi puste, mnogi bi i u podne bili pospani, a ispiti ni danas ne bi bili položeni. “Idemo na kavu” da se “maknemo od posla”, da “razbistrimo glavu” ili jednostavno “dođemo k sebi”. Uistinu, kava “zlata vrijedi”. Što bismo da je nema?

Kava pobuđuje sva naša čula, pa ne čudi da se za nju vežu brojni mitovi. Potječe iz Etiopije. Legenda kaže se da je neki pastir primijetio dobro raspoloženje svojih koza nakon što su se osladile plodovima obližnjeg stabla. I ljudi su u početku kavu tako konzumirali; žvačući njezine bobice. Danas se kava pije kao crna i bijela kava, cappuccino, macchiato, ledena kava, “šlagirana”, …

Kofein pomaže kod dugotrajne tjelovježbe izdržljivosti. Potiče se potrošnja masti, a štedi glikogen kao izvor energije za mišiće

Kava za zdravlje

Kava je jedan od najpopularnijih napitaka u svijetu. Sadrži više od tisuću različitih tvari uključujući ugljikohidrate, masti, vitamine, mineralne tvari, alkaloide i fenole. Cijenjena je zbog svoje specifične arome i okusa no nisu zanemarivi ni njezini pozitivni učinci na zdravlje. Znanstvena istraživanja kazuju kako kava može pomoći u sprječavanju nastajanja mnogih kroničnih bolesti uključujući šećernu bolest tipa II, Parkinsonovu bolest te bolesti jetre. Ipak, treba imati na umu kako kava može povisiti krvni tlak.     

Različito mljevenje za različite vrste omiljenog napitka

Ovisno o vrsti kave kao napitka i načinu njezina pripremanja, koristi se mljevena kava različite finoće. Tako se ona srednje grubo mljevena koristi za pripremu u aparatima perkloratorima. Za pripremu kave pomoću električnih aparata koristi se sitnije mljevena kava, a “fino mljevena” za filter kavu. Vrlo fino mljevena kava je za espresso, a ona najsitnije mljevena za “našu” tursku kavu. 

Što je umjerena količina kofeina?

Kofein se, osim u kavi, nalazi i u energetskim pićima, kola napicima, čaju, vrućoj čokoladi i sličnom. Studije kazuju kako umjeren unos kofeina od oko 400 mg dnevno općenito nema negativan utjecaj na zdravlje odraslih ljudi. Za trudnice je prag prihvatljivosti, naravno, manji te iznosi 300 mg. Koliko je to kava u praksi, ovisi, naravno, o vrsti kave, načinu pripreme i jačini napitka. 

Koliko kofeina sadrži:

  • Filter kava, 250 ml – 80 mg (40 – 110 mg)
  • Instant kava, 250 ml – 60 mg (12 – 169 mg)
  • Espresso, 1 serviranje – 107 mg (25 – 214 mg)
  • Crni čaj, 250 ml – 27 mg (9 – 51 mg)
  • Coca-cola, 375 ml – 49 mg
  • Red Bull, 250 ml – 80 mg

Kofein kao dodatak prehrani za sportaše

Kofein pomaže kod dugotrajne tjelovježbe izdržljivosti. Potiče se potrošnja masti, a štedi glikogen kao izvor energije za mišiće. Različite vrste kave kao napitka imaju različit sadržaj kofeina koji je teško odrediti. Zato vrhunski sportaši uzimaju čisti kofein i to u dnevnoj količini od 6 mg na svaki kilogram svoje tjelesne mase.

>> Osim što uživate u kavi, možda vam je draga i šalica toplog čaja? Od čudesne biljke Camellia sinensis iz Kine dobiva se nekoliko vrsta ukusnih i ljekovitih čajeva, od kojih boje brani onaj najpoznatiji – zeleni čaj. <<

Treba ipak naglasiti kako kofein kao poznati stimulator može remetiti proces oporavka sportaša i san. To, naravno, ponekad ima negativne posljedice na natjecanja koja potom slijede.

Kava na neki drugi način

  • U Švedskoj je sada hit piti kavu s malo zobenog mlijeka. Zašto ne probati?
  • U šalicu stavite kockicu čokolade i ulijte filter kavu. Okus “čokoladne kave” iznenađujuće je dobar.
  • Ako vam smeta kofein, tu je uvijek stara dobra kava od cikorije, prženog ječmenog slada ili mješavine cikorije i ječma. I uistinu, izbjegavanje kofeina ne treba biti razlog odricanja od uvriježenih navika i opuštenog susreta s dragim ljudima.        

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button