Zanimljivosti i savjeti - 1. listopada 2019.
AUTOR ČLANKA - Tanja Pekez, dr. med., spec. obiteljske medicine

Što učiniti ako osjećate trnce u rukama i nogama

Trnci, posebno trnci u rukama i nogama vrlo su neugodan simptom čiji se uzrok ponekad vrlo teško otkriva pa se naoružajte strpljenjem

Trnci u rukama i nogama

Liječenje trnaca je vrlo otežano te je potrebna suradnja pacijenta, liječnika obiteljske medicine, neurologa, endokrinologa, imunologa i drugih stručnjaka da bi se došlo do pravog uzroka

Trnci u nogama su vrlo neugodan simptom čiji se uzrok ponekad vrlo teško otkriva i za što je ponekad potrebno dosta vremena i strpljenja. Pored trnaca mogu se javiti i druge tegobe i znaci, kao što su bol, promjena boje kože… Kod sustavnih bolesti može doći i do raznih drugih tegoba ili trnaca i u drugim dijelovima tijela.

Trnci se mogu  pojaviti iznenada i kratko trajati, nekoliko minuta, te su uglavnom mehaničkog uzroka. Naime, ako uslijed nekog neuobičajenog položaja pritisnemo neki živac i/ili krvnu žilu, dolazi do pojave trnaca koji vrlo brzo prestaju nakon promjene položaja tijela. Druga relativno bezazlena pojava trnaca (zajedno s trncima u rukama) je ona kod predubokog i prečestog udisanja tijekom napada panike. Tada je prva pomoć (i to vrlo učinkovita) disanje u vrećicu. Ova pojava dolazi zbog poremećaja metabolizma kalcija. Daleko je važnije otkriti zbog čega dolazi do pojave panične atake.

Nogirajte bolove u petama! Saznajte uzrok i olakšajte si svaki korak

Trnci se mogu pojavljivati i samo u jednoj nozi. Onda su uglavnom povezani s lumboishialgiom ili, u goroj varijanti, diskus hernijom. Ako je došlo do trajnog oštećenja živca trnci mogu ostati do kraja života. Stoga je jako bitno operirati diskus herniju ako vam to preporučuje neurokirurg.

Trnci mogu biti i posljedica većih ozljeda kada dolazi do trajnog oštećenja živaca. Lajmska bolest (koja je izazvana ubodom krpelja) kao i infekcija herpes virusom i hepatitisom može dovesti do pojave trnaca i ova se tegoba s vremenom može povući. Trnci, pored navedenih razloga, mogu biti izazvani i rijetkim nasljednim bolestima te tumorima, kao i bolestima koštane srži (monoklonalna gamapatija i mijelom).

Ako su trnci u rukama i nogama prisutni dulje vrijeme, potražite druge uzroke

Međutim, većina trnaca traje vrlo dugo. Ako se trnci javljaju dulje vrijeme, potrebno je tražiti druge uzroke. Kao i u svim drugim slučajevima, potrebna je dobra suradnja s obiteljskim liječnikom i davanje što više informacija kako bi se što lakše usmjerilo ispitivanje i skratio put do dijagnoze.

Dijabetes melitus (šećerna bolest) je najčešći uzrok trnaca u nogama. Stoga ako imate dijabetes i trenutno nemate nikakvih tegoba, jako se potrudite držati nivo glukoze u granicama. Onog trenutka kad dobijete trnce, stanje je definitivno i samo se može određenim lijekovima pokušati umanjiti tegobe. Pored trnaca, kod dijabetesa dolazi do takvog oštećenja živaca da se ne može primijetiti ozljeda, osobito na stopalu, što može dovesti do pojave kronične rane.

Alkoholizam može biti okidač

Drugi najčešći uzrok je oštećenje živaca zbog alkoholizma. Naime, alkoholizam je problem za koji još uvijek nismo dovoljno osviješteni. Stoga je vrlo teško utjecati na ljude koji pretjerano konzumiraju alkohol i osvijestiti ih o posljedicama koje izaziva alkohol. Između ostalog, dolazi i do oštećenja živaca, ali i drugih dijelova organizma.

Uzimanje lijekova

Nedostatak vitamina, posebice B1, B6 i B12 te vitamina E može dovesti do trnaca. Ne preporučuje se uzimati te vitamine bez konzultacije s liječnikom. Osobito stoga što se nedostatak vitamina B12 može korigirati jedino davanjem tog vitamina putem injekcija u mišić.

Uzimanje nekih lijekova, posebno onih koji se koriste u kemoterapiji, može dovesti do trnaca. Amiodaron (lijek za aritmiju), metronidazol (lijek za liječenje anaerobnih infekcija), te femiton (lijek za liječenje epilepsije) dovode do pojave trnaca kao i izlaganje teškim metalima, osobito olovu i živi.

Neke druge sustavne i neurološke bolesti kao što su hipotireoza (smanjen rad štitnjače), bolesti bubrega i jetre, Sjogrenov sindrom, reumatoidni atritis, multipla skleroza i još neke rjeđe mogu dovesti do ovog neugodnog simptoma.

PROMO
osteoartritis bolovi u zglobovima zakocenost skripanje u zglobovima Arthryl®

Muče vas bolovi u zglobovima? Stručnjaci dali preporuke osobama koje boluju od osteoartritisa

Osteoartritis pogađa osobe starije životne dobi te značajno utječe na kvalitetu života. Stručnjaci savjetuju korištenje ispravne terapije

SAZNAJTE VIŠE

Dakle, kao što je vidljivo, postavljanje odgovarajuće dijagnoze je vrlo otežano, kao i liječenje. Potrebna je suradnja pacijenta, liječnika obiteljske medicine, neurologa, endokrinologa, imunologa i drugih stručnjaka da bi se došlo do uzroka trncima. Vrlo često ne može doći do trajnog izlječenja nego do smanjivanja tegoba.  Znači, posebna poruka osobama s dijabetesom – budite uporni u regulaciji svoje bolesti i onima koji vole čašicu više – dobro razmislite o tome da ćete nakon određenog vremena osjećati trnce u nogama do kraja života i da vam suvremena medicina neće moći previše pomoći.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button