promo signPROMO ČLANAK

Kosti i zglobovi - 25. svibnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Muče vas bolovi u zglobovima? Stručnjaci dali preporuke osobama koje boluju od osteoartritisa

Osteoartritis pogađa osobe starije životne dobi te značajno utječe na kvalitetu života. Stručnjaci savjetuju korištenje ispravne terapije za lakše podnošenje bolnih i neugodnih simptoma ove bolesti

osteoartritis bolovi u zglobovima zakocenost skripanje u zglobovima Arthryl®

Veliki broj ljudi koji su prešli 55. godinu života pati od osteoartritisa. Osobe provedu i do 20 godina boreći se s ovom kroničnom bolesti koju karakteriziraju bolovi, otečenost, slaba pokretljivost i neugodno škripanje u zglobovima.

Relativna novost u liječenju je korištenje kristalični glukozaminsulfata koji djeluje analgetski, protuupalno te usporava pogoršanje bolesti, a jedini je glukozamin registriran kao lijek.

Bolovi u zglobovima uzrokovani osteoartritisom značajno narušavaju kvalitetu života u starijoj dobi.

Što je osteoartritis?

Osteoartritis je bolest hrskavice zglobova koja najčešće zahvaća koljena, šake, kukove i kralježnicu, no može zahvatiti i bilo koji drugi zglob u tijelu. Simptomi ove kronične bolesti su bolovi, oticanja, škripanje, ukočenosti i otežana pokretljivost zglobova koji znatno narušavaju kvalitetu života oboljelih. Mnoge oboljele osobe ne pridaju posebnu pažnju ovim simptomima jer ih poistovjećuju s nuspojavama starenja.

Na temu novosti u liječenju osteoartritisa nedavno je održan savjetodavni stručni skup (Advisory board) koji je okupio cijenjene domaće stručnjake iz područja reumatologije. Na skupu je bilo riječi o najnovijim preporukama europskih krovnih tijela za liječenje ove bolesti.

osteoartritis Arthryl®

Važnost rane dijagnoze

Osteoartritis je kronična degenerativna bolest koja starijim osobama izaziva puno boli i patnje. Zato je važno započeti s liječenjem u ranoj fazi bolesti kako ne bi došlo do nemogućnosti kretanja i znatnog smanjenja kondicije, bolova koji ometaju san, umora, depresije i opće onesposobljenosti za fizičku aktivnost. Postavljanjem rane dijagnoze, simptomi bolesti se mogu jednostavnije i učinkovitije suzbijati.

Liječenje osteoartritisa je uspješnije ako se bolest dijagnosticira i počne liječiti u ranoj fazi – na vrijeme!

Čimbenici rizika i simptomi

Simptomi osteoartritisa se razvijaju postepeno, tijekom 10 do 15 godina, a pojava prvih znakova bolesti događa se u dobi od 55 godina, nekada i ranije. To znači da oboljele osobe s blažim ili težim simptomima bolesti žive i dulje od 20 godina nakon dijagnoze.

Osim životne dobi, drugi čimbenici nastanka osteoartritisa su ozljede zglobova, pretilost i oslabljena funkcija mišića. Stručnjaci naglašavaju da su kretanje i regulacija tjelesne težine neophodni i presudni za zdravlje i vitalnost u starijoj životnoj dobi.

Zbog navedenih čimbenika koji dovode do bolesti zglobova, kontinuirano se ulažu veliki napori u razvoj učinkovitih tretmana i lijekova s ciljem usporavanja daljnjeg propadanja hrskavice i saniranja simptoma.

ARTHRYL VIATRIS

Lijek koji suzbija bol i upalu te usporava razvoj bolesti

Prema smjernicama Europskog društva za kliničke i ekonomske aspekte osteoporoze i osteoartritisa, terapija u ranoj fazi provodi se lijekovima kao što je kristalični glukozaminsulfata. Osim što djeluje kao analgetik, lijek može usporiti napredovanje bolesti.

Europsko društvo za kliničke i ekonomske aspekte osteoartritisa ESCEO je 2016. donijelo preporuke i smjernice za liječenje te bolesti. Kao prvi korak u liječenju osteoartritisa koljena preporučili su kontinuiranu primjenu simptomatskih sporodjelujućih lijekova poput kristaličnog glukozaminsulfata te povremenu primjenu paracetamola.

Kliničke su studije dokazale da ova supstanca snažnije suzbija bol nego što to čini paracetamol te da ima snagu djelovanja kao nesteroidni antireumatici poput ibuprofena.

Iako na tržištu postoje brojni pripravci koji sadrže glukozamin, važno je naglasiti da je jedino kristalični glukozaminsulfat registriran kao lijek s protuupalnim i antireumatskim djelovanjem.

Ostale terapijske metode u liječenju osteoartritisa uključuju primjenu glukokortikoida ili hijalurona koji se apliciraju direktno u zglob. Za oboljele kojima navedeni načini liječenja ne pomažu, preporučuje se primjena slabih ili jakih opioidnih analgetika, duloksetina te, kao krajnje rješenje, i kirurško liječenje.

Kristalični glukozaminsulfat dostupan je bez recepta u svim ljekarnama pod nazivom Arthryl®.

 

PRIJE UPOTREBE PAŽLJIVO PROČITAJTE UPUTU O LIJEKU, A O RIZICIMA I NUSPOJAVAMA UPITAJTE SVOG LIJEČNIKA ILI LJEKARNIKA.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button