Zdrava prehrana - 10. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Ivan Sović

Hranjiva, ukusna i ljekovita aronija

Aronija, iako donedavno relativno nepoznata biljka, polako osvaja i naše tržište prvenstveno zahvaljujući svojim izuzetnim antioksidativnim svojstvima

Aronija budi sve više pažnje

Aronija je sjevernoamerička biljka koja uspijeva u vlažnim šumama i močvarama, raste u obliku grma visine 1 – 4 metra, a vrhunac sezone joj je u proljeće. Jestivi dio biljke su sočne, tamnoljubičaste bobice koje nedugo nakon sazrijevanja otpadaju s biljke.

Osim za hranu, aronija se koristi i kao ukrasna biljka, a boja dobivena iz aronije koristi se u prehrambenoj industriji. Iako potječe iz Sjeverne Amerike, danas se intenzivno uzgaja u Aziji i Europi. U nekim europskim državama aronija se koristi za proizvodnju sokova i vina. U Europi su razvijene nove vrste aronije koje su sada dostupne i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Aronija povoljno utječe na usporavanje Alzheimerove bolesti, pomaže smanjenju krvnog tlaka, rizika od srčanog udara, rizika nastanka krvnog ugruška i razine LDL (lošeg) kolesterola u krvi

Bogata antioksidansima

Aronija je bogata fitotvarima zbog čega ima veliku nutritivnu vrijednost. Flavonoidi prisutni u aroniji daju joj izražena antioksidativna svojstva zahvaljujući kojima povoljno utječe na zdravlje krvožilnog sustava i pruža odličnu zaštitu od oksidativnih oštećenja organizma.

Dodatnu nutritivnu vrijednost aroniji daju antocijani svojim izraženim protuupalnim svojstvima, a najnovija istraživanja usmjerena su na djelovanje aronije na usporavanje rasta karcinoma. Za konkretne zaključke tih istraživanja ipak valja pričekati potvrdu dodatnim testiranjima.

>>Poput brokule, karfiola i raštike, kelj je potomak divljeg kupusa, a dosadašnja istraživanja ovog zelenog lisnatog povrća dokazala su antikancerogeni učinak zahvaljujući visokom udjelu glukozinolata u listovima kelja.<<

Od dobro nam poznatih nutrijenata aronija je bogata vitaminom C – antioksidativnim vitaminom koji povoljno utječe na imunosni sustav, beta-karotenom (prekursorom vitamina A) – također antioksidant i vitamin ključan za održavanje funkcije oka i razvoj djeteta, kako u trudnoći tako i za vrijeme dojenja, vitaminom E (ima izražena antioksidativna svojstva) te vitaminom K i folatom (vitamin B9) koji je važan za pravilan razvoj živčanog sustava djeteta u vrijeme trudnoće. Od minerala su najzastupljeniji mangan, željezo, magnezij i cink.

Istraživanja potvrđuju djelovanje

Zahvaljujući svom nutritivnom sastavu, aronija povoljno utječe na usporavanje Alzheimerove bolesti, pomaže smanjenju krvnog tlaka, rizika od srčanog udara, rizika nastanka krvnog ugruška i razine LDL (lošeg) kolesterola u krvi. Uz već navedene nutritivne vrijednosti aronije i njezin utjecaj na zdravlje, visok udio dijetalnih vlakana promiče ovu biljku u zaštitnika cijelog organizma jer povoljno utječe na rad probavnog sustava i peristaltiku crijeva. Aronija je, u preliminarnim istraživanjima, pokazala i hipoglikemijsko djelovanje, ali za potvrdu valja pričekati dodatna istraživanja.

Aronija ima izrazito povoljan utjecaj na zdravlje, što su pokazala gotovo sva dosad provedena istraživanja pa s uzbuđenjem očekujemo daljnje potvrde djelovanja ove fantastične namirnice. Mali udio kalorija i masti te osvježavajući okus sličan grožđu čine je odličnim dodatkom raznim jelima, a najbolje prija uz kolače, sladoled i voćne salate. Može se konzumirati i kao sok, sirup ili u sušenom obliku. 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button