Zdrava prehrana - 4. prosinca 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Kako hrana utječe na naše raspoloženje?

Jedna od glavnih značajki modernog života je stres. Svatko od nas je imao stresne dane tijekom kojih smo posegnuli za nezdravom hranom koja bi nas smirila. No, smiruje li nas doista takav tip hrane ili samo pogoršava problem?

stres prehrana

Posezanje za nezdravom hranom, ili junk foodom, nije slučajnost. Nezdrava hrana ima kratkotrajni učinak smirivanja, no na duge staze, ta odluka može voditi lošijoj koncentraciji i pogoršanju anksioznosti.

Jedna znanstvena studija otkrila je poveznicu između visokih razina stresa i prehrane koja je u sebi sadržavala neznatnu količinu voća i povrća. No isto tako, teško je zaključiti je li hrana krivac za visoke razine stresa ili je takav tip prehrane nusproizvod stresa.

Emocionalno prejedanje i tehnike za njegovo zaustavljanje

“Prihvaćena je činjenica da postoji poveznica između onoga što jedemo i kako se osjećamo. Znamo da postoje fluktuacije u razini šećera u krvi koje se povezuju s promjenama raspoloženja i energije. Druga istraživanja sugeriraju da dovoljna količina vitamina, minerala te omega-3 i omega-6 masnih kiselina može biti važan faktor u održavanju dobrog mentalnog zdravlja” objašnjava Stephen Buckley, zaposlenih humanitarne udruge Mind, koja se bavi mentalnim zdravljem.

Razine šećera i stresa

Hrana s prerađenim ugljikohidratima (tjestenina, kruh, kolači, pizza i slično) može uzrokovati nagli skok šećera u krvi. To može potaknuti otpuštanje endorfina, hormona sreće, no taj učinak je kratkotrajan.

Kada razine šećera postanu visoke u kratkom roku, to dovodi do otpuštanja velike količine hormona inzulina. Ovaj proces jako brzo spušta razinu krvi u šećeru, često na nižu od one na kojoj smo bili prije nego što smo jeli.

To ima ogroman utjecaj na naše raspoloženje – visoke razine šećera nas čine anksioznima te imamo problema s koncentracijom, dok nagli pad razine šećera ljude dovodi do manjka energije i lošeg raspoloženja.

Poveznica crijeva i mozga

Za zdrava crijeva, potrebno je jesti hranu koja pomaže dobrim bakterijama da se razvijaju i smanje količinu loših bakterija. Nažalost, hrana koju asociramo s osjećajem olakšanja je hrana koja ne pomaže razvijanju dobrih bakterija. Ovo su loše vijesti za smanjivanje razine stresa jer dobre bakterije igraju bitnu ulogu u stvaranju serotonina, kemikalije koja nas čini sretnima!

Koju hranu treba izbjegavati?

Svaka prerađena hrana koja ima više od 5 grama šećera na 100 grama ne bi trebala biti na meniju. To podrazumijeva čokoladice, žitarice s okusom, kolače, gazirana pića, voćne jogurte i slično.

Hranu s više od 1.5 grama zasićenih masti na 100 grama također bi trebalo izbjegavati. To uključuje pizze, čipseve i slično.

Namirnice kao što su bijeli kruh, bijela riža i bijela tjestenina zamijenite s integralnim verzijama koje pomažu razvijanju dobrih bakterija u crijevima.

Koju hranu ne treba izbjegavati?

Hrana s visokom razinom vlakana pomaže u razvijanju dobrih bakterija – povrće, integralne žitarice, sjemenke i orasi.

Zdrave masti kao što je omega-3 razvijanju funkcije mozga, a samim time i bolje raspoloženje. U tu kategoriju spadaju ribe kao losos, sardine i skuše te sjemenke kao što su chia sjemenke i sjemenke lana.

Uz to, šaroliko voće i povrće puno antioksidansa može pomoći smanjivanju upala, dok jedenje fermentirane hrane može pomoći u održavanju zdravih crijeva. Probajte jogurte, kiseli kupus i kimchi, miso juhu i tamnu čokoladu.

zdrava prehrana i stres napetost anksioznost

Možemo li prehranom svladati stres?

U današnje je vrijeme stres, nažalost, neizbježan, no promjena životnih navika i određene prilagodbe u prehrani, mogu nam pomoći

SAZNAJTE VIŠE

Kako to izgleda u praksi?

“Dobar savjet za održavanje zdrave prehrane i dobrog mentalnog zdravlja uključuje ispijanje dovoljne količine vode, smanjivanje tekućina koje utječu na raspoloženje kao što su čaj, kava i alkohol te održavanje rasporeda objeda. Prehrana s visokom razinom proteina, dobrih ugljikohidrata i mnoštvom povrća i voća će pomoći” kaže Buckley.

Tome može pomoći i traženje zdravih alternativa. Recimo, umjesto bombona, pokušajte jesti sušeno voće. Umjesto slanog kikirikija, probajte kikiriki u ljusci!

Isto tako, vodite brigu o tome kako se osjećati nakon jela i pića – održavajte dnevnik raspoloženja. Tako na kraju tjedna možete vidjeti što ste jeli i pili te kako ste se nakon toga osjećali. To pomaže u eliminaciji hrane koja potencijalno ima utjecaj na vaše loše raspoloženje.

Izvor: https://patient.info/news-and-features/foods-for-stress-relief

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button