Ljekovito bilje - 27. kolovoza 2018.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola, mag. pharm., Ljekarna Bjelovar

Ipak, budite oprezni! Kadulja – lijek nad lijekovima iz prirode

Kadulja je poznata po širokom spektru djelovanja, no treba je oprezno i umjereno primjenjivati jer njen sastojak tujon može biti vrlo toksičan

kadulja je lijek iz prirode

Iako se još relativno često primjenjuje u obliku čaja, danas nalazimo praktičnije i po djelotvornosti jače oblike, poput sprejeva ili tableta za rastapanje u ustima

Kadulja, u narodu nazivana salvia, žalfija, salvulja, pitomi pelin, dobro je poznata biljka koja se stoljećima koristi u narodnoj medicini. U nekim narodima ova se biljka smatra svetom. Latinski naziv Salvia,nastao je od riječi salvum,što znači spasiti, a hrvatski naziv kadulja nastao je od glagola kaditi jer se ova biljka nekad upotrebljavala za čišćenje domova.

Listovi kadulje sadrže tanine, gorke tvari, triterpene, steroide, flavone i flavonoidne glikozide, esencijalna ulja (biološki aktivne komponente), minerale (kalcij, magnezij, željezo, bakar, cink), vitamine (vitamine B skupine, vitamin C i A)

Kadulja (Salvia officinalis, Labiatae)višegodišnji je polugrm koji naraste do visine od 30 do 70 cm. Ima drvenastu stabljiku i drvenast korijen. Cijela biljka je prekrivena gustim dlakama pa je sivozelene do srebrnaste boje. Raste na području Sredozemnog mora, a uzgaja se širom Europe. Ljekovita se kadulja svrstava među prve čuvare tla u kamenjaru jer veže tlo te pošumljava krš. Raste na našem cijelom primorskom području, i to na otvorenim staništima jer joj je potrebno puno sunca.

Rod Salvia L. ima približno 1000 različitih vrsta. U ljekarničke se svrhe koristi kaduljin list, koji je vrlo aromatičnog mirisa, gorkasta i opora okusa, debeo je, dlakav i srebrnosive ili sivozelene boje. Vrijednost kadulje je u visokim koncentracijama tujona u lišću i eteričnom ulju. Tujon ima antibakterijsko, antifungicidno i antivirusno djelovanje, što je vrlo učinkovito kod upale grla. No, treba reći da tujon u većim količinama može imati i nepovoljan učinak, stoga ne treba pretjerivati. Sastav eteričnog ulja kadulje varira jer ovisi o izvoru i vrsti kadulje, vremenu branja, tlu na kojem je rasla i drugim faktorima. Osim tujona, osnovne tvari su cineol i kamfor.

Sadrži kalcij, magnezij, željezo, bakar i cink

Listovi kadulje sadrže tanine, gorke tvari, triterpene, steroide, flavone i flavonoidne glikozide, esencijalna ulja (biološki aktivne komponente), minerale (kalcij, magnezij, željezo, bakar, cink), vitamine (vitamine B skupine, vitamin C i A). Kadulja je poznata po širokom spektru djelovanja: estrogeno, adstrigentno, antivirusno, antibakterijsko, fungicidno, digestivno i antioksidacijsko djelovanje, korisna je protiv znojenja, napuhnutosti, poboljšava raspoloženje, podiže koncentraciju.Ulje kadulje ima antimikrobni učinak zbog sastava bogatog tujonima. Ispitivanja su dokazala i visoku inhibitornu aktivnost kod infekcija uzokovanim gram-pozitivnim i gram-negativnim bakterijama te kod gljivičnih infekcija. Za kadulju je višestruko dokazano i antioksidacijsko djelovanje, a ispitivanja su dokazala kako je za taj učinak zaslužna kafeinska kiselina. Dokazano je da je za protuupalno djelovanje kadulje zaslužna ursolična kiselina.

Preporučuje se primjena ulja kadulje u zubnim pastama jer učinkovito štiti od nastanka gingivitisa i zubnog plaka. Primjena eteričnog ulja kadulje kod akutnih upala gingive značajno smanjuje krvarenje i skraćuje trajanje upalnog procesa. Osim eteričnog ulja i fenolnih kiselina, zbog kojih kadulja ima antibakterijski, protuupalni i antiseptički učinak, ona sadrži i tanine te djeluje kao adstrigent (ima svojstvo stezanja tkiva).

>>Magnezij je po zastupljenosti u našem organizmu na četvrtom mjestu, a ima brojne važne uloge – regulira otkucaje srca i kontrakciju mišića, štiti živce, zdrave zube… Evo zašto vam je potreban magnezij.<<

Kadulja i u malim dozama jako podražuje srce i mozak

Kadulja se može uspješno primijeniti i kod različitih čireva i rana za brže zarastanje, jer uz već navedena djelovanjapotiče zarastanje oštećenog tkiva i njegovu obnovu. Koristi se i za liječenje grlobolje, bilo sama ili u kombinaciji s drugim biljkama.

No, budite oprezni! Ulje kadulje već i u malim dozama jako podražuje srce i mozak te može izazvati jake reakcije, kao što su povraćanje i proljev. Zbog sadržaja tujona, kaduljino ulje je vrlo toksično te se treba primjenjivati s oprezom – kod prekomjerne uporabe događaju se trovanja tujonom. Recimo i to da kadulju ne smiju uzimati osobe koje boluju od epilepsije ili hipertenzije, a oprez se preporučuje i trudnicama, dojiljama i djeci, pri čemu nipošto ne smiju koristiti tinkturu od kadulje. U većoj količini ili koncentraciji nitko ne smije uzimati kadulju dulji vremenski period. Pretjerivanje može izazvati uzrujanost, tahikardiju, suha usta, teškoće sa spavanjem, vrtoglavice, a moguće je čak i izgubiti svijest.

Zbog velike varijabilnosti u sastavu eteričnog ulja i zbog viših koncentracija, puno je sigurnije i učinkovitije primjenjivati standardizirane proizvode koji su strogo kontrolirani. Iako se još relativno često primjenjuje u obliku čaja, danas nalazimo praktičnije, i po djelotvornosti jače oblike, poput sprejeva ili tableta za rastapanje u ustima, praktičnih za svakodnevnu upotrebu.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button