promo signPROMO ČLANAK

Trudnoća i porod - 28. listopada 2020.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Ključni nutrijenti za zdravu trudnoću i dojenje

Jeste li znali da je dodatni unos vitamina, minerala i omega-3 jednako važan tijekom dojenja kao i tijekom trudnoće?

Na konferenciji koju je održao Nacionalni institut za zdravlje SAD-a na temu: „Upotreba dodataka prehrani kod žena: sadašnje stanje i buduće smjernice“ doneseni su zaključci o prehrambenim potrebama trudnica, kao i majki koje doje.

Pripremite se za najljepših 9 mjeseci života uz 7 savjeta o zdravoj trudnoći

Kako je općenito prihvaćeno, tijekom prvih 6 mjeseci života djeteta preporučuje se isključivo dojenje, pod uvjetom da su prehrana majki i zalihe adekvatne te da se dovoljna količina istih prenosi na dijete. Sastav mlijeka je promjenjiv i ovisi o prehrani majke, što je najuočljivije u sadržaju vitamina.

Prvih 4 do 6 mjeseci života dojenčad udvostručuje svoju težinu

Nutritivne potrebe tijekom laktacije znatno su veće nego one tijekom trudnoće. Razlog tome leži u činjenici da u prvih 4 do 6 mjeseci života dojenčad udvostručuje svoju težinu pri rođenju, a koju su dobili tijekom 9 mjeseci trudnoće. Mlijeko koje se izlučuje u ova 4 mjeseca predstavlja količinu energije približno jednaku ukupnom utrošku energije u trudnoći. Također, gustoća hranjivih tvari u prehrani majke ima veliku važnost tijekom laktacije jer je procijenjeno povećanje energetskih potreba manje od procijenjenog povećanja potreba za drugim hranjivim tvarima. Osim toga, zaključeno je da postoji veća potreba za određenim mikronutrijentima tijekom dojenja u odnosu na razdoblje trudnoće kao što su vitamin C, vitamini B1, B6, B12, pantotenska kiselina, biotin, kolin, vitamin E, cink, jod, selen itd.

Možemo zaključiti kako je zdrava prehrana koja osigurava visoku gustoću hranjivih tvari vrlo važna tijekom dojenja, kako za majku kako bi se spriječila njezina iscrpljenost, tako i za dijete kako bi osigurao pravilan rast i razvoj.

Uključivanje dodatka prehrani namijenjenog majkama koje doje u svakodnevnu rutinu nije zamjena za zdravu prehranu, ali je pouzdan izvor potpore tijekom ovog važnog razdoblja vašeg i djetetovog života.

Zašto je omega-3 tako važna tijekom trudnoće i dojenja?

Dokosaheksaenska kiselina (DHA) je omega-3 masna kiselina koja je bitna za zdravlje ljudskog tijela. Ona je glavni sastojak staničnih membrana i ima različite uloge u pravilnom funkcioniranju ljudskog organizma.

Danas je dobro poznato da DHA doprinosi održavanju normalnog funkcioniranja mozga i vida.

Znanstveni dokazi pokazuju da postoji intenzivna akumulacija DHA u mozgu i očima bebe, posebno u posljednjem tromjesečju trudnoće i prvih 6 mjeseci života, kada je beba isključivo dojena. Ovo je razdoblje kada dijete u potpunosti ovisi o unosu mikronutrijenata majke za pravilnu prehranu.

Stoga se preporučuje da trudnice i majke koje doje uzimaju najmanje 200 mg DHA dnevno, kako bi doprinijele normalnom razvoju mozga i očiju svojih beba. Povoljan učinak postiže se unosom 200 mg DHA na dan uz preporučeni dnevni unos omega-3 masnih kiselina za odrasle, npr. 250 mg DHA i EPA (eikosapentaenska kiselina).

DHA se može naći uglavnom u masnoj ribi kao što je losos, pastrva, sardina ili skuša. Ipak, u posljednje vrijeme postoji rasprava o sigurnosti ribe koju danas konzumiramo, u smislu njihovog porijekla i mogućih onečišćujućih tvari.

Što je PreMama duo i kome je namijenjen?

Tijekom trudnoće i dojenja povećavaju se nutritivne potrebe organizma majke te se preporučuju dodaci prehrani koji će te povećane potrebe zadovoljiti. Upravo iz tog razloga preporučujemo proizvod PreMama duo!

PreMama duo je dodatak prehrani namijenjen ženama koje planiraju trudnoću, trudnicama i ženama koje su rodile i uživaju u novom putovanju prepunom lijepih, dragocjenih trenutaka s novim članom obitelji.

PreMama duo je višekomponentni proizvod koji se sastoji od vitamina, minerala i omega-3 masnih kiselina. Njegov sastav pažljivo je formuliran sukladno najnovijim smjernicama u EU za prenatalnu skrb te nutritivnim preporukama u trudnoći i tijekom dojenja.

Pakiranje PreMama duo sadrži 30 tableta i 30 kapsula

Tablete, pored nekih drugih vitamina i minerala sadrže i folnu kiselinu, koja je posebice potrebna u pokrivanju potreba ženskog tijela u fertilnom razdoblju: prije začeća, za vrijeme trudnoće i tijekom dojenja. Tablete se sastoje od ukupno 11 vitamina i 10 minerala bitnih za vas, uključujući vitamin D, željezo, kalcij, vitamin C i druge.

Što jesti u trudnoći? Hrana za trudnice

Prehrana u trudnoći: Što trudnice smiju jesti?

Pravilna i uravnotežena prehrana tijekom trudnoće iznimno je važna i za majku i za dijete

SAZNAJTE VIŠE

Kapsule sadrže 200 mg dokosaheksaenske kiseline (DHA) – što je preporučena potrebna hranjiva vrijednost, a posebno je važna za vrijeme trudnoće i dojenja. Unos dokozaheksaenske kiseline (DHA) tijekom trudnoće i dojenja pridonosi normalnom razvoju oka i mozga fetusa i dojenčadi.

Povoljan učinak postiže se unosom 200 mg DHA na dan uz preporučeni dnevni unos omega-3 masnih kiselina za odrasle, npr. 250 mg DHA i eikozapentaenske kiselina (EPA).

Preporučujemo da se 1 tableta i 1 kapsula PreMama duo uzimaju svaki dan nakon obroka, zajedno ili odvojeno, prema vašim željama.

Za više informacija o proizvodu posjetite http://premama.hr/.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button