Trudnoća i porod - 19. kolovoza 2021.
AUTOR ČLANKA - Doc.dr.sc. Milivoj Jovančević, dr. med. spec. pedijatar, LittleDot, ADIVA Plus sadržaj

Planiranje trudnoće: postoji li pravo vrijeme za roditeljstvo?

Mnogi parovi koji požele donijeti novi život na svijet, suočavaju se s naizgled jednostavnim pitanjem: kada je pravo vrijeme za osnivanje obitelji?

planiranje trudnoce roditeljstvo

Naoko jednostavno i logično pitanje izaziva nedoumicu, te umjesto jednostavnog i brzog odgovora, slijedi stanka i razmišljanje. Što uopće određuje optimalno vrijeme za roditeljstvo? Je li to kronološka ili biološka dob? Je li to bolji ekonomski i socijalni status kojeg nosi starija dob ili je to entuzijazam i spontanost koju donosi mladost? Ima li utjecaja i kulturološki aspekt? Kako se dob roditelja odražava na stilove roditeljstva i odgoj djece? Koja je definicija roditeljstva, njegova temeljna uloga i vrijednost?

Slatke brige: kada smijem ponovno ostati trudna?

Utjecaj starosti roditelja na rani tjelesni i emocionalni razvoj djeteta

Kada je riječ o tjelesnom i emocionalnom razvoju, neprocjenjivo su važne prve godine života kada se postavljaju temelji zdravlja i kada smo iznimno ranjivi na nepovoljne utjecaje iz okoline. Starost roditelja jedan je od značajnih čimbenika koji utječu na uvjete u kojima se događa rani rast i razvoj djeteta.

Kronološka dob se često ne poklapa s biološkom starošću – postoje „vječno“ mladi ljudi koji svojim duhom i tijelom značajno odudaraju od prosječnih obilježja za njihovu dob. Postoji i drugi ekstrem – muškarci i žene koji ubrzano stare, mentalno i tjelesno. Svakako je u prvoj varijanti izglednije da će dijete dobiti više poticaja za svoj rast i razvoj; kako duševnih tako i temeljnih materijalnih kroz bolju prehranu, skrb i njegu.

No, iako postoji određeni relativizam vezan uz individualne razlike, načelno je roditeljska kapacitiranost najbolja u periodu od završetka adolescencije i traje do ulaska u starost. U tom periodu bi se trebalo odviti cijelo djetinjstvo – period intenzivnog rasta i razvoja.

Adolescentno roditeljstvo

Adolescentno roditeljstvo je povezano s visokim rizicima poremećaja u ranom odnosu s djetetom – nerijetko majka nema potporu užeg i šireg okruženja, materijalna situacija je lošija, a najčešće se prekida i školovanje. Još i sami djeca, nespremni za složene zadaće roditeljstva, adolescenti trebaju značajnu potporu obitelji, ali i šire zajednice. Štiteći i pomažući adolescentno roditeljstvo, pomažemo i djetetu na putu vlastitog razvoja. Pomažemo razvoj odgovornog roditeljstva i optimalnu roditeljsku zaštitu.

Utjecaj biološkog starenja na rani rast i razvoj djeteta

Biološkim starenjem se povećava rizik pojave određenih zdravstvenih poteškoća djeteta. Veća je opasnost da se nakon oplodnje dogode otkloni u rastu i razvoju zametka i čeda. Dobro je poznat primjer povećanja učestalosti kromosomskih bolesti i starijih roditelja. No, i u emocionalnom odnosu vide se značajne razlike.

Tako, na primjer, starije majke češće pokušavaju imati pod nadzorom temeljne životne procese djeteta kao što su hranjenje, spavanje ili defekacija. Riječ je o procesima koji bi se trebali odvijati spontano pri čemu bi dijete trebalo imati potpunu autonomiju. Razumsko uplitanje i pokušaji reguliranja ovih procesa u pravilu dovode do problema – poteškoća hranjenja, spavanja ili ispuštanja stolice. No, s druge strane, stariji roditelji su u prosjeku obrazovaniji, iskusniji te imaju bolji uvid u potencijalno korisne, ali i štetne čimbenike za rast i razvoj djeteta.

S prvim djetetom se upoznaju temeljne potrebe djeteta, uči se prepoznavati njegove signale i načine kako zadovoljiti njegove potrebe. Kod narednog djeteta to ide puno brže i lakše; u prosjeku je ipak jednostavnije. Pa ipak, individualne osobine roditelja kao što su strpljivost, nježnost, ljubav i sposobnost razumijevanja djetetovih signala i potreba su od presudnog značaja. Važniji su od same dobi u kojoj se roditelji nalaze.

Roditeljski stilovi

Čini se da se kod starijih roditelja i kod prvog djeteta roditeljski stilovi donekle razlikuju u usporedbi s mlađim roditeljima ili kada je u pitanju drugo i svako naredno dijete.

Nerijetko je češće prisutan takozvani permisivni roditeljski stil, odnosno ne postavljaju se granice dopuštenog i prihvatljivog.

No, to nije pravilo, katkada se i tu susrećemo sa sasvim suprotnim stilom roditeljstva – s tzv. autoritarnim pristupom u kojem su granice i sloboda djetetovih odabira vrlo suženi i u skladu sa strogim roditeljskim pravilima.

Struka pak preporučuje autoritativni pristup, dakle postavljanje granica u ponašanju djeteta koje su u skladu s kulturološkim i svjetonazorskim pogledima roditelja, pri čemu dijete uvijek ima prostora za samostalan odabir. Odrastanjem taj prostor odabira, ali i posljedična odgovornost, bivaju sve veći. Ovaj proces zapravo opisuje odgoj djeteta, koji započinje od najranije dobi…

Što jesti u trudnoći? Hrana za trudnice

Prehrana u trudnoći: Što trudnice smiju jesti?

Pravilna i uravnotežena prehrana tijekom trudnoće iznimno je važna i za majku i za dijete

SAZNAJTE VIŠE

Koja je zadaća roditelja i roditeljstva?

Zadaća roditeljstva je osigurati zaštitu djeteta, optimalne uvjete za rast i razvoj te pripremiti dijete za uspješan život nakon osamostaljivanja.

Razumski dio (hladno razmišljanje) ukazuje i na objektivnu potrebu da dijete treba roditeljsku potporu koja se proteže i do njegove odrasle dobi (problemi osamostaljivanja, kako emocionalnog, tako i ekonomskog) pa je stoga poželjnije imati mlađe roditelje. Nažalost, nije rijetkost da dijete oboli od teške bolesti i bude doživotno ovisno o tuđoj pomoći pa je i u ovoj situaciji jednostavnije i lakše mlađim roditeljima. Mlađi roditelji u toj situaciji imaju vremena i za drugo dijete, čime se značajno poboljšava obiteljsko ozračje.

U nastavku članka, na blogu aplikacije LittleDot, naučite više i o svladavanju pet koraka uspješnog roditeljstva.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button