Žensko zdravlje - 14. rujna 2020.
AUTOR ČLANKA - Tanja Pekez, dr. med., spec. obiteljske medicine

Upala jajnika: koji su uzroci i kako prepoznati simptome?

Upala jajnika uzrokovana je mikroorganizmima koji se prenose spolnim putem zbog čega je potrebno misliti o prevenciji prije seksualnog odnosa

Kada govorimo o upali jajnika onda ustvari govorimo o upali jajnika ali i jajovoda. To je bolest koja se može javiti s vrlo intenzivnim simptomima ali i biti vrlo podmukla.

Uglavnom se javlja kod spolno aktivnih žena u dobi od 15 do 24 godine. Gotovo da se ne pojavljuje prije puberteta i u menopauzi.

INTERVJU Genetskim testiranjem može se procijeniti rizik od raka jajnika

Najčešći uzročnici su klamidija i mikoplazma, a sve rjeđe gonoreja. Sve su ovo mikroorganizmi koji se prenose spolnim putem. To nam ukazuje da je potrebno voditi računa o spolnom zdravlju i koristiti kondom koji ne štiti samo od neželjene trudnoće, već i od prenošenja spolno prenosivih bolesti.

Ulaskom patogenih mikroorganizama u rodnicu oni „nastavljaju“ svoj put kroz maternicu do jajovoda i jajnika, gdje dolazi do njihovog djelovanja i stvaranja upalnog procesa. Upala može biti „tiha i pritajena“ s vrlo malo simptoma, ali i izuzetno jaka.

Kako prepoznati simptome

Najčešći simptomi su bol u području zdjelice i donjem trbuhu, bol prilikom spolnog odnosa, iscjedak iz rodnice koji je promijenio boju i miris. Povremeno se može javiti u bol u leđima koja koje vrlo slična lumbagu.

U težim slučajevima dolazi do zimice, tresavice, povišenja tjelesne temperature te izrazito jakih bolova. Ovi simptomi upućuju na vrlo tešku upalu te zahtijevaju hitnu intervenciju ginekologa, a ponekad i primitak u bolnicu radi intravenskog davanja antibiotske terapije.

„Podmukli“ simptomi su povremena bol, bolna menstrualna krvarenja, bolno mokrenje, krvarenje za vrijeme seksualnog odnosa ili krvarenje između dva menstrualna krvarenja.

Vodeći uzrok neplodnosti

Upala se uglavnom rješava upotrebom antibiotika (u težim slučajevima davanjem u venu), mirovanjem i lijekovima protiv bolova. Vrlo rijetko, ako dođe do nakupljanja gnoja u području zdjelice, potreban je operativni zahvat.

Ono što je najvažnije u cijeloj priči oko upalne bolesti zdjelice su promjene koje mogu nastati na jajovodima i okolnim tkivima – priraslice, koje nastaju zbog upale. Time dolazi do trajnog oštećenja jajovoda te njihove neprohodnosti što onemogućava put spermijima do jajnika i oplodnje jajne stanice. Znači, jedan od vodećih uzroka neplodnosti su kronične upale jajovoda s posljedičnim priraslicama kada je potrebna umjetna oplodnja. Te priraslice mogu dovesti i do kronične boli u zdjelici što nekim ženama uvelike smanjuje kvalitetu života.

Svakako otići na pregled ginekologu

Većina žena se s bolovima u trbuhu i problemima s mokrenjem te bolovima u leđima javlja liječniku obiteljske medicine. Liječnik obiteljske medicine može dati antibiotik, ali je daleko bolje da žena posluša svog obiteljskog liječnika i hitno se javi ginekologu.

Ginekolog će na osnovu razgovora, pregleda te uzimanja briseva, daleko točnije i bolje postaviti dijagnozu, a time i odrediti bolju antibiotsku terapiju.

Samostalno uzimanje antibiotika se niti slučajno ne preporučuje jer samo može „zamagliti“ kliničku sliku te dovesti do kronične upale, ali i rezistencije bakterija kada je vrlo teško i mukotrpno doći do potpunog izlječenja. Još jednom treba naglasiti da su posljedice upale takve da dolazi do onemogućavanja prolaza spermija do jajnika i oplođavanje jajne stanice.

Seksualni odnos rizičniji od sjedenja na hladnom

Dakle, ono što su nam naše bake ali i mame govorile da ne sjedimo na hladnom jer ćemo se prehladiti, baš i ne stoji. Daleko je bitnije da budemo pažljive u odabiru seksualnog partnera, da izbjegavamo česte promjene partnera.

klamidija simptomi klamidije lijecenje klamidije

Klamidija: tiha infekcija koja može izazvati neplodnost, posebice kod žena

Klamidija u čak 70% žena nema nikakve simptome, a posljedice neliječene upale mogu biti iznimno teške, stoga valja poduzeti...

SAZNAJTE VIŠE

Najvažnije je koristiti kondom kao jedinu moguću zaštitu od spolno prenosivih bolesti. Sve više žena imaju kondom u svojoj torbici te odbijaju nezaštićeni seks. Volite svoje tijelo i ne pristajte na intimne odnose bez zaštite. Imate li sina, upozorite i njega na odgovorno ponašanje.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button