Žensko zdravlje - 18. ožujka 2019.
AUTOR ČLANKA - Melita Jelavić, dr. med., spec. epidemiolog, voditeljica Odjela za epidemiologiju kroničnih nezaraznih bolesti, Služba za epidemiologiju, NZJZ „Dr. Andrija Štampar“

Vozilo sa zadatkom: Prednosti mobilne mamografije

Program preventivne mobilne mamografije već 15 godina pridonosi ranom otkrivanju karcinoma dojke u Zagrebu te tako spašava živote

Vozilo sa zadatkom, prednosti mobilne mamografije, karcinom dojke

Mamografija je rendgenski pregled dojki kojim se mogu otkriti promjene koje su premalene da bi se mogle otkriti dodirom, odnosno palpacijom.

Posljednjih desetljeća rak dojke je vodeće sijelo raka u žena i po broju novooboljelih i po broju umrlih pacijentica. U posljednjem desetljeću na godišnjoj razini u Hrvatskoj se prosječno bilježi više od 2600 novooboljelih te više od 900 umrlih žena, a u gradu Zagrebu imamo više od 600 novooboljelih godišnje i oko 200 umrlih žena.

Znanstveno je potvrđeno da rano otkrivanje pridonosi uspješnijem liječenju raka dojke. Uz redovito provođenje samopregleda dojki, koji se ženama savjetuje od 20. godine, do 40. godine savjetuje se ultrazvučni pregled dojki jednom godišnje, a od 40. godine i redoviti klinički pregledi koje obavlja liječnik barem jednom godišnje. Prvi mamografski pregled svaka bi žena trebala napraviti između 38. i 40. godine.

Dobroćudne promjene u dojci koje često izazivaju strah

Osnovni ciljevi Programa

Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ te Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba uz potporu Hrvatskog senološkog društva i Hrvatskog liječničkog zbora sredinom 2004. godine pokrenuli su provedbu Programa preventivne mobilne mamografije čiji su ciljevi:

  • otkrivanje raka dojke u početnom stadiju, u što većem udjelu
  • dugoročno smanjenje smrtnosti od raka dojke te
  • stvaranje navike kod žena za redovite mamografske preglede.

U početku je taj program bio namijenjen ženama od 45 do 65 godina, a njegova uspješna provedba pridonijela je i uvođenju Nacionalnog programa probira u listopadu 2006., čija su ciljna populacija žene od 50 do 69 godina.

Program preventivne mobilne mamografije nakon toga se mijenja i prilagođava potrebama zagrebačke populacije pa su od tada do danas njegova ciljna populacija žene od 40 do 50 godina i starije od 69 godina koje nemaju uočljivih problema s dojkama, koje nisu nikad bile na mamografiji ili im je posljednji mamografski nalaz bio uredan. Od 2004. godine taj se program provodi u kontinuitetu, a do 2018. godine pregled je obavilo 46.859 žena. Potrebno je naglasiti da je za njih 19.010 (40,6%) ujedno to bila i prva mamografija u životu.

Broj mamografija u promatranom razdoblju mijenjao se sukladno uvođenju Nacionalnog programa i promjenama u ugovorenom programu s Gradskim uredom za zdravstvo. Ovaj program predstavlja i svojevrsni javnozdravstveni nadstandard te Grad Zagreb svrstava u zajednice koje na višoj razini unapređuju zdravlje svojih građana. Svojom prisutnošću i vidljivošću među građanima mobilni mamograf ujedno pridonosi i povećanju svijesti o potrebi i vrijednosti preventivnih aktivnosti u zajednici.

Vozilo sa zadatkom

Kad je riječ o sigurnosti i kvaliteti između mobilne mamografije i one odrađene u ambulanti, razlike nema, osim u prostoru gdje se snimanje odvija. Kod mobilne se mamografije snimanje odvija u vozilu koje svojim uređenjem i funkcionalnošću zadovoljava sve standarde za mamografsko snimanje.

Mamografija je rendgenski pregled dojki kojim se mogu otkriti promjene koje su premalene da bi se mogle otkriti dodirom, odnosno palpacijom. Smatra se da je tim pregledom moguće pronaći promjene i do dvije godine ranije nego što se one mogu utvrditi kliničkim pregledom. U većini slučajeva pregled nije bolan – dojka se pritisne kompresijskom pločom kako bi se dobila što kvalitetnija slika, i to u dvije projekcije. Nastavno na znanstvene dokaze treba reći da se, unatoč dokazanoj vrijednosti ove metode probira, od 15 do 20% karcinoma dojke ipak na ovaj način ne može utvrditi, što je najčešće posljedica guste građe dojke. U tom se slučaju žene upućuju na dodatne pretrage.

Nalazi unutar mjesec dana

Kod mobilne mamografije snimke se razvijaju u mamografskom vozilu, a potom se svi materijali šalju liječnicima specijalistima radiologije na dvostruko očitavanje. Mamografske snimke i nalazi s detaljnim uputama dostavljaju se poštom pregledanim ženama unutar mjesec dana od pregleda.

Mamografski nalazi i preporuke upisuju se u računalni program koji je usporediv s programom Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke.

rak dojke

Redoviti mamografski pregledi spašavaju život, rezervirajte svoj termin!

Dan narcisa prvi je put obilježen 5. travnja 1997., a ove se godine održava već 21. put. Na taj...

SAZNAJTE VIŠE

Prednost mobilne mamografije i provedbe ovakve vrste preventivnog programa jest dostupnost ovog pregleda većem broju žena i u svim gradskim četvrtima. Osnovna misao vodilja ovog programa jest – „Mamograf dolazi ženi, a ne žena mamografu“.

Osim rada u gradskim četvrtima, mamograf radi i na dogovorenim lokacijama kako bi se maksimalno izašlo u susret zaposlenim ili pak starijim ženama. Uz sve navedeno, osim mamografskog pregleda kontinuirano se provodi i edukacija žena u malim grupama koje vode inženjeri medicinske radiologije.

Zagreb: kako se prijaviti za pregled?

Pregledi u Zagrebu se odvijaju prema unaprijed zakazanim terminima, koje je potrebno telefonski dogovoriti pozivom na broj telefona 01/469-6309. Za pregled nije potrebna liječnička uputnica, kao ni zdravstveno osiguranje – pregledi su besplatni za sve stanovnice grada Zagreba.

O terminu boravka pokretne mamografske jedinice u njihovoj četvrti žene se obavještavaju putem medija, letaka, plakata i ostalih dostupnih načina oglašavanja. Pri dolasku na mamografiju žena potpisuje izjavu o suglasnosti te ispunjava obrazac s osobnim podacima.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button