Treća dob - 8. ožujka 2022.
AUTOR ČLANKA - Lejla Dizdarević Brković, dipl. prof. kineziologije, univ. spec. oec. organizacije i menadžmenta, i Tea Mišković, dipl. prof. kineziologije, IN SHAPE, ADIVA Plus sadržaj

Aktivnost u zlatnim godinama: vježbanje nakon šezdesete 

Možda bi na prvu mogli pomisliti da vježbanje i osobe starije od 60 godina ne idu skupa, ali dopustite da vas razuvjerimo!

vjezbanje starija dob starije osobe trening pilates

Bilo da vježbate cijeli život i razmišljate s čime nastaviti sada kad ste prešli šezdesetu ili tek želite krenuti s vježbanjem, benefiti koje ostvarite vježbanjem su nevjerojatni. Neovisno o eventualnim zdravstvenim tegobama, vježbanje bi trebalo biti dio vaše svakodnevice.

Koje nam promjene donosi prirodni proces starenja

Velika većina starije populacije misleći da su „van forme“, stari, umorni ili da imaju zdravstvene tegobe koje će ih spriječiti u vježbanju, odustane prije nego su krenuli. No vježbanje će vas učiniti snažnijima, prevenirat će gubitak mišićne i koštane mase, poboljšat će ravnotežu i koordinaciju, vaše pamćenje, a također ublažiti simptome mnogih kroničnih bolesti.

Simptomi neaktivnosti, a ne starosti

Sigurno ste barem jednom čuli da metabolizam usporava s godinama i da je upravo on kriv za nakupljanje viška kilograma. S druge strane, sigurno ste i barem jednom čuli za osobu koja kao da prkosi vremenu i godinama te i dalje trči, diže utege. U tom slučaju sigurno ste i čuli kako kažu da je to stvar genetike. No ako malo bolje razmislimo, shvatit ćemo da se naše navike i stil života kroz godine mijenjaju te da upravo naš stil života ima enormni utjecaj na njegovu kvalitetu.

Simptomi poput gubljenja mišićne mase i slabije ravnoteže zapravo više ukazuju na neaktivnost, a manje na starost. Nemojte nas shvatiti pogrešno; starenje jest neizbježno i na to ne možemo utjecati, ali možemo utjecati na to kako ćemo provesti starost. Pa kako krenuti? 

Važan savjet liječnika i trenera

Prije bilo kakvog početka trenažnog procesa, svakako se savjetujte sa stručnim osobama, pri čemu mislimo na liječnika i trenera. U moru različitih vrsta aktivnosti, važno je znati prepoznati koja aktivnost i koji tip treninga će vama odgovarati, a trener to ne može znati bez početne dijagnostike i upoznavanja s vašim zdravstvenim stanjem. Tek tada vas može na odgovarajući način usmjeriti.

Individualni ili grupni trening?

Dva oblika rada možemo spomenuti, a to su grupni i individualni trening. Individualni trening, ako imate mogućnosti, preporučujemo početnicima za prve korake, a kasnije uvijek možete nastaviti vježbati u homogenoj grupi s vrstom treninga koja će odgovarati vašem stanju i ciljevima. Imajte na umu da za grupno vježbanje birate one čim manje, s trenerom koji će vas pratiti kroz cijeli trening, obraćati pažnju na detalje, na vašu izvedbu i prilagoditi vježbe ako je potrebno.

Zašto je pilates odličan izbor

Jedna od vrsta treninga koju bismo preporučili za osobe starije od 60 godina je svakako pilates, a za to postoji više razloga. Pilates tehnika je oblik vježbanja s minimalnom šansom za ozljedu, a fokusirana je na jačanje tijela s posebnom pažnjom usmjerenom na disanje, te snagu i stabilnost trupa, centra našeg tijela. Pilates će ojačati vaše tijelo te time poboljšati posturu, ravnotežu, mobilnost i fleksibilnost zglobova. Ljepota pilatesa leži i u njegovoj svestranosti i mogućnosti progresije, što će omogućiti lakšu prilagodbu svakom ponaosob. Tako ćete pilates moći vježbati s opterećenjem vlastitog tijela, zatim korištenjem raznih rekvizita kao dodatnog opterećenja, ali također i korištenjem opruga putem sprave REFORMER koja će pružiti dodatni izazov za vaše tijelo.

starenje, zlatne godine, tjelesna forma, vježbe, vježbanje

Zlatne godine nisu vrijeme za potpuno mirovanje

Preduvjet zdravog starenja jest održanje tjelesne forme. Ne morate dizati teške utege niti trčati maratone, dovoljno je izabrati aktivnost...

SAZNAJTE VIŠE

Vježbe s utezima i kretanje

Ono što vam možemo savjetovati jest da nikako ne bježite od vježbi s vanjskim opterećenjem. Korištenjem utega očuvat ćete svoju mišićnu masu, povećati gustoću kostiju i održati svoje zglobove zdravijima. I bez obzira na eventualne zdravstvene probleme i eventualnu nemogućnost izvedbe određenih vježbi, dobar trener naći će načina kako vam prilagoditi vježbe te kako ojačati vaše mišiće bez ugrožavanja zdravlja.

Osim vježbi s opterećenjem, savjetujemo svakodnevno kretanje, hodanje. Izađite na svježi zrak i prošećite, idealno bi bilo u prirodi. Ali i hodanje do obližnjeg dućana te nošenje vrećica također je poželjno. Hodanje je blagotvorno za vaš kardiovaskularni sustav, a 30 minuta dnevno za početak će biti i više nego dovoljno.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button