promo signPROMO ČLANAK

ADIVA Plus sadržaj - 23. listopada 2023.
AUTOR ČLANKA - Doc. dr. sc. Ivana Jurjević, dr. med., KBC Zagreb, ADIVA Plus sadržaj

Imate li uznapredovalu Parkinsonovu bolest? Provjerite jeste li kandidat za drugu vrstu terapije

Lijekovima koje ste dosad redovito uzimali smanjuje se učinkovitost, uz pogoršanje u kvaliteti života. No osim lijekova, danas su dostupne i druge metode liječenja

terapija Parkinsonove bolesti-ABBVIE

Parkinsonova bolest je kronična progresivna bolest propadanja neurona u mozgu, nepoznatog uzroka koja je obilježena bolesnikovom usporenošću, ukočenošću, čestim padovima i, ponekad, tremorom (drhtanjem). Posljedica je propadanja neurona u dijelovima mozga koji sadrže dopamin.

Osim navedenih motoričkih simptoma, bolesnici imaju i brojne nemotoričke probleme kao što su gubitak njuha, promjena rukopisa, poteškoće sa spavanjem, depresija i zatvor.

Bolest s vremenom napreduje unatoč optimalnoj terapiji lijekovima, što se kod svakog bolesnika događa različitom brzinom.

Kako bolest napreduje?

U početku liječenja obično svi simptomi bolesti relativno dobro reagiraju na liječenje peroralnim lijekovima (lijekovi koji se uzimaju kroz usta).

S vremenom bolesnik može opažati da se određeni simptomi (npr. tremor) koji su bili izraženiji na jednoj strani tijela, pojavljuju i na drugoj strani. Postaje sve teže samostalno obavljati svakodnevne zadatke i brinuti se o sebi, samostalno jesti, oblačiti se, održavati higijenu. Hod postaje sve nestabilniji te su češći gubitci ravnoteže i padovi. Dolazi i do pogoršanja misaonih sposobnosti.

Djeluju li lijekovi?

Oni lijekovi koji su u početku dobro djelovali, sada djeluju manje. Ukočenost i usporenost se češće pojavljuju pri kraju trajanja doze lijekova. Tome se može donekle doskočiti povećanjem njihove doze ili učestalijim uzimanjem, no povećanje doze povlači sa sobom određene poteškoće poput pojave motoričkih simptoma kao što je diskinezija – nevoljni pokreti cijelog tijela koji također smanjuju kvalitetu života bolesnika.

S daljnjim napredovanjem bolesti periodi ukočenosti postaju sve duži te se javljaju nepredvidljivo, u bilo koje doba dana i noći. Sve to, naravno, dovodi do nezadovoljstva bolesnika te izraženijih simptoma depresije.

Ima li pomoći?

Danas su dostupne druge metode liječenja uznapredovale faze Parkinsonove bolesti. Neke od njih su:

  • Intestinalni gel s levodopom/karbidopom (s ili bez entakapona) koji lijek, umjesto peroralnim putem (kroz usta), doprema kontinuirano direktno u tanko crijevo. To čini putem unaprijed programirane pumpe spojene na cjevčicu postavljenu kroz trbušnu stijenku (PEG/J). Takva doprema lijeka omogućuje njegovu kontinuiranu bio-dostupnost te smanjuje pojavu motoričkih oscilacija i simptoma poput diskinezija.
    Uskoro će biti dostupna i supkutana (putem kože) primjena lijeka koja će kontinuirano dopremati levodopu/karbidopu u tijelo putem pumpe.
  • Supkutana (putem kože) apomorfinska pumpa koja navedeni lijek, dopaminski agonist, također kontinuirano i uz pomoć unaprijed programirane pumpe i igle doprema u tijelo te omogućuje skraćenje perioda usporenosti bolesnika.
  • Duboka mozgovna stimulacija (DBS), operativni zahvat kojim se ugrađuju elektrode u određene dijelove mozga (tzv. bazalne ganglije) čije propadanje dovodi do simptoma Parkinsonove bolesti, te se njihovom unaprijed programiranom stimulacijom smanjuju tremor (drhtanje), ukočenost i diskinezije uz poboljšanje pokretljivosti.

Jeste li kandidat za koju od navedenih metoda liječenja?

Ako vam se čini da lijekovi koji su do nedavno zadovoljavajuće djelovali više ne liječe simptome Parkinsonove bolesti u vašem slučaju, pokušajte provesti samoevaluaciju (samoprocjenu) prema tzv. „5-2-1 kriterijima“ za uznapredovalu Parkinsonovu bolest (navedeni kriteriji predloženi su od strane Delphi ekspertnog tima 2020. godine)1.

Prema navedenim kriterijima, u uznapredovaloj Parkinsonovoj bolesti pacijenti uzimaju putem usta pet ili više doza lijeka levodope dnevno, imaju dva ili više sati u danu „off“ perioda (perioda ukočenosti i usporenosti), te više od jednog sata nevoljnih pokreta (diskinezija) dnevno.

Dakle, obratite pažnju na sljedeće:

  • Uzimate li 5 ili više doza levodope na dan?
  • Imate li“off” razdoblja (razdoblja “isključivanja”) koja traju više od 2 sata na dan?
  • Muče li vas nevoljni pokreti više od 1 sata na dan?

Ako za vas vrijedi jedan ili više od navedenih kriterija, razgovarajte s vašim liječnikom jeste li kandidat za neku od dostupnih metoda liječenja uznapredovale Parkinsonove bolesti.

Treba naglasiti da nisu svi bolesnici kandidati za sve navedene metode liječenja te se savjetuje da se obratite svom vodećem neurologu, a zatim i u neki od specijaliziranih neuroloških centara za liječenje Parkinsonove bolesti.

Pravodobno i primjereno liječenje uznapredovale faze Parkinsonove bolesti značajno poboljšava kvalitetu života i vas i vaših obitelji!

 

Literatura:

1. Antonini, Angelo et al.“Developing consensus among movement disorder specialists on clinical indicators for identification and management of advanced Parkinson’s disease: a multi-country Delphi-panel approach.” Current medical research and opinion vol. 34,12 (2018): 2063-2073.

Sadržaj je omogućila tvrtka Abbvie

Mišljenja i/ili zaključci sadržani u ovom članku ne odražavaju nužno mišljenja i/ili zaključke tvrtke AbbVie d.o.o.

HR-NEUP-230014

Listopad 2023.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button