Žensko zdravlje - 25. listopada 2022.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Valunzi nisu uvijek vrući: naleti hladnoće tijekom menopauze

Vjerojatno ste čuli za valunge o kojima se često govori u kontekstu menopauze. No naleti hladnoće, koji su u nekim slučajevima povezani s naletima vrućine, manje se spominju, a nisu rijetka pojava

hladni valunzi-menopauza

Nalet, odnosno val hladnoće (eng. cold flash) praćen osjećajem trnaca i drhtavice, može vam iznenada preplaviti tijelo, zbog njega biste mogli čak i problijedjeti. Ovi valovi hladnoće su privremeni, prolazni i često ne traju dulje od nekoliko minuta. Pa ipak, i kao takvi mogu izazvati snažan osjećaj nelagode, a možda narušiti i kvalitetu života.

Valovi hladnoće mogu biti povezani s menopauzom, no treba istaknuti da također mogu biti uzrokovani drugim hormonalnim ili emocionalnim promjenama, odnosno tegobama.

8 stvari koje bi svaka žena trebala znati o menopauzi

Zašto se javljaju hladni „valunzi“?

Naleti hladnoće često se javljaju kao reakcija na hormonalne promjene, osobito one koje dolaze s menopauzom i perimenopauzom, a mogu pratiti i napadaje panike ili tjeskobe.

Menopauza označava kraj menstruacije i vaše sposobnosti da zatrudnite. Većini žena u SAD-u menopauza počinje između 51. i 52. godine. Do 85% žena u menopauzi je prijavilo valunge, odnosno iznenadna i kratka razdoblja intenzivne vrućine koja vam se „diže“ u lice i prsa, no mogu se pojaviti i valovi hladnoće.

Odgovor na pitanje zašto se takvi valovi uopće događaju, leži u hipotalamusu. Naime, fluktuirajući hormoni tijekom menopauze i perimenopauze mogu uzrokovati njegovu disfunkciju, a hipotalamus je dio mozga zadužen za regulaciju tjelesne temperature. Disfunkcija hipotalamusa može dovesti do toga da se vaše tijelo privremeno pregrije (navala vrućine) ili ohladi (nalet hladnoće). Ponekad se mogu javiti zimica i drhtavica kada val vrućine nestane, uzrokujući da se osjećate vruće i hladno.

Menopauza i perimenopauza nisu jedini razlozi zbog kojih biste mogli osjetiti valove vrućine i hladnoće. Naleti hladnoće mogu biti znak menopauze ili perimenopauze ako uočite i sljedeće simptome:

 • promjene vašeg menstrualnog ciklusa, uključujući manju učestalost ili prestanak menstruacije,
 • razdražljivost i promjene raspoloženja,
 • umor,
 • debljanje,
 • suhoća vagine,
 • stanjivanje kose.

Valovi hladnoće kod trudnica i rodilja

Kao i u menopauzi, hormonalne fluktuacije koje se javljaju tijekom trudnoće i nakon rođenja djeteta mogu uzrokovati temperaturne promjene u vašem tijelu. Međutim, mnoge trudnice prijavljuju nalete vrućine, a ne hladnoće. Ipak, valovi hladnoće mogu se pojaviti odmah nakon poroda te se nazivaju „postporođajna zimica“.

Postpartalna zimica može privremeno uzrokovati intenzivno i nekontrolirano drhtanje. U jednoj maloj studiji na 100 žena koje su tek rodile, 32% njih je imalo tu groznicu. Neki istraživači vjeruju da je zimica uzrokovana miješanjem krvi majke i fetusa tijekom poroda.

Hladnoća uslijed tjeskobe i panike

Osim hormona, napadi tjeskobe i panike čest su uzrok valova hladnoće. Napadaji panike često se javljaju nepredvidivo i bez vidljivog razloga. U tom trenu vaše tijelo oslobađa adrenalin i druge kemikalije koje pokreću mehanizam „bori se ili bježi“. Kao odgovor na ono što doživljava kao neposrednu opasnost, vaše se tijelo ubrzava, što može utjecati na razne sustave, uključujući vašu sposobnost kontrole temperature.

Uobičajeni simptomi napadaja panike mogu uključivati:

 • ubrzan puls,
 • drhtanje,
 • strah od umiranja,
 • poteškoće s disanjem,
 • zimicu ili valove vrućine zbog lučenja hormona stresa koji utječu na sposobnost vašeg tijela da kontrolira svoju unutarnju temperaturu.

Mogućnosti samopomoći

Nažalost, kad vas obuzme val hladnoće, ne možete učiniti puno kako biste ga zaustavili. Umjesto toga, morat ćete pričekati da prođe i da se vaša temperatura vrati u normalu. Međutim, postoje neke stvari koje možete učiniti kako biste ublažili simptome ili smanjili mogućnost njihove pojave:

 • Obucite dodatnu odjeću ili se pokrijte dekom tijekom navale hladnoće kako biste se osjećali ugodnije.
 • Krećite se dok taj hladni val traje. To može pomoći u povišenju vaše tjelesne temperature, zbog čega se ipak možete osjećati malo toplije.
 • Ako ste imali val vrućine, odmah promijenite mokru odjeću ili posteljinu. To može spriječiti naknadni val hladnoće.
 • Pokušajte staviti stres pod kontrolu. Iskušajte jogu, tehnike dubokog disanja ili druge stvari koje smatrate opuštajućim. Konzultirajte se s liječnikom vezano uz eventualno uzimanje lijekova.
Žene i menopauza

Vrijeme je za menopauzu – i što sad?

Ponekad bi nam moglo izgledati kao da hormoni diktiraju život žene – određuju kad će ući u pubertet, kad...

SAZNAJTE VIŠE

Trebate li se javiti liječniku?

Ako ste općenito zabrinuti zbog valova hladnoće, obratite se svom liječniku. Ako utječu na vaš svakodnevni život, primjerice ometaju san ili vas sprječavaju da uživate u društvenim aktivnostima, također biste trebali kontaktirati svog liječnika. On može preporučiti testove i pretrage koje će pomoći u određivanju temeljnog uzroka.

Budite spremni odgovoriti na pitanja poput onih vezanih uz to što vam se događa prije, za vrijeme i nakon vala hladnoće. Na primjer, jeste li imali mučninu ili vrtoglavicu, jeste li jeli ili vježbali, koliko su naleti hladnoće česti i jeste li pod velikim stresom…? Vjerojatno će vam biti postavljena i pitanja o vašem zadnjem menstrualnom ciklusu, ako je to u vašem slučaju relevantno. Ovisno o uzroku, liječnik može preporučiti liječenje usmjereno na osnovno stanje, što je prvi korak u njihovom zaustavljanju.

Izvor: Healthline.com

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button