Žensko zdravlje - 19. srpnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Tihana Mazalin, dr. med., spec. ginekologije i porodništva i Ana Jeličić, dr. med., spec. ginekologije i porodništva, Poliklinika Mazalin

Perimenopauza: u niskom startu za razdoblje bez mjesečnice

Otprilike pet do deset godina prije menopauze započinje razdoblje poznato kao perimenopauza. Te su godine obilježene nizom hormonskih, psihičkih i socijalnih promjena

perimenopauza

Tijekom razdoblja perimenopauze dolazi do postupnog gašenja funkcije jajnika i hormonskog disbalansa (neravnoteže ženskih spolnih hormona) zbog kojeg se javljaju kliničke tegobe. Promjene nastaju zbog smanjenog broja kvalitetnih jajnih stanica nakon 40. godine, budući da se kvalitetne jajne stanice izbacuju svaki mjesec tijekom reproduktivnog doba žene.

Menopauza ne mora biti kraj! Pripremite se za najbolje razdoblje u životu

Simptomi perimenopauze

Najčešći simptomi su:

 • neredovite mjesečnice
 • valunzi (valovi vrućine) – najčešći simptom ovog razdoblja koji uglavnom završava obilnim znojenjem
 • osjećaj umora
 • promjenjivo raspoloženje
 • smanjeni libido
 • suhoća vagine
 • učestalo mokrenje, mokraćne infekcije i inkontinencija (nekontrolirano ispuštanje mokraće)
 • osjetljive i bolne grudi (mastodinija)
 • izraženi simptomi PMS-a (predmenstrualnog sindroma)
 • nesanica
 • glavobolja i vrtoglavica

Navedeni simptomi javljaju se uslijed hormonskog disbalansa.

Tijekom ovog razdoblja usporava se metabolizam te se smanjuje udio mišićnog, a raste udio masnog tkiva, stoga dolazi do debljanja u području trbuha te povećanog rizika za nastanak šećerne bolesti, bolesti srca i sličnog. Sniženjem koncentracije hormona estrogena, također se zbog osteoporoze povećava rizik za nastanak lomova kosti.

Kada je potrebno posjetiti liječnika?

Tijekom perimenopauze često se javljaju neredovite mjesečnice ili oskudna krvarenja, no ponekad krvarenje može biti indikacija za posjetiti liječnika:

 • izrazito obilna mjesečnica (kada je potrebno higijenski uložak/tampon zamijeniti svaka 1-2 sata)
 • menstrualno krvarenje koje traje dulje od 7 dana
 • krvarenje koje se javlja između dviju mjesečnica
 • krvarenje nakon spolnog odnosa
 • menstrualni ciklus koji traje kraće od 21 dan

Navedena su krvarenja zabrinjavajuća su jer mogu javiti i uslijed polipa ili mioma, zloćudnih tumora, zdjelične upalne bolesti, disbalansa hormona štitnjače ili pak bolesti bubrega ili jetre

Perimenopauza i trudnoća

Tijekom perimenopauze manja je mogućnost trudnoće, no ona svakako postoji sve dok žena ima mjesečnicu. Budući da je trudnoća u starijoj životnoj dobi često praćena nizom komplikacija, bilo bi poželjno koristiti neki oblik kontracepcije (spiralu, dijafragmu ili kontracepcijske pilule).

Pilule, osim u sprječavanju trudnoće, pomažu i u regulaciji neredovitih ciklusa, no ne štite od spolno prenosivih infekcija, stoga se tijekom spolnog odnosa preporučuje istovremena primjena kondoma. Ipak, kada žena želi zatrudnjeti tijekom ovog razdoblja, moguće je to učiniti i uz donaciju zdravih jajnih stanica te trudnoću iznijeti i roditi zdravo dijete.

Kako ublažiti simptome

Hormonska nadomjesna terapija najčešći je oblik liječenja simptoma perimenopauze te se koristi za oponašanje prirodnog menstrualnog ciklusa. Uglavnom je riječ o kombinaciji prirodnih estrogena i gestagena (progesterona).

Gestageni se koriste za smanjenje rizika od javljanja karcinoma maternice, stoga žene koje nemaju maternicu mogu primjenjivati terapiju koja je samo na bazi estrogena. Žene koje boluju od karcinoma dojke ili su imale duboku vensku trombozu, ne smiju koristiti hormonsku nadomjesnu terapiju. Ovakav oblik liječenja trebao bi već nakon 4 tjedna dovesti do smanjenja simptoma.

Često se smatra da je hormonsko nadomjesno liječenje (HNL) isto što i oralna hormonska kontracepcija, no HNL ne predstavlja zaštitu od trudnoće te je s njome potrebno prekinuti ako dođe do trudnoće u razdoblju perimenopauze.

zakasnjela menstruacija

Koji su uzroci zakašnjele ili izostale menstruacije?

SAZNAJTE VIŠE

Simptomi vaginalne suhoće ublažuju se kremama, tabletama i prstenima za lokalnu primjenu na bazi estrogena.

Za prevenciju lomova i osteoporozu primjenjuju se kalcij i vitamin D.

Ipak, kako biste se osjećali bolje, najvažnije je kretati se i vježbati, jesti zdravije, prestati pušiti i piti alkohol, piti dovoljno tekućine i spavati te odlaziti na redovite ginekološke preglede i mamografiju kako bi se bilo kakav zdravstveni problem otkrio na vrijeme.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button