Žensko zdravlje - 3. kolovoza 2019.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Gdje je nestao libido: Žene i intimni život u kasnijim godinama

Je li istina da libido „slabijeg spola“ slabi s godinama? I što bi trebalo učiniti kada do toga (ne) dođe

Zenski libido i godine

Hajmo se suočiti s činjenicom: intimni život za ženu još uvijek je škakljiva tema o kojoj se priča samo iza zatvorenih vrata s intimnim partnerom ili tijekom kavice u društvu najbolje prijateljice. Osim škakljivosti teme, na „šutnju“ o ženskom libidu utječu i godine. Nekada važne mladenačke aktivnosti u životu žene kao što su „dejtanje“, mjerkanje zgodih „frajera“ i zavirivanje u horoskopsku rubriku „ljubav“, zamijenjeno je tijekom godina raznim obavezama: poslovnim dužnostima, roditeljstvom i svim drugim sitinicama koje čine život „odrasle“ žene.

Vratite strasti! Najbolji savjeti stručnjaka za povećanje seksualne želje

Sve ovisi o tome koliko vam je stalo

Pa ipak, svaka si žena nakon „sušnih razdoblja“ intimnog života postavi pitanje: mijenja li se moj libido tijekom godina? Odgovor je pomalo neočekivan – libido ovisi o stavu svake žene ponaosob. Prema istraživanju kojeg je američki institut JAMA Internal Institute proveo među ženama u dobi od 40 do 65 godina starosti, pokazalo se da one žene koje stavljaju veći naglasak na seksualnost ostaju spolno aktivnije i u zrelim godinama. Drugim riječima, ako vam je seks važan u životu, vi ćete ga nastaviti upražnjavati kao i ranije.

Rezultate ovog istraživanja komentirala je ugledna harvardska profesorica opstetricije, ginekologije i reproduktivne biologije te autorica knjige „Sexuality in Midlife and Beyond“, Dr. Jan Leslie Shifren, koja napominje da istraživanje nije ispitalo dva ključna pokazatelja: je li spolni odnos ispitivanih žena i dalje zadovoljavajući te koliko su često imale spolne odnose u odnosu na prethodna razdoblja života.

Nije samo menopauza

Postoje mnogi razlozi zbog kojih ženski libido slabi tijekom godina, ističe doktorica Shifren, a menopauza ne mora biti jedini i isključivi razlog za to. Kad jajnici prestanu proizvoditi estrogen, stanjuje se sluznica vagine, sama vagina postaje manje elastična, smanjuje se napetost mišića i podmazivanje sluznice. Ženi je potrebno dulje vrijeme da se uzbudi, pa može osjetiti simptome kao što su smanjeni libido, suhoća rodnice, bolan spolni odnos te poteškoće u dosezanju spolnog vrhunca.

Neke žene mogu patiti od spolne disfunkcije koja je usko povezana s društvenim ili psihološkim čimbenicima kao što su stres, tjeskoba, nesigurnost povezana sa slikom o vlastitom tijelu koje stari, problemi u odnosu s partnerom te raznorazne životne okolnosti.

Narušeno zdravlje žene također utječe na smanjenje spolnih aktivnosti. Srčana bolest može smanjiti prokrvljenost spolnih organa te dovesti do otežanog punjenja krvnih žila u vaginalnom području, što utječe na razinu uzbuđenja te odgovarajuće vlaženje stijenki rodnice. Na smanjenje seksualnih aktivnosti mogu utjecati visok krvni tlak, dijabetes, depresija i inkontinencija. Čak ni lijekovi ne „podižu“ libido. Dapače, oni mogu imati negativan utjecaj te lišiti ženu mogućnosti da doživi seksualni vrhunac.

Lubrikanti, hormoni ili promjena načina života?

Kada se „najgore“ ipak dogodi i žena osjeti nezadovoljstvo kvalitetom spolnog života, treba se okrenuti terapiji. Profesorica Shifren je optimistična te tvrdi kako terapija može uspješno riješiti mnoge seksualne probleme. Neke su terapijske metode vrlo jednostavne, primjerice, korištenje lubrikanta ili niže doze vaginalnog estrogena za vaginalnu suhoću i bolan spolni odnos. S druge strane, znatno je složenija hormonska terapija namijenjena oživljavanju libida ili mogućnosti da se doživi orgazam.

No žene mogu na vrijeme poduzeti neke mjere prevencije, naglašava Dr. Shifren, kako se kasnije ne bi morale podvrgavati kliničkoj terapiji. Jednostavna promjena načina života može, primjerice, utjecati na spolni život žene, održati ga aktivnim i živahnim tijekom dugog niza godina. U tu svrhu donosimo nekoliko dobrih savjeta koji mogu održati ženski libido živim ili preporođenim.

5 dobrih savjeta za fit libido

Vježbajte – redovitom tjelovježbom poboljšat ćete kolanje krvi u vašim venama, ojačat ćete svoje srce, osjećat ćete se optimističnije, s više energije i želje za tjelovježbom i u krevetu.

Ugasite cigarete – prestanak pušenja poboljšava cirkulaciju u području spolnih organa. Postoji čak i mogućnost da ćete odgoditi menopauzu za koju godinu. 

Pijte umjerene količine alkohola – velike količine alkohola „prigušuju“ spolne reflekse, postaju okidačem ženskih valunga te narušavaju normalan ritam spavanja.

Kontrolirajte tjelesnu težinu – budite spolno poželjne i mentalno i fizički. Njegujte svoje tijelo tako da vam se sviđa jer ako ste zadovoljne svojim fizičkim izgledom to će se zadovoljstvo „preliti“ i na vaš spolni život.

Planirajte zanimljiva putovanja – unesite dašak promjene u vaš život, sjetite se ljetnih ljubavi i oživite duh nekadašnjih zanimljivih avantura s putovanja.

Izađite van, „dejtajte“ kao nekad – svi žudimo za ljubavlju, zato izađite van na neki „date“, novo intrigantno poznanstvo moglo bi vam potaknuti želju za intimom i blizinom.

ljubav, zaljubljeni

Ljubav: Je li došlo vrijeme da obustavimo potragu za srodnom dušom?

Ovakav pristup ljubavi i ljubavnim vezama ugradio je u svijest mnogih ljudi ideju o postojanju onog jednog partnera, naše...

SAZNAJTE VIŠE

„Pa dobro, nije mi više 18 godina“, reći će neke od vas. „Ipak se trebam ponašati primjereno svojim godinama“. No stručnjaci upozoravaju: spolna aktivnost važna je za sveukupno zdravlje žene. Ona pozitivno utječe na ženski metabolizam te može ojačati njezin imuni sustav. Redovit spolni život smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti, pomaže rodnici da ostane vlažna, elastična i zdrava. A ženi da bude zadovoljnija sobom i svojim spolnim životom.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button