Žensko zdravlje - 4. studenoga 2020.
AUTOR ČLANKA - Tihana Mazalin, dr. med., spec. ginekologije i porodništva, Poliklinika Mazalin, ADIVA Plus sadržaj

Koji su uzroci zakašnjele ili izostale menstruacije?

Brojni su uzroci zbog kojih vam menstruacija može kasniti ili u potpunosti izostati određeni mjesec. Vrlo je važno otkriti onaj pravi te po potrebi provesti i liječenje

zakasnjela menstruacija

Jedan od najčešćih razloga zbog kojih vam menstruacija kasni ili ne dolazi je trudnoća, ali postoje i mnogi drugi potencijalni uzroci.

Bez obzira na to planirate li trudnoću pa ste u pozitivnom iščekivanju ili takvu odluku još niste donijeli, izostala menstruacija može predstavljati izvor tjeskobe i zbunjenosti. Stoga je važno poznavati moguće uzroke zbog kojih se takva promjena može javiti, a o njima ćemo govoriti u nastavku teksta.

Trudnoća u vrijeme pandemije: Pripremite se za porod i dojenje online

Trudnoća

Trudnoća je vjerojatno prvo stanje na koje većina žena pomisli kada primijeti da menstruacija kasni. Ako ste imali spolne odnose protekli mjesec, šansa za trudnoću postoji, osobito ako se radilo o nezaštićenom spolnom odnosu za vrijeme plodnih dana (pet dana prije ovulacije i na dan ovulacije). U nekih se žena već u vrijeme očekivane, ali izostale menstruacije počinju javljati i drugi rani simptomi trudnoće poput mučnine i povraćanja, češće potrebe za mokrenjem ili blagih grčeva u donjem dijelu trbuha i leđima.

Neki od navedenih mogu biti i simptomi PMS-a (predmenstrualnog sindroma), stoga ako niste sigurni, napravite kućni test na trudnoću nakon što prođe datum očekivane menstruacije.

Neke žene otprilike znaju vrijeme svojih plodnih dana po količini i konzistenciji vaginalnog iscjetka koji je u to vrijeme obilniji i vodenastiji ili pak po karakterističnoj jednostranoj boli u trbuhu. Međutim, ti znakovi su nepouzdani te se mogu javiti i zbog nekih drugih razloga, a ne samo ovulacije. Stoga, ako ne planirate trudnoću, savjetujemo da se ne oslanjate u potpunosti na navedene znakove te da koristite kontracepciju tijekom čitavog menstrualnog ciklusa. To osobito vrijedi za žene kojima su ciklusi jako nepravilni i ne mogu ni otprilike predvidjeti vrijeme plodnih dana.

Stres i/ili promjena životnog stila

Stresni događaji poput gubitka posla, bolesti djeteta ili pada ispita na fakultetu mogu poremetiti hormonsku ravnotežu u prvome dijelu menstrualnog ciklusa i na taj način pomaknuti ovulaciju za nekoliko dana, a time i menstruaciju. U nekim slučajevima dogodi se čak i potpuno preskakanje ovulacije.

Na isti način mogu djelovati i promjene životnog stila poput uvođenja rigorozne dijete ili započinjanje intenzivnog režima vježbanja. Kućna izolacija zbog globalne pandemije koronavirusa te posljedični manjak tjelesne aktivnosti i boravka na otvorenom također je svojevrsna promjena životnog stila koja može utjecati na menstrualni ciklus i promijeniti mu trajanje. Operativni zahvati, pa čak i blage bolesti poput viroze također mogu predstavljati stres za organizam i uzrokovati pomak datuma dolaska menstruacije.

Stres potiče organizam na lučenje takozvanih hormona stresa koji mogu promijeniti način na koji mozak „radi“. Menstruacijski ciklus i svi događaji u njemu pod kontrolom su viših centara u mozgu, stoga promjena ravnoteže drugih hormona u tijelu utječe i na lučenje hormona iz mozga koji kontroliraju menstrualni ciklus. Posljedica toga je pomak ovulacije zbog kojeg se, naposljetku, događa i kašnjenje menstruacije. Ako se dogodi potpuno preskakanje ovulacije, prave menstruacije neće biti, a krvarenje će se javiti kasnije (čak tjedan ili dva) i biti obilnije i/ili duljeg trajanja nego uobičajena mjesečna krvarenja.

Značajan gubitak ili dobivanje na težini

Veći gubitak ili dobitak tjelesne težine u kraćem vremenskom periodu može dovesti do poremećaja menstrualnog ciklusa te kašnjenja ili preskakanja menstruacije. Tjelesna masa i postotak masnog tkiva imaju značajnu ulogu u hormonskoj regulaciji u ženskom organizmu. Adipozno (masno) tkivo je hormonski aktivno, što znači da proizvodi hormone koji, između ostaloga, mogu djelovati i na lučenje hormona u mozgu važnih za održavanje normalnog menstrualnog ciklusa.

Ne postoji točno definirana količina tjelesne mase koju je potrebno izgubiti ili dobiti u određenom vremenu da bi ovulacije prestale. Međutim, što je veća promjena težine i što je kraći vremenski period u kojem se ta promjena dogodila, to veći negativni utjecaj ima na menstrualni ciklus. S druge strane, velik broj žena koje se bore s pretilošću (BMI veći od 35) ili pothranjenošću (BMI manji od 18) ima nepravilne menstruacijske cikluse, nepravilna krvarenja ili potpuni prestanak menstruacije – amenoreju. Kod takvih osoba normalizacija indeksa tjelesne mase (BMI) često dovodi do ponovne uspostave normalnih mjesečnih ciklusa, ovulacije i menstruacije.

Perimenopauza

Perimenopauza je razdoblje koje prethodi posljednjoj menstruaciji u životu žene – menopauzi, a može trajati i do deset godina. Obično počinje u četrdesetim godinama života, ali može i ranije, odnosno kasnije. Za to vrijeme, jajnici postepeno gube svoju funkciju proizvodnje jajnih stanica i lučenja estrogena.

Menstrualni ciklusi počinju biti nepravilni, menstruacije mogu kasniti i više od tjedan dana ili biti u potpunosti odsutne nekoliko mjeseci, a mogu se javiti i nepravilna krvarenja između ciklusa. Takve su promjene najizraženije godinu do dvije prije menopauze kada dolazi do naglog pada razine estrogena u organizmu i u to se vrijeme, uz promjene menstrualnog ciklusa, najčešće počinju javljati i drugi tipični simptomi menopauze.

Razni hormonski poremećaji

Razne bolesti poput sindroma policističnih jajnika i poremećaja rada štitnjače mogu uzrokovati poremećaje menstrualnog ciklusa i kašnjenje ili izostanak menstruacije. Sindrom policističnih jajnika relativno je čest poremećaj u žena reproduktivne dobi, a javlja se u otprilike 10% njih u dobi između 15. i 45. godine. U pozadini ovog sindroma je hormonski disbalans koji ima osobito značajan utjecaj na metabolizam i plodnost žene. Jedan od simptoma sindroma policističnih jajnika je neredovitost menstruacija, odnosno nepravilni menstrualni ciklusi. Poremećeni ciklusi rezultiraju time da menstruacije često izostaju i po nekoliko mjeseci, a kad se pojave, obično su obilne i bolne.

Pravilan, odnosno nepravilan rad štitnjače ima velik utjecaj na reproduktivno zdravlje žene. Disfunkcija štitnjače stoga može uzrokovati brojne nepravilnosti menstrualnog ciklusa. Hipotireoza (smanjena funkcija štitnjače, niska razina hormona štitnjače u krvi) može se, između ostaloga, prezentirati s obilnim menstrualnim krvarenjima, smanjenom plodnošću te zakašnjelim ili odsutnim menstruacijama. Slično se može dogoditi i kod hipertireoze, odnosno pretjeranog rada štitnjače.

Jedan od simptoma prijevremene menopauze mogu biti zakašnjele menstruacije, razni poremećaji i neredovitost menstrualnog ciklusa. Neke autoimune bolesti poput Hashimotovog sindroma, šećerne bolesti tip 1 i drugih također mogu uzrokovati nepravilne i neredovite menstruacije.

Ako su vam menstruacije u posljednje vrijeme počele biti neredovite, obilnije ili traju dulje nego inače ili ako su vam menstruacijski ciklusi počeli biti jako kratki ili dugi, svakako se javite svome liječniku. Postoji vjerojatnost da je uzrok takvih poremećaja hormonske prirode, a kao takav se treba liječiti.

Hormonska kontracepcija

Najčešće korišteni oblik hormonske kontracepcije su kontracepcijske pilule. Kontracepcijske pilule se sastoje od određenih koncentracija estrogena i progesterona, a djeluju na način da sprječavaju ovulaciju, mijenjaju debljinu sluznice maternice i povećavaju gustoću cervikalne sluzi. Time vrlo učinkovito sprječavaju trudnoću, ali se mogu koristiti i za liječenje nekih zdravstvenih stanja. Najčešće se koriste pilule koje se uzimaju 21 nakon čega slijedi pauza od tjedan dana, kada nastupa krvarenje. Takvo krvarenje nalikuje pravoj menstruaciji, iako to zapravo nije. Naime, menstruacija može nastupiti samo onda ako se prije dogodila ovulacija, a kontracepcijske pilule, kao što je prethodno rečeno, sprječavaju ovulaciju.

U nekim se slučajevima dogodi da se mjesečno krvarenje kod žena koje koriste hormonsku kontracepciju ne pojavi. Postoje brojni razlozi zbog kojih se to može dogoditi, a većina žena odmah posumnja na trudnoću. Trudnoća je svakako moguća ako se pilule nisu uzimale prema uputama ili je došlo do preskakanja uzimanja tableta. Međutim, češći razlozi izostanka menstruacije u žena koje koriste kontracepcijske pilule su stres, promjena životnih navika, pretjerana tjelovježba i sl.

Također, ako prestajete s uzimanjem oralne hormonske kontracepcije, može doći do kašnjenja ili izostanka menstruacije čak i po nekoliko mjeseci. To može biti posljedica ponovnog uspostavljanja normalnog menstrualnog ciklusa. Međutim, dobro je da se posavjetujete sa svojim ginekologom jer uzrok izostanka menstruacije može biti i druge prirode.

Ako ste preskočili uzimanje kontracepcijske pilule, a imali ste nezaštićen spolni odnos i mjesečno krvarenje vam je izostalo, napravite kućni test za trudnoću. Svakako preporučujemo da se javite i svome ginekologu. Ako ste redovito i pravilno uzimali kontracepcijske pilule, a mjesečno krvarenje vam je izostalo, uzrok vrlo vjerojatno nije trudnoća nego neki drugi čimbenik. I u tom slučaju je najbolje da se posavjetujete sa svojim liječnikom.

Što napraviti ako vam menstruacija kasni?

Menstruacija se smatra zakašnjelom ako je prošlo više od pet dana od očekivanog datuma njenog dolaska taj mjesec. Stoga, imajte na umu da je kašnjenje menstruacije dan ili dva (do pet) sasvim normalno. Budite strpljivi i pričekajte menstruaciju. Međutim, u slučaju da ste imali nezaštićeni spolni odnos u vrijeme plodnih dana prethodni mjesec ili ako sumnjate na trudnoću iz bilo kojeg drugog razloga, napravite kućni test na trudnoću.

Imajte na umu da je test najbolje napraviti nakon izostanka menstruacije (ne prije) jer je tada osjetljivost testa najveća. Test za trudnoću je najbolje raditi s prvim jutarnjim urinom jer taj urin ima najvišu koncentraciju ”hormona trudnoće” (beta hCG-a). Međutim, u manjeg broja žena u vrijeme očekivane menstruacije test neće pokazati pozitivan rezultat iako su trudne. To se događa jer u njih beta hCG raste nešto sporije pa još ne doseže zamjetnu razinu na dan očekivane menstruacije. Ako i dalje sumnjate na trudnoću, ponovite test nakon nekoliko dana.

Promjenama životnog stila ublažite PMS

Mnoge žene osjećaju simptome predmenstrualnog sindroma te nikome nisu po volji, bez obzira na to jesu li blaži, a...

SAZNAJTE VIŠE

U slučaju pozitivnog rezultata, najbolje je javiti se ginekologu koji će na temelju ginekološkog pregleda, ultrazvučnog nalaza i eventualnog određivanja beta hCG-a iz krvi, potvrditi ili isključiti trudnoću. U slučaju negativnog nalaza kućnog testa na trudnoću, možete ga ponoviti za nekoliko dana kako biste bili sigurni. Ako i tada bude negativan, najvjerojatnije nije došlo do trudnoće.

U slučaju da niste trudni, a menstruacija vam ne dolazi, savjetujemo da se javite ginekologu koji će na temelju kliničkog i ultrazvučnog pregleda te eventualnih dodatnih laboratorijskih pretraga otkriti uzrok kašnjenja ili izostanka menstruacije.

Na stranicama Poliklinike Mazalin doznajte više informacija o menstruacijskom ciklusu kako biste bolje upoznali svoje tijelo i pravovremeno potražili stručni savjet.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button