Žensko zdravlje - 19. studenoga 2018.
AUTOR ČLANKA - Doc. dr. sc. Lana Škrgatić, dr. med., spec. ginekologije i opstetricije, Klinika za ženske bolesti i porode KBC Zagreb

Hormonska kontracepcija kao lijek

Osim što uspješno štite od neželjene trudnoće, oralni kontraceptivi učinkovito mogu pomoći u liječenju mnogih stanja i bolesti

Hormonska kontracepcija kao lijek

Danas postoji velik broj preparata koji su različiti po sastavu, što jamči da će svaka korisnica u suradnji sa svojim ginekologom pronaći onaj koji joj potpuno odgovara.

Poznato je da oralna hormonska kontracepcija spada u kategoriju visokopouzdane metode kontracepcije. S druge strane, ponekad se zaboravlja činjenica da se njezinim korištenjem ostvaruju brojni terapijski i preventivni učinci na organizam. To je razlog zašto velik dio žena danas koristi hormonsku kontracepciju nevezano uz sprečavanje trudnoće, odnosno koriste je kao lijek.

Preobilne menstruacije

Hormonska kontracepcija tradicionalno je desetljećima prvi izbor u liječenju poremećaja menstruacijskog ciklusa. Preobilne menstruacije javljaju se kod 20 do 30% žena reprodukcijske dobi i najčešći su uzrok anemije u žena. Svi hormonski kontraceptivi smanjuju količinu izgubljene menstrualne krvi za 50 do 60% te skraćuju prosječno trajanje menstruacije za dan i pol.

U žena koje imaju neredovite cikluse uzimanjem hormonske kontracepcije ciklusi će postati redoviti. Krvarenje se javlja predvidljivo u svakom ciklusu tijekom pauze od uzimanja tableta, odnosno za vrijeme uzimanja placebo tableta. Danas na tržištu postoje kontraceptivi koji se produljeno uzimaju tijekom tri mjeseca nakon čega nastupa krvarenje. To znači da se krvarenja javljaju samo tri do četiri puta na godinu.

Bolne menstruacije

Oralna hormonska kontracepcija sprečava ovulaciju, čime se sprečava i oslobađanje čimbenika koji su okidači bolnih menstruacija koje muče gotovo 10 – 25% žena. One su povezane s mučninama, povraćanjem, proljevima, nesanicama i umorom, što znatno smanjuje kvalitetu života. Za liječenje bolnih menstruacija mogu se koristiti lijekovi protiv bolova, ali gotovo 20% njih je bez učinka, a nerijetko su povezani i s nuspojavama poput bolova u želucu.

Stoga su hormonski kontraceptivi često prvi izbor za liječenje bolnih menstruacija. Svi oralni hormonski kontraceptivi učinkovito ublažavaju bol kod gotovo 80 do 90% pacijentica, a u slučajevima gdje je bol i dalje prisutan, prednost treba dati hormonskoj kontracepciji s produljenim uzimanjem.

>>Malo sretne, malo sjetne – donosimo kalendar mjesečnice i raspoloženja<<

Predmenstrualni sindrom (PMS)

Svaka četvrta žena reprodukcijske dobi pati od predmenstrualnog sindroma (PMS-a) koji uključuje simptome depresije, razdražljivosti, anksioznosti i smušenosti, praćenih tjelesnim simptomima poput napetosti dojki, napuhnutosti ili glavobolje. Simptomi se obično javljaju pet, a moguće i deset dana prije menstruacije.

Oko 5% žena ima teški oblik koji se naziva predmenstrualnim disforičnim poremećajem s izraženom emocionalnom labilnosti, anksioznosti, depresijom, razdražljivosti, padom koncentracije, općom slabošću i poremećajima sna.

Uzrok negativnog raspoloženja jest preosjetljivost žene na pad hormona

Oralni hormonski kontraceptivi za 60 do 80% smanjuju te tegobe. Posebno su pogodni oni koji u svom sastavu sadrže drospirenon ili klormadinon acetat, jer svojim metabolizmom stvaraju tvari koje centralno djeluju i ublažuju psihofizičke pojave koje prate PMS.

>>Kako ostati svoja kada ti hormoni i mjehur ne daju mira<<

Sindrom policističnih jajnika

Hormonska kontracepcija terapija je izbora u liječenju sindroma policističnih jajnika (PCOS), najčešćeg hormonskog poremećaja žena reprodukcijske dobi prouzročenog disbalansom hormona. PCOS je karakteriziran poremećajima ciklusa, znakovima povišenih muških spolnih hormona i policističnim izgledom jajnika na ultrazvuku.

Oralna hormonska kontracepcija regulira menstruacijski ciklus te snižava razinu androgena u krvi, čime poboljšava akne i smanjuje pojačanu dlakavost. Svi oralni hormonski kontraceptivi smanjuju razinu muških spolnih hormona u krvi, a oni s antiandrogenim progesteronom dodatno pozitivno utječu na sprečavanje akni i pojačane dlakavosti. 

Primjenom hormonskih kontraceptiva prevenira se ili usporava stvaranje novih terminalnih dlaka, no ne utječe na postojeće. Zato je važno strpjeti se otprilike šest mjeseci kako bi rezultati liječenja akni i pojačane dlakavosti bili vidljivi.

Endometrioza

Endometrioza je kronična ginekološka bolest kod koje se stanice sluznice maternice nalaze izvan nje, najčešće na jajnicima, ali i bilo gdje u trbušnoj šupljini i izvan nje. Kako su te stanice osjetljive na djelovanje hormona, u trbuhu se ponašaju kao i u maternici – rastu i krvare, što može uzrokovati ciste na jajniku, kroničnu bol, priraslice i neplodnost.

Endometrioza je prisutna kod 6 do 10 % žena reprodukcijske dobi te kod čak 40% žena koje se liječe zbog neplodnosti. Oralna hormonska kontracepcija prva je linija medikamentnog liječenja endometrioze, čime se mogu smanjiti simptomi kod gotovo 70% žena.

Učinkovita zaštita od raka jajnika

Oralna hormonska kontracepcija znatno smanjuje rizike za brojna stanja koja negativno utječu na reprodukciju poput funkcionalnih cisti jajnika, ektopične trudnoće, zdjelične upale, benigne promjene dojki, ali i raka jajnika te maternice. Smanjenje rizika za rak jajnika sigurno je jedna od najvažnijih zdravstvenih dobrobiti oralne hormonske kontracepcije.

Za taj karcinom ne postoje dobre metode ranog otkrivanja pa se često otkrije tek u uznapredovalom stadiju. Zaštitni učinak uzimanja hormonske kontracepcije raste s vremenom korištenja te je rizik za 30 do 50% manji u odnosu na žene koje ju nisu koristile. Svi preparati hormonske kontracepcije jednako su učinkoviti u snižavanju ovog rizika, a zaštitni učinak ostaje i do 30 godina nakon prestanka uzimanja.

Velik izbor preparata

Hormonsku kontracepciju kao lijek za navedena stanja potrebno je koristi dugotrajno. Postoje razlike u učinkovitosti među različitim kontraceptivima, no danas postoji velik broj preparata različitih po sastavu, što jamči da će svaka korisnica u suradnji sa svojim ginekologom pronaći onaj koji joj potpuno odgovara.

Zbog toga doista možemo tvrditi da su hormonski kontraceptivi prilagođeni zdravlju jer, uz dobro nam poznati kontracepcijski učinak, imaju i brojne terapijske i preventivne dobrobiti, a sve radi očuvanja zdravlja i plodnosti.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button