promo signPROMO ČLANAK

Dijabetes - 20. srpnja 2020.
AUTOR ČLANKA - primarius dr. sc. Velimir Altabas

Otkrijte šećernu bolest na vrijeme: 12 simptoma dijabetesa

Želite li procijeniti svoj rizik za dijabetes, obratite pažnju na najčešće simptome bolesti, bilo da se javljaju kod vas ili kod članova vaše obitelji

dijabetes secerna bolest simptomi dijabetesa secer u krvi glukoza mobilna aplikacija Terappia

Premda klasični simptomi šećerne bolesti obuhvaćaju učestalo i obilno mokrenje, žeđanje i pojačani osjećaj gladi, mogu se pojaviti i stalan umor i pospanost, neobjašnjiv gubitak na tjelesnoj težini, utrnulost i žarenje u stopalima, usporeno zarastanje ozljeda, smetnje s vidom, kao i tegobe vezane uz sustav spolnih organa.

Predijabetes: Jeste li na korak od šećerne bolesti?

Na oprezu bi trebale biti osobe s prekomjernom tjelesnom težinom te one koje imaju krvne srodnike sa šećernom bolešću.
Kako biste mogli procijeniti svoj rizik za pojavu dijabetesa potrebno je promotriti imate li osobno (ili netko u vašoj okolini) izraženih nekoliko od niže navedenih simptoma:

 1. 1. učestalo mokrenje
 2. 2. pojačan osjećaj gladi i žeđi
 3. 3. neobjašnjiv gubitak tjelesne težine
 4. 4. umor
 5. 5. prekomjerna tjelesna težina
 6. 6. smetnje vida
 7. 7. suhoća i svrbež kože
 8. 8. tegobe vezane uz sustav spolnih organa
 9. 9. usporeno zarastanje ozljeda
 10. 10. utrnulost i žarenje u rukama i nogama
 11. 11. dijabetes prisutan kod drugih članova obitelji
 12. 12. glukoza (šećer) u krvi iznad 7,0 mmol/l

Učestalo i obilno mokrenje, pojačana žeđ i glad

Klasičan simptom uznapredovale šećerne bolesti, po kojoj je ona dobila i svoj stručni naziv – dijabetes* – je učestalo i obilno mokrenje. Razlog pojave ovog simptoma jest taj da se neiskorištena veća količina glukoze iz krvi filtrira u mokraću i za sobom povlači vodu, tako da dovodi do značajnog gubitka i glukoze i vode. Tijelo reagira na navedene gubitke pojačanim osjećajem žeđi i gladi.

Učestalo mokrenje je možda najjednostavnije prepoznati na način da se obrati pažnja na mokrenje tijekom noći. Naime, zbog povećane proizvodnje mokraće bolesnik nije u stanju izdržati noć bez mokrenja te ga nagon za mokrenjem budi iz sna.

Neobjašnjiv gubitak na težini

Navedeni gubitak glukoze i tekućine dovodi do pada u tjelesnoj težini koji se ne može objasniti redukcijskom dijetom ili pojačanom tjelovježbom. Zbog nedostatka energije počinju se razgrađivati masti iz masnog tkiva, ali i bjelančevine iz mišićnog tkiva.

Ipak je najjači i najbrži učinak na tjelesnu težinu povezan s gubitkom vode. U slučaju izrazito visokih vrijednosti glukoze u krvi, ovaj gubitak na tjelesnoj težini može nastati brzo, bolesnik može izgubiti i više od desetak kilograma u roku od nekoliko tjedana.

Umor

Premda se radi o vrlo nespecifičnom simptomu koji se javlja i kod mnogih drugih bolesti, umor se zna razmjerno često javljati kod osoba oboljelih od dijabetesa. Uzrok navedenom stanju su promjene u metabolizmu energije koje su posljedica manjka glukoze. Osjećaju iscrpljenosti pridonosi i dehidracija zbog gubitka vode.

Prekomjerna tjelesna težina

Jedna od tri osobe koja ima dijagnosticiran dijabetes ima prekomjernu tjelesnu težine. Jedna od deset osoba koja ima dijagnosticiran dijabetes je pretila.

Smetnje vida

Kod bolesnika sa šećernom bolešću moguća je pojava smetnji vida. Kratkotrajne smetnje vida javljaju se uglavnom na početku bolesti, a pogoršanje vida vjerojatno je posljedica povišene razine glukoze u plazmi zbog koje dolazi do pomaka tekućine u ili iz oka te mijenjanja oblika i optičkih svojstava leće.

Ovo stanje je prolazno, može trajati do mjesec dana, a rješava se normalizacijom vrijednosti glukoze u krvi. Mnogo ozbiljnija je pojava promjena na malim krvnim žilama mrežnice oka koja se javlja uglavnom u kasnijem tijeku bolesti i posljedica je dugotrajne hiperglikemije.

Kod bolesnika s dijabetesom se stoga savjetuju preventivni pregledi očne pozadine u redovitim intervalima. Ovim pregledima će se na vrijeme uočiti i druge promjene na očima koje mogu dovesti do slabovidnosti, a češće se i ranije javljaju kod osoba oboljelih od dijabetesa, poput katarakte (mrena) te nekih vrsta glaukoma (povišeni očni tlak).

Suhoća i svrbež kože

Osobe oboljele od dijabetesa uslijed povišenih vrijednosti glukoze u krvi pojačano gube tekućinu iz tijela što dovodi do pojave suhoće kože, osobito na nogama, stopalima, laktovima, ali i na drugim dijelovima tijela. Ako zbog suhoće dođe do pucanja kože, otvara se put uzročnicima poput gljivica i bakterija za ulazak te posljedično za pojavu infekcija kože.

Svrbež kože može biti uzrokovan gljivičnom infekcijom, suhoćom kože ili lošom cirkulacijom kod koje su poglavito zahvaćene noge. Iz svega navedenog vidljivo je da higijeni i njezi kože treba posvetiti osobitu pažnju.

Tegobe vezane uz sustav spolnih organa

Moguća je pojava erektilne disfunkcije kod muških bolesnika zbog promjena na krvnim žilama i živcima. Kod žena su promjene suptilnije, moguće je slabije lučenje vaginalne sluzi te posljedična pojava bolnosti pri spolnim odnosima.

Kod oba spola dolazi do promjena u libidu, a zbog promjena na živcima moguće su promjene u doživljavanju orgazma. Učestalije su i infekcije zbog povećane koncentracije glukoze u tkivima.

Usporeno zarastanje ozljeda

Kod bolesnika sa šećernom bolešću na nekim mjestima na tijelu rane lakše nastaju (poput stopala) zbog slabije cirkulacije krvi i slabijih osjeta uslijed oštećenja živaca. Osim toga, ti bolesnici imaju veću sklonost infekcijama zbog više razine glukoze u tkivima što čini dobro hranilište za bakterije. Iz sličnih razloga mogu teže zacjeljivati i ozljede poput porezotine ili operativnih rezova.

Utrnulost i žarenje u rukama i nogama

Ako bolest dulje traje, bez obzira na to je li prepoznata ili ne, može doći do razvoja kroničnih komplikacija koje zahvaćaju živce.

Obično su zahvaćeni najdulji živci, odnosno oni koji sežu do stopala, rjeđe do dlanova. Zbog promjena na živcima dolazi do slabljenja refleksa, ali i slabijeg osjeta cijelog niza senzacija poput dodira, temperature i boli. U kasnijem tijeku se mogu javiti neugodne senzacije poput utrnulosti, mravinjanja i sličnog.

Važno je naglasiti da poremećeni osjeti dodira, temperature i boli mogu povećati rizik od ozljeđivanja te povećati rizik od amputacija dijelova nogu.

Dijabetes prisutan kod drugih članova obitelji

Ukoliko je dijabetes prisutan u široj obitelji, osoba ima značajno veću mogućnost za razvoj šećerne bolesti tijekom svog života.

Glukoza (šećer) u krvi iznad 7,0 mmol/l na tašte

Premda prisustvo nekih od navedenih simptoma mogu ukazivati na postojanje nekog od oblika šećerne bolesti, tome ne mora biti tako. Šećerna bolest je stanje sa striktno definiranim dijagnostičkim kriterijima, poput razine glukoze u plazmi na tašte od 7,0 mmol/l i više, odnosno 11,0 mmol/L i više nakon jela ili u testu oralnog opterećenja glukozom.

PROMO
Dijabetes secerna bolest secer u krvi glukoza inzulin

Osnovni pojmovi koje o dijabetesu trebamo znati

Dijabetes, odnosno šećerna bolest nastaje kada se u metabolizmu poremeti šećer u krvi. Da bi se izbjegle komplikacije važno...

SAZNAJTE VIŠE

Mobilna aplikacija Terappia: vaša pomoć u kontroli dijabetesa

Ako želite na jednom mjestu imati informacije vezane uz svoju terapiju dijabetesa te mjerenja glukoze u krvi, pozivamo vas da preuzmete mobilnu aplikaciju Terappia. Ona će vas notifikacijom podsjetiti da popijete svoj lijek te izmjerite glukozu u krvi. Aplikacija je besplatna.

*Dijabetes mellitus potječe od grčke riječi dijabetes koja znači cijev za prolazak i latinske riječi mellitus što znači medeno ili slatko (u dijabetesu imamo višak šećera u krvi i urinu)

Literatura:
1. https://www.news-medical.net/health/History-of-Diabetes.aspx, prostupljeno 7.2019.
2. https://www.who.int/diabetes/global-report/WHD2016_Diabetes_Infographic_v2.pdf, pristupljeno 7.2019.
3. http://www.diabetes.org/living-with-diabetes/complications/skin-complications.html, pristupljeno 7.2019.
4. Scott RA et al. The link between Family History and risk of Type 2 Diabetes is Not Explained by Anthropometric, Lifestyle or Genetic Risk Factors: the EPIC-InterAct StudyDiabetologia. 2013 January ; 56(1): 60–69.
5. The Journal of Clinical and Applied Research and Education: American Diabetes Association: Clinical Practice Recommendations 2002: Diabetes Care. Volume 25. No 1. January.
6. Franz, Marion J et af: Learning to Live Well with Diabetes: International Diabetes Centre, Minneapolis, 1991.
7. The Diabetes Control and Complications Trial Research Group. Diabetes Care, Volume 19. No 3 March 1996.
8. Implications of the United Kingdom Prospective Diabetes Study. Diabetes Care, Volume 21. No 3 December 1998.
9. The Journal of Clinical and Applied Research and Education: American Diabetes Association: Clinical Practice Recommendations 2002: Diabetes Care, Volume 2. No 1 January.
10.  Evaluation Report: Accu-Chek Performa System. Roche Diagnostics. 2006.
11. Koubek R. Accu-Chek Performa User Study, Australia and France. Roche Diagnostics. 2007.
12. Koumantakis G. So you want to know how accurate your glucose meter is? Roche Diagnostics. August 2004.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button