Žensko zdravlje - 24. kolovoza 2018.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola, mag. pharm., Ljekarna Bjelovar

Menopauza: Ljekovito bilje koje ublažava simptome

Valunzi su jedan od najčešćih simptoma menopauze. Menopauza ili prestanak menstruacijskih krvarenja označuje završetak reprodukcijskog ciklusa žene. To je prirodna biološka promjena u životu svih žena koja se javlja najčešće između 45. i 55. godine života

simptomi menopauze

Nastaje kao rezultat prestanka rada jajnika, te zbog toga dolazi i do pada razine hormona estrogena i progesterona, a smanjeno lučenje tih hormona uzrokuje razne simptome.

Simptomi su zapravo izraz tjelesne prilagodbe na odsutnost estrogena. Jedan od najranijih simptoma perimenopauze je promjena u uobičajenim menstruacijskim ciklusima. Vrijeme između ciklusa se produljuje ili skraćuje, ili pak menstruacijsko krvarenje sasvim izostaje u jednom mjesecu. Obično krvarenja postaju slabija iako povremeno, osobito kod dugih ciklusa, mogu nastupiti i obilnija, nepravilna krvarenja.

Sjemenke lana imaju i blago laksativno djelovanje te su vrijedan izvor vitamina E i brojnih minerala poput kalcija, magnezija, željeza, kalija, selena i cinka.

Ostali simptomi su: navale vrućine (valunzi ), znojenje i ubrzan rad srca, vaginalne promjene i promjene urogenitalnog trakta u obliku stanjenja stijenke rodnice, suhoće, nedovoljne elastičnosti kao i osjetljivosti na infekcije, često noćno mokrenje, česte uroinfekcije (zbog promjena mikroflore), psihičke tegobe – brze promjene raspoloženja, umor, nesanica, otežana koncentracija, glavobolja – nisu izražene kod svih žena, gubitak elastičnosti kože koja postaje suha i gubi sjaj, promjene na kosi koja se prorjeđuje i gubi sjaj; osteoporoza i krvožilne bolesti, bolovi u mišićima. Danas postoje široke terapijske mogućnosti za liječenje problema koji su u vezi s menopauzom, od prirodnih preparata, homeopatije i hormonskog nadomjesnog liječenja.

Korisno djelovanje fitoestrogena

U novije vrijeme fitoestrogeni se sve više istražuju kao mogućnost za hormonsko nadomjesno liječenje. Pojavljuju se u više od 300 biljaka, a razlikuju se po sastavu i mehanizmu djelovanja. Dosad je otkriveno više od dvadesetak različitih spojeva, a najpoznatiji su izoflavonoidi i lignani. Fitoestrogeni se natječu za receptorska mjesta i blokiraju aktivnost pravih hormona. Koncentracije hormona tijekom postmenopauze su niže pa se fitoestrogeni vežu na slobodna mjesta i djeluju estrogeno (blago hormonski). Brojne kliničke studije dokazuju djelotvornost fitoestrogena. Fitoestrogeni se mogu primjenjivati u svakoj životnoj dobi. Kod mlađih žena pomažu u ublažavanju simptoma PMS-a i u regulaciji duljine ciklusa.

>>Razdoblje predmenopauze pojavljuje se od pet do šest godina prije zadnje mjesečnice i tada jajnici počinju postupno lučiti manje količine estrogena.<<

Biljke koje koristimo u liječenju simptoma menopauze su:

Crvena djetelina (Trifolium pratense)

Dobro je poznat izvor fitoestrogenskih izoflavona. Pomaže ženama u menopauzi, ima povoljan učinak na osteoporozu te je čest sastojak preparata za tegobe u menopauzi. Ova biljka je najčešće ispitivana za sprečavanje naleta vrućine – valunga. Metaanaliza pet kliničkih studija 2007. godine pokazala je pozitivan rezultat u redukciji naleta vrućine. Ono što je dodatno važno jest da ova biljka pokazuje povoljno djelovanje na kardiovaskularni sustav i osteoporozu te ima povoljan utjecaj na elastičnost kože. Iz toga se može pretpostaviti da su izoflavoni crvene djeteline učinkoviti i u redukciji starenja kože. Ekstrakt livadne djeteline smanjuje učestalost i intenzitet valova vrućine i noćnog znojenja, a ublažava i druge tegobe poput lupanja srca i napetosti. Ovdje treba imati na umu da stupa u interakciju s oralnim kontraceptivima, a i sa antikoagulansima.

Sjemenke lana (Linum usitatissimum)

Sjemenke lana odličan su izvor važne alfa-linolenske kiseline – blagotvorne omega-3 masne kiseline. Osim već dobro poznatih učinaka na zdravlje srca i krvnih žila te protuupalnog učinka, studija objavljena u časopisu Nutrition Journal pokazala je da alfa-linolenska kiselina prisutna u lanenim sjemenkama prevenira gubitak koštane mase te time štiti od osteoporoze. Nadalje, lanene sjemenke imaju i blago laksativno djelovanje te su vrijedan izvor vitamina E i brojnih minerala poput kalcija, magnezija, željeza, kalija, selena i cinka.

Mljevene sjemenke lana odličan su izvor i fitoestrogena lignana koji dokazano žene štiti od karcinoma dojke i jajnika. Sjemenke lana imaju čvrstu ljusku i slabo su probavljive pa ih treba samljeti prije konzumiranja. Ako se mljevene lanene sjemenke dodaju juhama ili varivima, to treba napraviti na kraju kuhanja jer topiva vlakna u sjemenkama mogu zgusnuti tekućinu ako se ostanu predugo u njima.

Cimcifuga (Cimcifuga racemosa L.)

Najčešće je korištena biljka u preparatima za liječenje tegoba menopauze. Brojne kliničke studije potvrdile su njezino djelovanje kao alternativu hormonskoj terapiji. Upotrebljava se kod klimakterijskih tegoba s uznapredovanom insuficijencijom ovarija, kod predmenstruacijskih smetnji, primjerice, kod poremećaja spavanja i depresije.

Soja (Glycinemax.)

Sadrži izoflavone koji imaju slično djelovanje kao estrogen. Djeluje zaštitno na krvožilni sustav, na tkivo maternice i dojki. Soja je jedina biljna namirnica koja sadrži sve esencijalne aminokiseline. Sadrži i proteine, vitamine skupine B, a vitamine C, D, E i K sadrži u manjim količinama. Izvor je minerala kalcija i fosfora, kalija, mangana, joda, cinka, omega-3 masne kiseline. Zbog svog izrazito bogatog sastava soja je postala vrlo važna biljka u našoj prehrani. Biološki učinci sojinih izoflavonoida proizlaze iz njihovog metabolizma koji ovisi o aktivnosti intestinalnih bakterija.

Alfa- alfa (Medicago sativa L.)

Alfa-alfa je biljka iz koje je prvi put izoliran kumestrol (jako estrogeno djelovanje). U fitoterapiji se koristi više od 1500 godina.

Vitex agnus-castus L.

U obliku ekstrakta ima direktan utjecaj na hipofizu. Koristi se za liječenje poremećaja ciklusa nastalog zbog insuficijencije žutoga tijela, kod predmenstruacijskih tegoba (PMS) te kod prestanka uzimanja kontraceptiva za normalizaciju ciklusa.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button