Žensko zdravlje - 24. rujna 2019.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Bolna menstruacija? Pomozi si!

Dismenoreja je medicinski pojam za bolne menstruacije, a javlja se kod otprilike 50% žena

dismenoreja ili bolne menstruacije kod žena

Mnoge žene susreću se s problemom bolne menstruacije, odnosno dismenoreje. Kako bismo vam što bolje približili ovaj problem, razgovarali smo s dr. Tihanom Mazalin, dr.med. spec. ginekologije i porodništva iz Poliklinike Mazalin.

„Dismenoreja je drugi naziv za bolne menstruacije. Najčešći razlog bolne menstruacije je hormonski. Što to znači? Žena s burnom ovulacijom posljedično ima bolne menstruacije (dismenoreja), a razlog mogu biti i patološka stanja, poput ciste, mioma ili endometrioze“, rekla je dr. Mazalin.

Kamilica: Pomaže kod želučanih smetnji, grčeva, proljeva, ali to nije sve

Primarna i sekundarna dismenoreja

Dismenoreja se najčešće dijeli na primarnu i sekundarnu. Primarna dismenoreja je posljedica kontrakcije maternice tijekom krvarenja, a sekundarna nastaje kao posljedica patoloških stanja u zdjelici. Primarna dismenoreja puno je češća.

Postavljanje dijagnoze

Kako bi se ustanovilo imate li dismenoreju, prva pretraga na koju će vas liječnik uputiti je ultrazvuk.

„Iz anamneze pacijentice, ginekolog saznaje o njenim subjektivnim tegobama. Jako je bitno redovito ići na klinički i ultrazvučni pregled te eventualno dijagnozu nadopuniti laboratorijskim nalazima (leukociti, CRP, CA 125)“, objašnjava dr. Tihana Mazalin.

Jači bolovi tijekom PMS-a i dismenoreja

PMS je period koji obično počinje od ovulacije te traje do početka krvarenja. Najčešće ga karakterizira osjećaj napuhnutosti, zadržavanja vode te promjene raspoloženja. Menstruacijske bolove karakteriziraju grčevi u donjem dijelu trbuha i leđa, mučnine, problemi sa stolicom te oni najčešće zahtijevaju terapiju analgeticima.

„Kada se radi o primarnoj dismenoreji, tada terapija uključuje uporabu tableta za bolove (u vrijeme menstruacije). To je najčešće tijekom prva tri dana krvarenja. Drugi način liječenja je upotreba hormonske kontracepcije, kako bi se blokirala ovulacija i na taj način smanjili menstrualni bolovi“, objašnjava stručnjakinja.

menstruacija, djevojčica, žena, kćer, majka

Prva menstruacija: Sve što treba znati o periodu kada djevojčica postaje žena

Menstruacija je jedinstvena karakteristika ženskog tijela koju obilježava ritmičnost poput cikličkih promjena biološkog svijeta oko nas, Mjesečevih mijena i...

SAZNAJTE VIŠE

Liječenje

Liječenje sekundarne dismenoreje obuhvaća liječenje primarnog razloga dismenoreje (laparoskopija, operativni zahvat), konzervativnu terapiju uzroka.

Ako ste u potrazi za prirodnim načinom ublažavanja simptoma, pokušajte s laganom tjelovježbom, primjerice šetnjom ili plivanjem.  Hranite se pravilno, uzimajte dovoljno vitamina, magnezija, kalcija.

Yoga i duboko disanje i izdisanje opuštajuće su tehnike koje mogu pomoći, kao i čaj protiv grčeva (npr. kamilica, đumbir ili vrkuta).

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button