Dječje zdravlje - 7. kolovoza 2018.
AUTOR ČLANKA - prim. dr. sc. Ulla Marton

Prva menstruacija: Sve što treba znati o periodu kada djevojčica postaje žena

Prva menstruacija obilježava trenutak u kojem djevojčica ulazi u potpuno novo razdoblje života te se preobražava u ženu biološki sposobnu za ostvarivanje trudnoće i rađanje

menstruacija, djevojčica, žena, kćer, majka

Menstruacija je jedinstvena karakteristika ženskog tijela koju obilježava ritmičnost poput cikličkih promjena biološkog svijeta oko nas, Mjesečevih mijena i godišnjih doba.

Ulaskom u vrijeme sazrijevanja, pubertet, kod djevojčica između 8. i 13. godine dolazi do sazrijevanja takozvane osovine hipotalamus-hipofiza-jajnik. To razdoblje često raspoznajemo po intenzivnim tjelesnim promjenama, odnosno po razvoju tzv. sekundarnih tjelesnih osobina – rast, promjene u obliku tijela kod djevojčica, rast dojki, dlačica na stidnici i pazušnim jamama uz nastup prve menstruacije – menarhe. U menstruacijskom ciklusu sadržana je bit reproduktivnog života žene – mogućnost ostvarivanja trudnoće i rađanje djeteta.

Urednim menstrualnim ciklusom smatra se onaj koji traje 23 do 35 dana, odnosno toliki je razmak između dvije mjesečnice

Kod prvih menstruacija nije rijetka nepravilnost

Prva menstruacija (menarha) nastupa u prosjeku oko 12. godine. Prethodi joj adrenarha, već spomenuto razdoblje rasta i promjene tijela kao što su rast dlačica, početni rast dojki uz početnu preraspodjelu masnog tkiva na mjestima karakterističnim za ženskog tijelo. Na pojavu prve menstruacije mogu utjecati prekomjerna težina, kao i pothranjenost. Kod pretilih djevojčica zabilježen je raniji ulazak u pubertet, oko desete godine, a kod onih koje se intenzivno bave sportom te imaju manju količinu masnog tkiva prvo krvarenje često je odgođeno do 16. godine.

Tijekom prve dvije do tri godine nisu rijetkost nepravilnosti u duljini ciklusa čija je dinamika često u izravnoj povezanosti i sa stilom i načinom života, s tjelesnom težinom, aktivnošću, prehrambenim navikama, konzumacijom alkohola i pušenjem. Urednim menstrualnim ciklusom smatra se onaj koji traje 23 do 35 dana, odnosno toliki je razmak između dvije mjesečnice. Kod mlađih žena traje u prosjeku 30 do 33 dana, a kod žena iznad 40. godine skraćuje se na 24 do 26 dana.

>>Pubertet je veoma izazovan period. Ne samo za one koji ga prolaze, već i za njihove roditelje. Iako je to prirodno, ponekad za roditelje predstavlja pravi izazov, jer se moraju snalaziti u novonastalim okolnostima.<<

Previše ili premalo

Ako žena godišnje ima devet ili manje mjesečnica, to nazivamo oligomenoreja. Potraje li takav ritam dulje, potrebna je detaljna obrada koja uključuje fizikalni pregled, mjerenje visine, težine, analizu laboratorijskih parametra i životnih navika, ocjenu hormonalnog profila te ginekološki i ultrazvučni pregled kojim se ocjenjuju izgled maternice i jajnika. Najčešća ultrazvučna slika, ako je riječ o ženama mlađe životne dobi, jest prisutnost brojnih antralnih folikula, odnosno jajnih stanica veličine od 10 mm unutar jajnika. Ako je pak riječ o ženama koje su prošle četrdesetu, često nalazimo ili jednostavne funkcionalne ciste ili ultrazvučnu sliku iscrpljenih jajnika sa smanjenim brojem folikula koja nagovješćuje ulazak u hormonsku tranziciju.

Kod mladih žena, zbog nezrelosti osovine hipotalamus-hipofiza-jajnik ili pod utjecanjem stresnih životnih čimbenika, pothranjenosti ili pretilosti, često izostaje redovito krvarenje. To je popraćeno i promjenama na koži (akne, masna koža i kosa) i/ili pojačanom dlakavošću te blažim ili težim oblikom hormonske disfunkcije. Ultrazvučno možemo vidjeti tanku sluznicu maternice i jednostranu ili obostranu prisutnost brojnih folikula unutar jajnika manjih od 10 mm – tada govorimo policističnim jajnicima.

Što ako menstruacija izostane?

Naravno, s vremenom, odnosno sazrijevanjem osovine hipotalamus-hipofiza-jajnik, stabiliziranjem čimbenika okoliša, načina života i/ili promjenom životnih navika, najčešće dolazi do uspostavljanja ravnoteže u dinamici ciklusa. 

Ako se godišnji broj menstrualnih krvarenja pak popne na 16 i više, ginekološkim rječnikom to zovemo polimenoreja. Osim zamornog učestalog krvarenja, često su prisutne anemija, malaksalost i tjelesna iscrpljenost. Obrada je istovjetna kao i kod izostanka redovitog krvarenja (fizikalni pregled, laboratorijski parametri, hormonalni profil, ginekološki/ultrazvučni pregled).

Recimo i to da izostanak mjesečnoga krvarenja, odnosno amenoreja, ako ne ukazuje na patološko zbivanje unutar ženskoga tijela, obilježava trudnoću, a javlja se i tijekom dojenja te ulaskom u razdoblje menopauze. Primarna amenoreja obilježava stanje kod mladih djevojaka kod kojih se krvarenje nije pojavilo do 16 godine. Ako je nastupilo i jedno krvarenje tijekom života, makar i oskudno i kratko, bilo koji daljnji izostanak zovemo sekundarnom amenorejom.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button