Žensko zdravlje - 16. kolovoza 2019.
AUTOR ČLANKA - Tanja Pekez, dr. med., spec. obiteljske medicine

Endometrioza – prepoznajte simptome bolesti koja pogađa žene

Endometrioza je bolest od koje boluju žene za vrijeme svog reproduktivnog ciklusa, a ovo su njezini najčešći simptomi

endometrioza - simptomi i liječenje

Endometrioza je bolest koja pogađa žene, a ime je dobila po dijelu maternice – endometriju. Endometrij je sluznica maternice koja je odgovorna za pohranjivanje i hranjenje oplođene jajne stanice te stvaranje posteljice.

Tijekom ženinog reproduktivnog doba endometrij je za vrijeme menstruacijskog ciklusa različitog izgleda, a ako ne dođe do oplodnje jajne stanice, endometrij se ljušti i tada nastaje menstrualno krvarenje. Međutim, ako se dijelovi endometrija nađu van maternice mogu dovesti do niza problema upravo zbog tog menstrualnog krvarenja.

Naime, dijelovi endometrija se mogu naći u jajovodu, cijeloj zdjelici te, izuzetno rijetko, u drugim dijelovima tijela kao što su pleura (ovojnica pluća), ošit, bubrezi, slezena, pa čak i nosna šupljina. Ti dijelovi endometrija se ponašaju kao i endometrij u maternici, tako da i oni krvare za vrijeme menstruacijskog krvarenja izazivajući bol, priraslice, mučninu, povraćanje.

Prva menstruacija: Sve što treba znati o periodu kada djevojčica postaje žena

Endometrioza je bolest koja pogađa žene, a simptomi su razni

Znači, endometrioza je bolest od koje boluju žene za vrijeme svog reproduktivnog ciklusa. Rijetko se bolest javlja odmah na početku, već je potrebno određeno vrijeme da se razvije. Kao i kod svake bolesti gdje se ne može sa sigurnošću otkriti uzrok, postoji niz teorija zašto dolazi do endometrioze. Neke od njih su obiteljska opterećenost, retrogradna menstruacija, rana pojava prve menstruacije, menstruacijski ciklusi kraći od 27 dana te menstrualna krvarenja dulja od 7 dana, obilna menstrualna krvarenja…

Ne zna se točno koliki postotak žena obolijeva od endometrioze. No ona se razvija kod 20 do 50% žena koje imaju problema sa začećem (zbog oštećenja i/ili začepljenja jajovoda, ili pak oštećenja jajnih stanica u jajniku), ili čak kod 71 do 87% žena s kroničnim bolom u zdjelici.

Endometrioza se najčešće prikazuje kao bol u zdjelici, ali i trbuhu, leđima. Bol se može javiti i za vrijeme spolnog odnosa (najveća bol je u danima prije menstrualnog krvarenja) te pražnjenja mokraćnog mjehura i crijeva. Može dovesti do obilnih i nereguliranih menstrualnih krvarenja. Neke žene mogu imati učestale proljevaste stolice ili pak zatvor, pa se prije razmišlja o sindromu iritabilnog crijeva negoli o endometriozi. Izuzetno rijetko može doći do krvarenja iz dišnog sustava (ako je endometrij dospio do pluća). Druge bizarne simptome ne bih ovdje spominjala s obzirom na to da su vrlo rijetki, a njihov opis bi mogao neprimjereno uplašiti čitateljice. No spomenimo da tkivo materice raspoređeno po trbušnoj šupljini može dovesti do priraslica te „zapetljaja“ crijeva što iziskuje hitnu kiruršku intervenciju.

Bolest s mnogo lica

Iz prethodnog teksta se vidi da je endometrioza vrlo „podmukla“ bolest s mnogo lica. Potrebno je puno  strpljenja i znanja te suradnje ginekologa, obiteljskog liječnika i ponekad gastroenterologa da se dođe do prave dijagnoze. Dijagnoza se teško postavlja neinvazivnim metodama. Fizikalnim pregledom može se posumnjati na ovu dijagnozu uglavnom kada se pregled radi za vrijeme menstrualnog krvarenja.

Ako postoje ciste na jajnicima, ultrazvukom se može posumnjati na endometriozu. Određivanjem antigena CA-125 može se posumnjati na endometriozu. Međutim, jedina sigurna dijagnostička metoda je ona invazivna  – laparoskopija.

Kad se endometrioza ustanovi laparoskopski, ponekad se razmjeri vide tek na klasičnoj operaciji. Ona tada može trajati daleko dulje nego što je planirano zbog otkrivenih promjena, osobito na crijevima.

doktorica, liječnica, sistematski pregled

Bolje spriječiti nego liječiti: Sistematski pregled i sve njegove koristi

No, većina nas nema naviku odlaska na sistematski pregled. Iako se osjećamo potpuno zdravima, značaj redovitih sistematskih pregleda je...

SAZNAJTE VIŠE

Endometrioza i liječenje

Odluku o načinu liječenja endometrioze donose zajedno pacijentica i ginekolog. Liječenje ovisi o životnoj dobi pacijentice, proširenosti i mjestu zahvaćenosti, o tome kakve tegobe ima i koliko joj te tegobe umanjuju kvalitetu života, je li endometrioza uzrok neplodnosti te drugim čimbenicima.

Liječenje se može provoditi konzervativno i kirurški. Konzervativno liječenje se provodi hormonima (kombiniranim kontracepcijskim tabletama, danazolom …). Kirurško liječnje je ponekad neophodno, no ono ne mora dovesti do potpunog ozdravljena, s obzirom na to da se u nekim slučajevima ne mogu pronaći sva žarišta gdje se smjestio endometrij. Zbog jakih bolova tijekom menstrualnog ciklusa dobro je posegnuti za neseroidnim antireumaticima koji će smanjiti bol, ali neće djelovati na uzrok bolesti.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button