Obiteljsko zdravlje - 10. travnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Duje Tomašević, dr. med., spec. obiteljske medicine

Magnetska rezonanca: Kako se pripremiti za MR pregled?

Čitav MR pregled traje od 30 minuta do jedan sat. Pročitajte kako se dobro pripremiti za pregled magnetskom rezonancom

MR pregled, MR, magnetska rezonanca, MR snimanje

Magnetska rezonanca (MR) je neinvazivna radiološka dijagnostička pretraga sa slojevnim prikazom tijela.

Za nastanak slike kod MR koristi se snažno magnetsko polje u koje se smješta pacijent, radiofrekventni valovi koji daju energiju, te računala pomoću kojih dobivamo jasnu sliku organa, mekog tkiva, kostiju i zglobova, odnosno svih struktura u unutrašnjosti tijela.

U oslikavanju magnetskom rezonancijom ne koristi se ionizirajućim zračenjem (npr. kao kod rendgenskog snimanja).

MR snimanje omogućuje bolji uvid u pojedine dijelove tijela i promjene uvjetovane različitim bolestima od onog dobivenog drugim radiološkim pretragama kao što su rendgensko snimanje, kompjutorizirana tomografija (CT)  ili ultrazvučna dijagnostika.

Najljepših 9 mjeseci pod nadzorom: koje pretrage i preglede očekivati

Kako izgleda MR snimanje

Uređaj za MR snimanje izgleda poput tunela. Za vrijeme pregleda pacijent leži na stolu koji se uvlači u tunel uređaja različito duboko, a u ovisnosti o dijelu tijela koji se pregledava. Ponekad se oko pregledavanog dijela tijela (na primjer oko glave i zglobova) stavljaju zavojnice koje su neophodne za MR snimanje.

Pri MR snimanju tijelo je smješteno u snažnom magnetskom polju koje djeluje na dijelove stanica tkiva (na protone) slažući ih u određeni red.

Tokom snimanja pacijent se postavlja na pomični stol MR uređaja. Za učvršćivanje dijelova tijela koriste se različiti jastuci i trake. Oni također osiguravaju i mirnoću dijela tijela pri snimanju. Radi zaštite od buke pri snimanju pacijent dobije slušalice ili čepiće za uši. Ponekad je potrebno primijeniti kontrastno sredstvo intravenski ili u zglob ako se radi o MR artrografiji.

Pri pregledu se pomični stol na kojem leži pacijent uvlači u tunel MR uređaja tako da snimani dio tijela bude u središtu tunela. Radiološko osoblje napušta prostoriju s bolesnikom budući da se radna stanica s računalom s kojeg se upravlja pregledom nalazi u drugoj prostoriji.

Metalnim predmetima nije mjesto na MR pregledu

Obzirom da pri MR pregledu ulazite u magnetsko polje koje bi moglo privući metalne predmete s vas i vaše odjeće i obuće, prije pregleda trebate sa sebe, iz vaših džepova i odjeće maknuti sve metalne predmete ili skinuti vlastitu odjeću i obuću.

Ti metalni predmeti obuhvaćaju:

  • nakit, satove, kreditne kartice, različite slušalice,
  • kopče, ukosnice, metalne zatvarače (patent-zatvarače), gumbe,
  • pribor za pisanje, naočale, džepne noževe,
  • „piercing“,
  • pomične zubne proteze.
Što treba znati o raku dojke

Otkrijte rak dojke na vrijeme: sve o prevenciji, mamografiji i samopregledu

Rak dojke najčešći je zloćudni tumor kod žena koji nastaje kao posljedica nekontroliranog i ubrzanog umnožavanja stanica, pri čemu...

SAZNAJTE VIŠE

Ne preporučuje se trudnicama

Također, trebate napomenuti radiološkom osoblju ako imate bilo kakve metalne predmete u tijelu (elektrostimulator srca – „pacemaker“, slušni ugradak, postoperativne klipse, umjetne zglobove, osteosintetski materijal nakon operativnog liječenja prijeloma, stentove u krvnim žilama, umjetni srčani zalisci, metalne krhotine i drugo), obzirom da iste mogu uzrokovati smetnje na snimci pri pregledu, a neke su i kontraindikacija za pregled.

Žene u generativnoj dobi trebaju obavijestiti radiološko osoblje o eventualno mogućoj trudnoći. Iako se MR koristi dugi niz godina (od 1980-ih godina), nije zabilježeno štetno djelovanje na trudnice ili njihov plod.

No, obzirom na visoku osjetljivost tkiva ploda, MR pregled se ne preporučuje u prva tri mjeseca trudnoće, a poslije ako postoji čvrsta medicinska indikacija. Također ćete biti upitani i o postojanju nekih drugih zdravstvenih problema, prvenstveno onih koji utječu na rad jetre i bubrega.

Obzirom da se pregledavani dio tijela smješta u tunel uređaja, pregled može biti neugodan kod pacijenata koji imaju strah od zatvorenog prostora (klaustrofobija), pa bi prije pregleda trebali uzeti blaže sredstvo za smirenje.

Čitav MR pregled traje od 30 minuta do jedan sat.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button