Srce i krvne žile - 26. veljače 2019.
AUTOR ČLANKA - KBC Rijeka

Uspjeh riječkih liječnika: Ugrađen najmanji pacemaker na svijetu

U petak, 22. veljače na Zavodu za kardiologiju Klinike za internu medicinu KBC-a Rijeka, prvi put u Hrvatskoj učinjen je novi zahvat na srcu – ugrađen je najmanji elektrostimulator srca na svijetu.

Veličine je kapsule, točnije dužine 25 milimetara. Implantiran je izravno u srce, u dvoje bolesnika s poremećajem srčanog ritma, stoji u izvještaju liječnika s KBC-a Rijeka.

Zahvat je u angiosali Odjela za invazivnu i interventnu kardiologiju na Sušaku izveo tim doc. dr. Sandra Brusicha  i doc. dr. Zlatka Čubranića, aritmologa – elektrofiziologa riječke bolnice. Ovaj se revolucionaran uređaj bez žica i baterija ugrađuje izravno u srce bolesnika, bez kirurških rezova. Postavljanje tradicionalnih elektrostimulatora srca zahtijeva složenu operaciju ugradnje uređaja u kirurški napravljen džep ispod kože i uvođenje elektroda putem krvnih žila u srce. 

Implantacija ove “kardiokapsule“ obavlja se u lokalnoj anesteziji kroz venu u preponi bolesnika, uz pomoć sustava katetera kojima se uređaj vodi do desne klijetke i zatim pričvrsti na stijenku srca pomoću fleksibilnih zubaca.
Minijaturna veličina i minimalno invazivan pristup ne ostavljaju vidljive znakove medicinskog uređaja pod kožom, postotak komplikacija je niži u odnosu na tradicionalni pristup, nema ožiljaka niti potrebe za dugim oporavkom bolesnika nakon zahvata. 

Više o ovom iznimnom uspjehu doznajte na stranicama KBC Rijeka te pogledajte video o implantaciji Micre.

Foto i video: KBC Rijeka

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button