Srce i krvne žile - 10. travnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Na zagrebačkom Rebru ugradili prvi srčani zalisak bez otvaranja prsnog koša

U KBC Zagreb po prvi su put ugradili umjetni zalisak u desni dio srca, odnosno plućnu arteriju, bez kirurškog otvaranja prsnog koša

KBC Zagreb, Rebro, srčani zalisak, operacija, srce

Ugradnju umjetnog zaliska bez kirurškog otvaranja prsnog koša većina zemalja u regiji ne radi, a sada je prvi put izvedena u Hrvatskoj.

U KBC Zagreb prvi je put obavljena ugradnja umjetnog zaliska u desni dio srca bez kirurškog otvaranja prsnog koša. Ovaj revolucionarni zahvat predstavljen je na Klinici za bolesti srca i krvnih žila.

Intervencija je napravljena na 31-godišnjem bolesniku koji je rođen s teškom prirođenom srčanom greškom i koji je do sada prošao tri velika kardiokirurška zahvata. To je napravljeno jer je došlo do ponovnog suženja zaliska ugrađenog u trećoj operaciji.

Hrvatska prva u regiji

Zahvat je koštao 30 tisuća eura te je prvi put izveden u Hrvatskoj, a većina zemalja u regiji ga ne radi. U Hrvatskoj danas živi oko 10 tisuća ljudi s urođenim srčanim greškama.

Uspjeh riječkih liječnika: Ugrađen najmanji pacemaker na svijetu

U petak, 22. veljače na Zavodu za kardiologiju Klinike za internu medicinu KBC-a Rijeka, prvi put u Hrvatskoj učinjen...

SAZNAJTE VIŠE

Stent velikih dimenzija, na koji je zašiven zalistak biološkog podrijetla, u srce je uveden preko vene u nozi te je postavljen na mjesto prirodnog ili ranije ugrađenog umjetnog zaliska, pišu domaći mediji.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button