Žensko zdravlje - 17. travnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Malo sretne, malo sjetne – donosimo kalendar mjesečnice i raspoloženja

Mnoge žene iskusile su da postoje dani u mjesecu kada se osjećaju fantastično i sve im jednostavno polazi za rukom, no ima i dana kada ih svaka sitnica „ubija u pojam“. Što se događa?

mjesečnica

Premda misli i emocije ponajprije ovise o trenutačnim životnim okolnostima, treba uzeti u obzir i menstrualni ciklus u kojem fluktuacija hormona stvara kružnu povezanost tjelesno-emocionalno-mentalno.

Krug se zatvara otprilike 400 puta jer u reproduktivnom razdoblju koje traje od prve mjesečnice do menopauze, žena u prosjeku dobije oko 400 menstruacija.

U skladu sa svemirom

Procjenjuje se da čak 30 do 50 posto žena ima neki oblik poremećaja u menstrualnom krvarenju, ponajprije zbog toga što prebrzi ritam suvremenog življenja izbacuje iz takta profinjen hormonski mehanizam menstrualnog ciklusa. Naime, ciklička priroda menstruacije ne odnosi se samo na protok tekućina i biokemijskih tvari u organizmu, već je povezana i s mnogo sveobuhvatnijim kozmičkim procesima.

Baš kao što se u prirodi sve događa u ciklusima, primjerice, izmjenama dana, noći i godišnjih doba, i ljudsko tijelo duboko je povezano s tim mijenama. Nije slučajno da prosječni menstrualni ciklus traje 28 dana, a to je vrijeme potrebno Mjesecu da se okrene oko Zemlje. Mjesec utječe na plimu i oseku, ali i na um, snove, ovulaciju i menstruaciju.

Procjenjuje se da čak 30 do 50 posto žena ima neki oblik poremećaja u menstrualnom krvarenju, ponajprije zbog toga što prebrzi ritam suvremenog življenja izbacuje iz takta profinjen hormonski mehanizam menstrualnog ciklusa

Pregled ženskih godišnjih doba

Prema takvom holističkom pristupu, postoje četiri faze menstrualnog ciklusa, svojevrsna godišnja doba prema kojima se žene mogu ravnati kako bi bi bile produktivnije, pozitivni­je i samopouzdanije.

„Zimska faza“ s prvim danom menstruacije započinje takozvana „zimska faza“. Ovo je vrijeme stvoreno za obnovu tijela i duha, za spa­vanje, meditaciju, molitvu ili opuštajuće šetnje prirodom. Povucite se u „unutarnji brlog“, sanjarite, planirajte i vizualizirajte bolju budućnost.

„Proljetna faza“ – razdoblje od 7. do 13. dana ciklusa naziva se proljetnom fazom koja poziva na buđenje i akciju, jer u toj fazi žene imaju više energije, vitalnosti, želje za uče­njem i radom. Lako ostvaruju zacrtane ciljeve, zbog čega su ovi dani idealni za obavljanje što više poslovnih i obiteljskih obaveza te za nove početke (odustaja­nje od cigareta, početak dije­te i slično).

„Ljetna faza“ – od 14. do 20. dana traje “ljetna faza“ menstrualnog ciklusa. To je faza dobrog raspoloženja, opuštenosti, uživanja u životu i društvenih aktivnosti, baš kao na ljetovanju. Stoga je to razdoblje pogodno za druženja, izlas­ke i zabavu, ali i za rješavanje poslovnih ili obiteljskih pitanja.

„Jesenska faza“ od 21. dana ciklusa pa do prvog dana krva­renja, razdoblje je “jesenske faze“ koja mnogim ženama teško pada zbog hormonskog “vrtuljka“. Okreću se sebi, imaju poriv za čišćenjem i pospremanjem. No, umjesto “mahnitanja“ treba ovu fazu okrenuti u svoju korist jer je upravo ovo vrijeme kreativnosti i rješavanja problema.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button