Žensko zdravlje - 23. ožujka 2023.
AUTOR ČLANKA - Klinika za ginekologiju i opstetriciju, KBC Osijek, ADIVA Plus sadržaj

Histerektomija: kako i zašto se odstranjuje maternica

Malo je žena koje bi operaciju odstranjivanja maternice emocionalno mogle jednostavno prihvatiti. No ovaj se zahvat izvodi doista samo kad je nužan, a prethodi mu detaljan razgovor s liječnikom

histerektomija-odstranjivanje maternice

Histerektomija je operacija odstranjivanja maternice kroz rez na trbuhu koji može biti uzdužni ili poprečni, kroz rodnicu, odnosno u kombinaciji s laparoskopijom. Mogući dodatni operacijski zahvati podrazumijevaju odstranjivanje jajnika i jajovoda ili odstranjivanje oboljelih organa.

Prije operacijskog zahvata liječnik će s vama razgovarati o nužnosti i načinu provođenja planiranog zahvata. Potrebno vas je upoznati s tipičnim rizicima i mogućim posljedicama operacije kako biste se mogli odlučiti i dati svoj pristanak za operacijski zahvat. Ovaj tekst vam može pomoći u pripremi za razgovor.

Prolaps maternice: Koje tegobe nastaju kada je spuštena maternica

Kada je nužno odstranjivanje maternice?

Najvažniji razlozi za odstranjivanje maternice su:

 • dobroćudne izrasline mišićnog tkiva (miomi) kod kojih odstranjivanje u mjestu nije moguće i/ili kada više nema želje za potomstvom,
 • sumnjive promjene tkiva maternice,
 • predstadiji zloćudnih bolesti maternice i zloćudne bolesti maternice/jajovoda/jajnika,
 • jaka, ponavljajuća krvarenja, koja nije moguće izliječiti hormonskom terapijom ili abrazijom („čišćenjem”) sluznice maternice.

U slučaju postojanja drugih bolesti i njihovih povezanosti s operacijskim zahvatom, o nužnosti operacijskog zahvata te o drugim mogućnostima liječenja, kao i o njihovim prednostima i nedostacima liječnik će s vama detaljnije razgovarati u informacijskom razgovoru.

Načini izvođenja histerektomije

Prije zahvata mokraćni mjehur se prazni postavljanjem katetera. Kateter ostaje u mokraćnom mjehuru još nekoliko sati ili dana nakon operacije. Operacija se izvodi u općoj ili regionalnoj anesteziji (spinalna/epiduralna anestezija), o čijim pojedinostima i specifičnim rizicima ćete biti posebno informirani.

Općenito, maternica može biti odstranjena na dva načina. Koji od dva pristupa će biti kod vas primijenjen ovisi o veličini maternice i o vašim osobnim tjelesnim karakteristikama.

Abdominalna histerektomija: pristup kroz trbuh

Postupak kod pristupa kroz trbuh (abdominalna histerektomija): Trbušna stijenka se otvara poprečnim rezom u području stidnih dlaka ili uzdužnim rezom, najčešće okomito ispod pupka. Rijetko je potrebno proširiti rez na područje iznad pupka. Maternica s adneksima se oslobađa od okolnog tkiva i od okolnih organa (npr. mokraćni mjehur), a potom se odstranjuje.

Prije zatvaranja kožnog reza moguće je postavljanje tankih plastičnih cijevi (drenova) u područje trbušne šupljine i/ili rodnice, kako bi se omogućilo otjecanje tekućine iz rane.

Prednosti ovog postupka:

 • bolja preglednost zdjeličnih organa,
 • lakše proširivanje zahvata, npr. na jajnike ili limfne čvorove male zdjelice, ako bude nužno,
 • osiguran pristup kod odstranjivanja jako velike maternice,
 • manji udio kod postojanja priraslica, osobito nakon prethodnih operacijskih zahvata.

Vaginalna histerektomija: pristup kroz rodnicu

Liječnik posebnim instrumentom kroz rodnicu povlači maternicu prema van, otvara prednju i stražnju stijenku rodnice, oslobađa maternicu od okolnog tkiva i organa te odstranjuje maternicu kroz rodnicu.

Prednosti ovog postupka:

 • nema vidljivog ožiljka,
 • manje intenzivni bolovi nakon operacije,
 • često brži oporavak.

Pristup kroz rodnicu s laparoskopijom

Spomenimo i postupak pristupa kroz rodnicu u kombinaciji s laparoskopijom. Kod ove metode maternica se od okolnih organa i tkiva dijelom oslobađa laparoskopski, a dijelom kroz rodnicu te se odstranjuje kroz rodnicu.

Za izvođenje laparoskopije potrebno je ponajprije u trbušnu šupljinu uvesti nekoliko litara ugljičnog dioksida (plin), kako bi se osigurala što je moguće bolja vidljivost. Ugljični dioksid se uvodi ili putem tanke specijalne igle ili preko uvodne cijevi (služi za uvođenje optičkog instrumenta – laparoskopa) koja se pogura do u trbušnu šupljinu kroz mali rez duljine oko jednog centimetra, većinom na rubu pupka. Dodatni mali rezovi, koji su u pravilu smješteni na rubu stidnih dlaka, služe za uvođenje operacijskih instrumenata. Razlika od prethodno opisanog postupka jest da se sveze maternice i okolno tkivo oslobađaju laparoskopski, a maternica se vadi kroz rodnicu.

Prednosti ovog postupka:

 • nema vidljivih ožiljaka,
 • brži oporavak i
 • kraći boravak u bolnici.

Mogući dodatni zahvati

U većini se slučajeva kod opisanih operacijskih mogućnosti maternica odstranjuje u cijelosti, s vratom maternice („grlićem”), kako bi se spriječio nastanak mogućih zloćudnih promjena na vratu maternice, odnosno raka vrata maternice.

Neke bolesti ne zahvaćaju samo maternicu, već i jajovode te jajnike. U takvim je slučajevima, kao i kod proširenih priraslica, nužno odstraniti i njih.

Usprkos opsežnim prethodnim pregledima, ponekad se potreba za opisanim dodatnim zahvatima ukazuje tek prilikom operacijskog zahvata.

Operacijskim zahvatom se nastoji očuvati onoliko tkiva koliko je to moguće. Ako je vrijeme promjene iza vas (klimakterij, menopauza), jajnici su svoju funkciju izgubili. U tom slučaju postoji mogućnost, uz vašu želju, odstranjivanja zdravih jajnika. Na taj se način eventualne kasnije bolesti jajnika mogu izbjeći. O tome detaljno porazgovarajte s vašim liječnikom.

vNOTES histerektomija-Opća bolnica Zadar

U Općoj bolnici Zadar izvedena prva vNOTES histerektomija u Hrvatskoj

Prva vNOTES operacija napravljena je nedavno u Zadru. Operacijom su kroz rodnicu odstranjeni maternica, jajnici i jajovodi, bez reza.

SAZNAJTE VIŠE

Kod iznenađujućih nalaza ili smetnji (npr. obilnija krvarenja, priraslice) koje u trenutku postavljanja dijagnoze nije moguće predvidjeti, moguća je nužnost izmjene ili proširenja planiranog operacijskog zahvata; primjerice, kod prvotnog pristupa kroz rodnicu, prelazak na pristup kroz trbuh. 

Jesu li moguće komplikacije? Niti jedan liječnički zahvat nije bez rizika! Usprkos najvećoj pažnji može tijekom i nakon operacije u pojedinim slučajevima doći do smetnji koje se većinom odmah prepoznaju i uklanjaju. O komplikacijama, kao i o pitanjima koja će vam pomoći da se pripremite za razgovor s liječnikom nastavite čitati u vodiču za pacijentice na poveznici KBC Osijek.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button