Ljekovito bilje - 29. rujna 2017.
AUTOR ČLANKA - Šeila Balić Svalina

Kamilica: Pomaže kod želučanih smetnji, grčeva, proljeva, ali to nije sve

U obliku čaja ili kupelji i masaže trbuha kamilica se preporučuje bolesnicima koji pate od želučanih smetnji, grčeva, proljeva, bolova u crijevima

Kada se govori o čajevima, odmah pomislimo na kamilicu: to je zacijelo jedna od najomiljenijih biljki naših baka, a one su sa svojim „domaćim lijekovima“ savršeno dobro znale što rade. 

Mnoge su biljke bijelih cvjetova sa žutim središtima slične ivančici nazvane kamilicom; neke imaju listove sa širokim režnjevima te pripadaju grupi titrica ili anthemisa. Među prve ubrajamo malu ili njemačku kamilicu i američku titricu; među potonje bojadisarsku kamilicu, smrdljivu kamilicu i rimsku kamilicu. Najčešće se koristi rimska kamilica te se ona najčešće preporučuje za uzgoj u vrtu: koliko je ugodna oku, toliko je korisna u liječenju. 

Upoznajte kamilicu

Kamilica je biljka koja od rimskoga ima samo naziv jer vjerojatno potječe iz okolice Londona. Divlja vrsta ima glavice sa žutim cvjetovima u sredini i bijelim uokolo; uzgojena vrsta, “s punim cvjetovima”, potpuno je bijela. Pri kraju cvatnje bijele “latice” (koje su u botaničkom smislu cvijet) savinu se prema zemlji, tako da cijela biljka izgleda kao mala, kosmata zvijezda repatica.

Jednogodišnja je to biljka, visoka od 20 do 50 cm, sa sitnim, blijedožutim cvatovima. Raste na njivama, među žitaricama, a uzgaja se i u vrtu. Ne smije se gnojiti umjetnim gnojivima! Cvate od lipnja do kolovoza; cvjetište je čunjasta oblika i iznutra šuplje. Za čaj se beru samo cvjetne glavice, a za kupelji cijela biljka. Smije se brati samo za suha, sunčana vremena. Suši se naglo u hladu i čuva na vrlo suhom mjestu da se ne navlaži. Dodiruje se što manje da ne izgubi miris i s njim i ljekovitu vrijednost. 

Širok spektar djelovanja

Kamilica je savršen primjer onih “domaćih lijekova” koji su još prije tridesetak godina bili ismijavani, no danas i medicinska znanost ponovno otkriva njihova vrijedna svojstva. 

Za utrljavanje kod oteklina, kvrga, prignječenja, gihta i reume izvrsno će pomoći kamiličino ulje

Kamilicu možemo pripremiti kao dobar čaj koji se preporučuje ženama koje pate od bolnih menstruacija. U obliku čaja ili kupelji i masaže trbuha kamilica se preporučuje bolesnicima koji pate od želučanih smetnji, grčeva, proljeva, bolova u crijevima; koristi se i za ubrzano zarašćivanje rane te za sprječavanje gnojenja. Učinkovita je i protiv raznih bolova.  U obliku losiona ili obloga biljka uspješno liječi upalu očnih kapaka. Poznato je da žene u nordijskim zemljama, “sjevernjačke plavuše”, održavaju zlaćani sjaj svoje kose pomoću  kamilice.

Za čaj je dovoljno preliti kamilicu kipućom vodom, no ne smijemo ga piti dok je vruć, kao ni lipin čaj. Kamilica služi protiv svih bolesti i tegoba, za unutrašnju i vanjsku uporabu, od nje se priređuju čajevi, kupelji, oblozi, upotrebljava se za parenja i ispiranja. 

I još…

Djeluje protiv bolova, upala, nesanice, nervoze, slabe probave, kožnih bolesti. U prvom je redu lijek za žene, osobito protiv grčeva svih vrsta. Najčešće upotrebljavamo tople obloge protiv bolova. Kamilica otklanja kamence, sprječava probadanje u udovima, ublažuje žuticu, tegobe u prsima, teškoće s menstruacijom, gliste. 

>>Gavez se koristio još u srednjem vijeku za liječenje zglobova i zacjeljivanje rana. Uvijek se smatrao lijekom koji je prikladan za sve bolesti vezane za kosti.<<

 Savjeti

  • sluz će se brzo rastopiti i izlučiti iz pluća i želuca ako kamilicu zdrobimo, pomiješamo s medom i dulje vrijeme ujutro i navečer uzimamo po jednu čajnu žličicu te mješavine
  • za utrljavanje kod oteklina, kvrga, prignječenja, gihta i reume izvrsno će pomoći kamiličino ulje. Nekoliko pregršti kamilice namačemo 10 dana u litri maslinova ulja, držimo na suncu te procijedimo u boce. Oboljela mjesta istrljamo svaki dan 3 do 5 puta tim uljem
  • poslije vađenja zuba ili kod upale grla grgljamo uvarkom od kamilice. Bol će ubrzo nestati, a rana će se očistiti i zacijeliti
  • parne kupelji od kamilice pomažu kod bolova u ušima, glavobolje, upaljenih sinusa, granuloma, bronhitisa. Kupelj bi trebala trajati oko 20 do 30 minuta
  • čaj smiruje želučane tegobe već nakon kratkotrajnog redovitog uzimanja ako je riječ o upaljenoj sluznici ili čak čiru na želucu. Tom čaju možemo dodati i paprenu metvicu i matičnjak
  • kamilica djeluje i kao dobar antiseptik. Upotrebljavamo je u oblozima ili za kupelji kod gnojnih rana i rana koje teško zacjeljuju. Na rane stavljamo i zdrobljenu svježu biljku
  • najizraženije djelovanje kamilice je antiinflamatorno (antiinflamatorik), to jest protuupalno djelovanje kod svih upalnih procesa, bili oni unutarnji ili vanjski.

Zanimljivosti

  • Kamilica se ubraja u ljekovito bilje koje se od najdavnijih vremena upotrebljava u narodnoj medicini. Egipćani i Grci dobro su znali za njena ljekovita svojstva. Plinije i Dioskorid spominju je kao najvažniju ljekovitu biljku.
  • Poznati biljar Hieronymus Bock, koji je živio u 16. stoljeću, napisao je za kamilicu: “Bez toga cvijeta, te sasvim obične kamilice, ne može se ništa postići, jer nema korisnije biljke kao lijeka nego što je upravo cvijet kamilice, koji se upotrebljava za gotovo sve bolesti.” 
  • U svjetskom prometu ljekovitog bilja kamilica je jedan od najznačajnijih proizvoda. Trenutačno su najveći proizvođači cvijeta kamilice Argentina i Egipat. 

Dugi nazivi: ljekovita kamilica, kamomila, kokotnjak, maternjak, milica, bijela rada, telenak, titrica, žabnjak

Latinski naziv: Matricaria chamomilla L.

Ljekarničko ime: Flores Chamomillae vulgaris

Kemijski sastav: od kamilice se koriste cvjetna glavica (Chamomillae flores) i eterično ulje (Chamomillae aetheroleum). Cvjetne glavice sadrže više od 1 posto eteričnog ulja, od 2,5 do 3 posto apigenina (spazmolitik), gorke materije, tanine, smole, flavonoide, kumarine, organske kiseline i dr. Glavni sastojci ulja su kamazulen, alfa-bisabolol, bisabolol oksidi, farnezen i dr.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button