Dječje zdravlje - 4. lipnja 2018.
AUTOR ČLANKA - dr. sc. Vesna Bosanac

Rotavirus: Zarazna bolest koja kod djece izaziva proljev osobito ljeti

Proljevi uzrokovani rotavirusom česti su kod male djece, posebice ljeti. Važno je reagirati već na prve znakove crijevne viroze

dijete je najčešći uzrok proljeva kod djece

Proljev se definira kao tri ili više vodenastih stolica u danu. Osim vode, proljevom se gube i elektroliti.

Rotavirus oštećuje crijevne resice i najčešći je uzročnik proljeva kod djece u dobi od šest mjeseci do dvije godine. Može ga pratiti povišena temperatura, bol u trbuhu te povraćanje i dehidracija. Tegobe obično prestaju nakon tri do sedam dana. S obzirom da antibiotici ne pomažu, dijetoterapija je od iznimnog značaja.

Dok traje crijevna viroza djeci nikako nije poželjno davati mlijeko, jogurt, voćne sokove, sir, masnu ili prženu hranu

Što pomaže, a što svakako treba izbjegavati

S obzirom na to da se proljevom gubi voda i natrij, neophodno je spriječiti dehidraciju. Bez obzira na dob djeteta, važno je povećati unos tekućine. Dojenčad treba više majčinog mlijeka, a starijoj djeci treba davati čaj. Prvi izbor je čaj od kamilice. Nakon toga se daje čaj od kamilice i obični dvopek, zasoljena nemasna teleća juha i dvopek, zasoljena sluzava riža i sl. Naime, konzumirajući juhu dijete nadoknađuje vodu i natrij, a u tankom crijevu se škrob iz dvopeka razgrađuje do glukoze koja pomaže apsorpciju natrija.

Jednaki učinak polučuje i riža. Kada se tegobe malo smire, pomaže i pire od kuhane jabuke, kuhana pileća prsa, kuhana tjestenina, kuhano povrće (npr. mrkva i krumpir), krumpir pečen u kori (kora se ne jede). Slično našoj praksi, pedijatri u Sjedinjenim Američkim Državama kao osnovnu dijetu kod crijevne viroze preporučuju bananu, pire od kuhane jabuke, sluzavu rižu i dvopek.

>>Akutni, odnosno iznenadni proljev definiran je kao smanjena gustoća stolice (meka ili tekuća stolica) i/ili povećani broj pražnjenja crijeva (tri i više puta u 24 sata). Najčešći uzročnici akutnog proljeva kod djece su virusi, a među ostalim, i rotavirus.<<

Dok traje crijevna viroza djeci nikako nije poželjno davati mlijeko, jogurt, voćne sokove, sir, masnu ili prženu hranu (ćevape, krafne, pomfrit …) i jako začinjenu hranu. Slatkiši, gazirani i negazirani sokovi koji obiluju šećerom također pogoršavaju proljev. Čim se dijete oporavi, treba krenuti s normalnom prehranom kako bi se nadoknadila izgubljena energija i organizmu osigurali svi potrebni nutrijenti. Uz to su od koristi su farmaceutski proizvodi s probiotičkim bakterijama (npr. Bifidobacterium lactis) koje smanjuju ozbiljnost proljeva i učestalost stolica.

Mala djeca i dehidracija

Mala djeca su posebno podložna dehidraciji jer imaju brži metabolizam, male zalihe vode u tijelu, a također i zbog činjenice što njihov unos tekućine ovisi o odraslima koji skrbe o njima. Ako dijete dehidrira ili proljev traje više od par dana, neophodno je posjetiti liječnika. S obzirom da se rotavirus vrlo lako prenosi, osobna higijena je od neizmjerne važnosti. Obvezno djeci treba prati ruke sapunom nakon obavljanja nužde, kada iz vana dođu kući te prije jela. Pozornost valja dati i higijeni namirnica te higijeni njihove pripreme.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button