Dječje zdravlje - 28. ožujka 2023.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Treba li nas zabrinuti hrkanje djece?

Hrkanje koje se može usporediti sa zvukom kosilice, uznemirit će mnoge roditelje. Stoga je dobro znati koji su mogući uzroci te potražiti savjet liječnika

hrkanje kod djece

Nisu sva djeca tiha dok spavaju. U prosjeku, jedno od desetero djece hrče tijekom noći. Pritom nije riječ o čujnom disanju kad su mališani prehlađeni, pa su im nosići začepljeni, već o zvuku kojeg mnogi uspoređuju s kosilicom. Riječ je o buci koja niti jednog roditelja neće ostaviti ravnodušnim.

Česta pojava kod odraslih

Hrkanje je, objašnjava pedijatar otorinolaringolog, dr. Brandon Hopkins, pojava uzrokovana djelomičnom opstrukcijom disanja tijekom sna. Dok se zrak probija, uzrokuje vibracije zbog sudaranja mekih tkiva u ustima, nosu i grlu. Te vibracije dovode do raznih zvukova koje svi prepoznajemo kao hrkanje.

Treba li i kada liječiti hrkanje

S godinama naše hrkanje postaje sve češće i glasnije. U tome veliku ulogu igra smanjenje tonusa mišića jer može dovesti do većeg suženja dišnih putova. Hrkanju doprinosi i višak kilograma. To objašnjava i zašto, prema procjenama, 25% odraslih hrče redovito, a gotovo polovica svih odraslih hrče povremeno.

Zašto djeca hrču?

Ali što je s djecom? Za početak treba znati da stalno hrkanje vašeg djeteta ne mora nužno značiti ozbiljan zdravstveni problem. Na stranici klinike Cleveland dr. Hopkins je naveo šest mogućih uzroka hrkanja mališana.

Veliki krajnici i adenoidi

Najčešći uzrok hrkanja kod djece je višak (ili opstrukcija) tkiva u grlu. „Veliki krajnici i adenoidi često su izvor glomaznog tkiva u grlu, pa time i hrkanja ”, kaže dr. Hopkins.

Krajnici i/ili adenoidi mogu se ukloniti kirurški ako ozbiljno utječu na san. Postupci su poznati kao tonzilektomija i adenoidektomija.

Alergije

Upala i nazalna kongestija izazvana alergijama mogu stvoriti prepreke disanju koje izazivaju hrkanje. Grinje, dlaka kućnih ljubimaca, pelud i drugi alergeni u zraku mogu izazvati simptome alergijskog rinitisa.

Lijekovi protiv alergija koji se izdaju bez recepta mogu pomoći pri ublažavanju simptoma, no provjerite s liječnikom koji bi mogao biti najbolji izbor za mališana. Hipoalergenska, odnosno antialergijska posteljina također može pomoći u smanjenju izloženosti alergenima u kući.

Astma

Astma može dovesti do suženih i natečenih dišnih putova te do povećanog lučenja sluzi; sve su to čimbenici koji mogu uzrokovati probleme s disanjem i hrkanje.

U slučaju potvrde dijagnoze, liječnik će vas uputiti u detaljni plan liječenja.

Devijacija septuma

Hrskavica i kost poznate kao nosni septum, dijele nos na lijevu i desnu nosnicu. Ako je septum neravan ili zakrivljen, to može malo otežati disanje i dovesti do glasnog hrkanja, napominje dr. Hopkins.

Devijacija septuma prilično je česta i pogađa oko 80% ljudi. Stanje može biti prisutno od rođenja, razviti se tijekom faza rasta ili se dogoditi uslijed ozljede.

Većini nije potrebno liječenje devijacije septuma ako su problemi i simptomi minimalni. Ali ako stanje uzrokuje teškoće s disanjem ili spavanjem, operativni zahvat poznat kao septoplastika može pomoći.

Prekomjerna tjelesna težina

Prekomjerna težina kod djece povezana je s mnogim zdravstvenim problemima, među ostalim i sa spavanjem. Masno tkivo na vratu može tijekom spavanja pritiskati grlo, što često dovodi do suženja dišnih putova i hrkanja tijekom cijele noći.

Održavanje zdrave težine može smanjiti taj pritisak, pa time i hrkanje. Postoje čak i istraživanja koja pokazuju da aerobna vježba može doprinijeti tišim noćima.

Apneja u snu

Probudi li se vaše dijete noću kašljucajući i hvatajući zrak, možda pati od apneje u snu, poremećaja koji tijekom spavanja dovodi do otežanog disanja ili čak epizoda prestanka disanja.

Osim hrkanja, simptomi apneje za vrijeme spavanja kod djece mogu uključivati:

Kada je hrkanje razlog za zabrinutost?

Brinete li zbog hrkanja, uvijek je dobro potražiti mišljenje pedijatra. S njime svakako treba razgovarati ako primijetite bilo koji od sljedećih simptoma:

  • dijete hrče većinu noći u tjednu,
  • tijekom noći često čujete hrkanje,
Djeca i alergije_Na što su sve alergični naši mališani

Na što su sve alergični naši mališani?

Djeca sve češće pate od alergije i roditelji ponekad ne znaju na što su alergična. Među najčešće dječje alergije...

SAZNAJTE VIŠE
  • hrkanje je vrlo bučno,
  • vaše dijete rutinski spava otvorenih usta te ispružene brade ili vrata,
  • čujete kako disanje vašeg djeteta na trenutke staje ili da dijete dahće dok spava.

Dr. Hopkins preporučuje pisanje dnevnika spavanja. Promatrajte i bilježite navike spavanja vašeg djeteta, počevši otprilike jedan sat nakon odlaska u krevet. Pratite koliko noći u tjednu dijete hrče te događa li se hrkanje često ili samo povremeno. Te informacije mogu pomoći liječniku u traženju uzroka, a time i odgovarajućeg rješenja.

Korišten izvor: Cleveland klinika

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button