Žensko zdravlje - 5. srpnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Kozmetičke akne: Nisu kao “obične”, a problem je možda u šminki

Akne se uobičajeno povezuju s hormonskom neravnotežom, masnom kožom te prehranom u kojoj prevladavaju industrijski prerađene namirnice s puno šećera, masnoća i konzervansa. No, uzrok ove upalne kožne bolesti može biti i kozmetika

U mnogih koji imaju problema s aknama, one su izazvane neodgovarajućom njegom i šminkom, a da toga nisu ni svjesni. Ili shvate da se možda radi o tome, ali promijene kozmetiku bez savjetovanja sa stručnjacima.

U tom slučaju se problem ne rješava u potpunosti ili se stanje još više pogorša. Stoga svakako treba potražiti pomoć dermatologa.

Mogu se pojaviti u bilo kojoj dobi i kod svih tipova kože

Kozmetičke akne nisu nužno povezane s masnom, problematičnom i(li) mladenačkom kožom, nego se mogu pojaviti u bilo kojoj dobi i kod svih tipova kože. Najčešće se pojavljuju na licu, a ponekad i na dekolteu i leđima. Iako kozmetičke akne mogu nastati uslijed začepljenja pora i žlijezda lojnica zbog neprikladne njege, često je pravi uzrok – preosjetljivost na određene sastojke, ponajprije lanolin, jedan od najraširenijih kozmetičkih emulgatora. 

>>Mineralni make up idealan je izbor za mjesece u kojima vladaju visoke temperature zbog kojih nam niz obraze klize kapi znoja i boje. Kao i kremu za lice, i dekorativnu bi kozmetiku trebalo prilagoditi visokim temperaturama. Kako izabrati najbolju šminku za ljeto doznajte ovdje<<

Lanolina ima u mnogim kremama, tekućim puderima, losionima za mušku njegu nakon brijanja… Akne mogu biti izazvane i silikonima koji se dodaju u šminku (osobito pudere i podloge – takozvane primere), kao i nekim kozmetičkim bojilima koja sadrže crveni pigment, ekstraktima soje koji se često nalaze u anti-age preparatima, filtrima u proizvodima za zaštitu od sunca, te biljnim uljima. Navedene tvari same po sebi nisu škodljive, no u nekih osoba dugotrajnom primjenom mogu preopteretiti kožu te dovesti do upalnih reakcija i nepodnošljivosti odnosno alergije.

Ne mogu se tretirati proizvodima za “obične akne”

Upravo zato nužno je da liječnik postavi dijagnozu i preporuči kako izbjeći nepoželjne kozmetičke sastojke. Pritom treba uzeti u obzir da se kozmetičke akne često ne mogu tretirati proizvodima koji se uobičajeno preporučuju za “standardne” akne, nego je svakome potrebna posebno prilagođena njega. Primjerice, salicilna kiselina, koja se zbog protuupalnih i antiseptičkih svojstava često dodaje u preparate za njegu problematične kože sklone aknama, u nekih osoba može izazvati pojavu akni. Stoga prema uputama dermatologa treba “pročistiti” svakodnevnu njegu i šminku. Često se preporučuju dermokozmetički proizvodi s formulama koje su oslobođene potencijalno nadražujućih sastojaka i ne začepljuju pore, a koje po liječničkoj preporuci trebaju biti prilagođene dobi i stanju kože.

>>Ljeti je koža neprestano izložena djelovanju sunca. Lijepo je vidjeti brončanu put, ali u današnje vrijeme sve je razvijenija svijest o štetnom utjecaju ultraljubičastih zraka. Kako do prekrasne brončani puti bez ružnih tamnih oznaka na koži doznajte ovdje<<

Izbjegavati više slojeva šminke, noćnih krema i seruma

Koža se ne smije “zagušiti” s više slojeva šminke (npr. uzastopno nanošenje baze, tekućeg pudera, pa pudera u kamenu ili prahu te fiksatora), nego je na hidratantnu kremu dovoljno nanijeti jedan sloj pudera. Preporučuju se i prozračne BB i CC kreme koje istodobno pružaju hidratantnu njegu, a ujednačuju ten poput pudera. Vrlo je važno temeljito očistiti lice prije spavanja, jer noću se koža najintenzivnije obnavlja. Ni u čišćenju lica ne valja primjenjivati više različitih proizvoda uzastopno (npr. ukloniti šminku micelarnom vodom, potom upotrijebiti uređaj za čišćenje lica s četkicom, a još nakon toga oprati lice gelom) jer to može iscrpiti kožu. Najčešće je dovoljan jedan način čišćenja odnosno jedan proizvod, samo treba ustanoviti što vam odgovara.

Isto pravilo jednostavnosti stručnjaci preporučuju za noćne kreme i serume. Ako koža nije isušena, pa ne zahtijeva obilniju hidrataciju, povremeno se lice može hidratizirati tako, da se samo poprska termalnom vodom bez dodatnog “mazanja”. Na taj način koža će tijekom regeneracije slobodnije disati.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button