ADIVA Plus sadržaj - 8. svibnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Udruga Nismo same

Možemo li i kako spriječiti nastanak raka jajnika?

Povodom Svjetskog dana borbe protiv raka jajnika, važno je naglasiti da je riječ o bolesti kod koje se simptomi pojavljuju tek u poodmaklom stadiju, pa se dijagnoza najčešće postavlja kasno

svjetski dan raka jajnika

Rak jajnika peti je po učestalosti među malignim bolestima od kojih obolijevaju žene i najsmrtonosniji od svih ginekoloških karcinoma. Simptoma u ranoj fazi bolesti gotovo da nema pa se dijagnoza najčešće postavlja kasno.

Svake se godine u Hrvatskoj rak jajnika dijagnosticira kod oko 450 žena. Rizik nastanka raka jajnika povisuje se sa starosnom dobi, a najviše žena obolijeva nakon menopauze, u dobi od 50 do 80 godina. Manji dio žena (10 do 15 posto) oboli prije nastupa menopauze i to su u pravilu tumori spolnih stanica koji se pojavljuju najčešće u dobi od 15. do 35. godine.

8 stvari koje bi svaka žena trebala znati o menopauzi

Dobra je vijest da u posljednjih 20 godina stopa dijagnoze raka jajnika u svijetu kontinuirano pada.

Žene kojima je dijagnoza raka jajnika postavljena u ranoj fazi imaju puno veću vjerojatnost preživljavanja od onih kojima je dijagnoza kasnije uspostavljena. Zato je važno odmah razgovarati sa svojim liječnikom o mogućim simptomima raka jajnika.

Rizični čimbenici

Točan uzrok nastanka raka jajnika je nepoznat. Međutim, postoji niz rizičnih čimbenika vezanih uz bolest, od kojih su neki temeljeni na biološkim sastavima pojedinca, dok se drugi odnose na izvanjske čimbenike ili način života.

Što je žena starije dobi ima veći rizik za nastanak raka jajnika. Rizik za pojavu epitelnog raka jajnika raste oko 2% sa svakom narednom godinom života. Najčešći je u dobi od 65. do 69. godine.

Određene genetske mutacije, poput BRCA1 ili BRCA2, povezane su s razvojem malignih tumora jajnika. Također, nasljedno stanje poznato kao Lynchov sindrom povezano je s većim rizikom od raka jajnika. Žene s abnormalnim genom BRCA 1 ili BRCA 2 imaju rizik veći od 80% za razvoj raka dojke do dobi od 90 godina; povećani rizik za nastanak raka jajnika s mutacijom gena BRCA 1 iznosi oko 55% i oko 25% za žene s mutacijom gena BRCA 2.

Pušenje, prehrana i pretilost mogu dovesti do povećanog rizika od raka jajnika. Uočena je viša incidencija u žena koje su konzumirale masnoće životinjskog porijekla kao i kod žena koje su uzimale veće količine laktoze. Jednako tako rani nastup prve menstruacije (menarhe) i nastup menopauze u kasnijim godinama omogućuju veći broj opetovanih menstrualnih ciklusa s ovulacijom, što na izravan način povećava rizik od nastanka raka jajnika.

Medicinske studije povezale su karcinom jajnika i proizvode za intimnu higijenu, osobito kada se koriste u genitalnom području. Ostali vanjski čimbenici koji mogu povećati rizik uključuju pesticide i herbicide.

Tu je i obiteljska povijest; žene čija majka, sestre, tete ili bake imaju ili su imale tumore jajnika, imaju tri do četiri puta veću učestalost razvoja bolesti.

Žene koje imaju ili su imale druge vrste raka, uključujući rak dojke, maternice ili rak debelog crijeva, imaju veći rizik od razvoja raka jajnika. Također, žene s endometriozom imaju povećan rizik od razvoja bolesti.

Simptomi raka jajnika

Simptomi raka jajnika su nespecifični:

  • umor,
  • gubitak apetita,
  • bolovi u trbuhu,
  • osjećaj napuhivanja,
  • pritisak u zdjelici,
  • smetnje s probavom ili mokrenjem.

Javljaju se obično u kasnijoj fazi bolesti zbog prisustva velike tumorske mase ili tekućine (ascitesa) u trbuhu (povećanje opsega trbuha i smetnje s disanjem).

Preventivne mjere

Trenutačno nema zajamčenog načina za sprečavanje raka jajnika. Ipak, neke preventivne mjere mogu se poduzeti kako bi se smanjio rizik od razvoja tumora u jajnicima.

Trudnoća: Žene koje su rodile obično imaju nižu stopu obolijevanja od raka jajnika od onih koje nikada nisu bile u drugom stanju ili koje imaju probleme s plodnošću.

Kirurgija: Podvezivanje jajovoda i histerektomija povezane su s nižim rizikom od razvoja tumora u jajnicima.

Kontracepcija: Pokazalo se da oralni kontraceptivi pružaju određenu mjeru zaštite od raka jajnika.

Zdrav način života: Održavanje zdrave prehrane i tjelesne težine mogu smanjiti rizik od razvoja bolesti. Također, izbjegavanje cigareta (uključujući i dim cigarete) kao i drugih duhanskih proizvoda, može smanjiti rizik od tumora jajnika.

tumorski markeri u ginekologiji

Što treba znati o tumorskim markerima u ginekologiji

Tumorski biljezi se u ginekologiji koriste kao pomoć u dijagnosticiranju malignih tumora ženskog spolnog sustava i praćenja liječenja.

SAZNAJTE VIŠE

Vanjski utjecaji: Izbjegavanje upotrebe određenih proizvoda poput pudera za intimno područje, herbicida i pesticida može smanjiti rizik od razvoja raka jajnika.

Redoviti pregledi: Redoviti ginekološki pregledi pomažu prepoznati tumore puno prije no što se prošire, čime se povećava mogućnost dugoročnog preživljavanja.

Kako bi se bolest otkrila što ranije, odnosno poboljšali rezultati liječenja i smanjila smrtnost od raka jajnika, ženama se preporučuju redoviti ginekološki pregledi, koji uključuju pregled ultrazvukom (UZV), jednom godišnje.

Članak je preuzet sa stranice udruge Nismo same – na ovoj poveznici nalazi se i letak o raku jajnika.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button