Žensko zdravlje - 30. rujna 2019.
AUTOR ČLANKA - Gordan Crvenković, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspecijalist humane reprodukcije, ordinacija GynNova

Upoznajte metodu pomoću koje možemo rano otkriti rak jajnika

Simptomi raka jajnika često se, nažalost, pojavljuju tek u poodmakloj fazi, no zahvaljujući metodi IOTA moguće je rak jajnika dijagnosticirati pravodobno

IOTA i rak jajnika_prepoznajte koji su simptomi raka jajnika

Neovisno o obiteljskoj anamnezi i prijašnjim ginekološkim stanjima, nakon 45. godine rizik za razvitak raka jajnika povećava se svake godine za 2%.

Rak jajnika najsmrtonosnija je maligna bolest ženskog reproduktivnog sustava. Prema najnovijim podacima, u Republici Hrvatskoj se rak jajnika godišnje dijagnosticira kod 400 do 500 žena, a 300 žena svake godine podlegne bolesti.

Rak jajnika često se javlja nenadano te je poznat i pod nazivom “tihi ubojica”. Obično se dijagnosticira u poodmakloj fazi. U ranoj fazi ova je maligna bolest često asimptomatska, odnosno ne dolazi do manifestacije distinktivnih simptoma. Ako su određeni simptomi prisutni, najčešće je riječ o neodređenim stanjima. Njih možemo pripisati širokom rasponu svakodnevnih tegoba, poput povećane izloženosti stresu, loše prehrane, manjku sna, fazama ciklusa i sličnih.

Histeroskopija može puno preciznije od ultrazvuka i HSG-a dijagnosticirati male promjene unutar šupljine maternice, a koje mogu utjecati na plodnost. Saznajte više

Rizični čimbenici

Uzrok raka jajnika ne može se pripisati jednom, isključivom faktoru. Štoviše, postoje brojni rizični čimbenici koji mogu dovesti do njegova razvitka. Neki od njih su:

 • prisutnost raka jajnika ili raka dojke u obitelji – potvrđena dijagnoza raka jajnika kod članova uže obitelji (majka, baka, sestra, tetka) – kod 10% žena oboljelih od raka jajnika potvrđena je prisutnost raka jajnika u obitelji
 • potvrđena dijagnoza raka dojki kod članova uže obitelji – mutacije u genima BRCA1 i BRCA2, koji uzrokuju rak dojke, mogu znatno povećati rizik za nastanak raka jajnika
 • prethodno postavljena dijagnoza endometrioze
 • prethodno dijagnosticiran rak maternice, rak dojke, rak debelog crijeva, rak kože
 • povišene vrijednosti tumorskih markera (Ca-125, Roma indeks).

S druge strane, na razvitak raka jajnika mogu utjecati i navike. Tako rizik povećavaju pušenje, prekomjerno konzumiranje alkoholnih pića, prekomjerna tjelesna težina te izostanak tjelesne aktivnosti. U toj skupini rizičnih čimbenika spomenimo i upotrebu pudera za intimnu higijenu, prekomjernu konzumaciju masnoća životinjskog podrijetla, kao i prekomjernu konzumaciju laktoze.

Neovisno o obiteljskoj anamnezi i prijašnjim ginekološkim stanjima, nakon 45. godine rizik za razvitak raka jajnika povećava se svake godine za 2%. Najveći broj zabilježenih slučajeva ove vrste karcinoma primijećen je kod žena između 60. i 70. godine.

U skupini rizičnih čimbenika spomenimo i veći broj ovulacija tijekom života. Kod žena kod kojih je pojava prve menstruacije (menarhe) bila u ranijoj životnoj dobi, kod onih kod kojih se menopauza pojavila u kasnijoj životnoj dobi, kod žena koje nisu rađale, kao i u slučaju neplodnosti zbog korištenja hormona u svrhu stimulacije ovulacije.

Simptomi raka jajnika

S obzirom na to da se dijagnoza raka jajnika često postavlja u poodmakloj fazi, kada je mogućnost izlječenja znatno manja, važno je pravilno se educirati o simptomima koji mogu ukazivati na pojavnost raka jajnika.

Neki od navedenih simptoma su:

 • krvarenje ili iscjedak iz rodnice (vagine)
 • bol u zdjelici ili donjem abdomenu
 • bol u donjem dijelu leđa
 • osjećaj nadutosti
 • osjećaj punoće neposredno nakon početka jela
 • promjene u stolici (zatvor, proljev) ili mokrenju (učestalo, nekontrolirano)
 • pritisak na mokraćni mjehur ili debelo crijevo.
genetsko testiranje rak jajnika

INTERVJU Genetskim testiranjem može se procijeniti rizik od raka jajnika

U svijetu će se 8. svibnja obilježiti Svjetski dan borbe protiv raka jajnika koji se smatra najsmrtonosnijim među genitalnim...

SAZNAJTE VIŠE

IOTA – revolucionarna dijagnostička metoda

Koristeći se uobičajenim dijagnostičkim postupcima, poput color doppler ultrazvuka, trodimenzionalnog ultrazvuka, magnetne rezonancije, genetske analize i vrijednosti tumorskih markera, iznimno je teško postaviti dijagnozu raka jajnika u ranoj fazi bolesti.

Grupa svjetskih stručnjaka 2013. godine stvorila je revolucionarnu metodu ranog otkrivanja raka jajnika pod nazivom IOTA ili International Ovarian Tumour Analysis. Ona se temelji na kompleksnom algoritmu nekoliko različitih ultrazvučnih čimbenika: vrijednosti tumorskih markera Ca-125, ultrazvučnoj slici te podacima o prokrvljenosti jajnika. Koristeći se tom metodom, rak jajnika je uspješno dijagnosticiran u 90% slučajeva, što dokazuje i praksa iz naše ustanove.

Redovito na ginekološke preglede

Liječenje raka jajnika ovisi o nekoliko čimbenika. Ponajprije se uzima u obzir tip i rasprostranjenost bolesti. Najčešće je riječ o multimodalnom pristupu koji se temelji na operativnom liječenju, ako ga je moguće provesti, radijacijskom liječenju te kemoterapiji. Ako se dijagnoza raka jajnika postavi u ranoj fazi, petogodišnja stopa preživljavanja iznosi 80 posto.

Najučinkovitija metoda prevencije razvitka raka jajnika su redovite ginekološke kontrole. Uz to, poznavanje vlastita tijela te odgovarajuća briga o njemu omogućava vam da na vrijeme prepoznate neke simptome koji bi mogli upućivati na prisutnost raka jajnika.

Ženama koje pripadaju rizičnoj skupini savjetuje se redovito kontroliranje vrijednosti tumorskih markera Ca-125.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button