Žensko zdravlje - 8. svibnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Žensko zdravlje u fokusu: Obilježavamo Svjetski dan borbe protiv raka jajnika

Svjetski dan borbe protiv raka jajnika prvi je put obilježen 2013. godine, a ove ga godine ponovno obilježavamo 8. svibnja

Svjetski dan borbe protiv raka jajnika, rak jajnika, žensko zdravlje

Rak jajnika ginekološki je tumor s najlošijim preživljenjem, a godišnje se dijagnosticira kod više od 200 tisuća žena diljem svijeta

Rak jajnika ozbiljan je problem u cijelome svijetu. Brojne organizacije koje se njime bave ujedinjuju se u zajedničkom cilju educiranja osoba u svojoj okolini o raku jajnika i pripadajućim simptomima.

Cilj Svjetskog dana raka jajnika je također izgraditi osjećaj solidarnosti u borbi protiv ove bolesti sa ženama koje žive s tom bolešću, kao i njihovim obiteljima i prijateljima.

Rak jajnika se godišnje dijagnosticira kod gotovo 240.000 žena diljem svijeta. Odgovoran je za više od 150.000 smrtnih slučajeva svake godine (prema procjenama Međunarodne agencije za istraživanje raka) pa se radi o ginekološkom tumoru s najlošijim preživljenjem, piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Simptomi najčešće ostaju neprepoznati, jer se često mogu zamijeniti s drugim simptomima manje ozbiljnih bolesti kojima žene ne pridaju osobitu pažnju, posebice probavnih smetnji.

Naučite ih prepoznati: Najčešći hormonski poremećaji kod žena

Jedna od najsmrtonosnijih vrsta raka u žena

Ovo je jedna od najsmrtonosnijih vrsta raka u žena. Najčešći je tip raka jajnika epitelijalni karcinom s pet podtipova. Oni se međusobno razlikuju po rizičnim čimbenicima, načinu širenja, vrsti tretmana i prognozi pa ih zbog njihove heterogenosti možemo smatrati različitim bolestima.

Najčešće se javlja serozni karcinom visokog stupnja, koji ujedno ima i najlošiju prognozu. Preostala četiri tipa su karcinom svijetlih stanica, endometroidni, mucinozni i serozni karcinom niskog stupnja.

Rak jajnika najčešće se javlja kod nerotkinja. Drugi rizični čimbenici uključuju ranu dob menarhe, kasnu menopauzu te neuzimanje oralne kontracepcije. Možemo zaključiti da je potisnuta ovulacija zapravo zaštitni čimbenik, a hipoteze o etiologiji bolesti odgovaraju ovom zapažanju.

U Hrvatskoj godišnje oboli 400 – 500 žena

Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, od raka jajnika u Hrvatskoj godišnje obolijeva između 400 i 500 žena, dok svake godine umire oko 300 žena.

Posljednji podaci CONCORD-3 studije o preživljenju od raka u Europi pokazuju da je petogodišnje preživljenje žena u Hrvatskoj kojima je rak jajnika dijagnosticiran između 2010. i 2014. godine 36%, što nas stavlja na 23. mjesto od ukupno 28 zemalja.

genetsko testiranje rak jajnika

INTERVJU Genetskim testiranjem može se procijeniti rizik od raka jajnika

U svijetu će se 8. svibnja obilježiti Svjetski dan borbe protiv raka jajnika koji se smatra najsmrtonosnijim među genitalnim...

SAZNAJTE VIŠE

Sve su žene u opasnosti od raka jajnika

Obilježavanjem Svjetskog dana borbe protiv raka jajnika želi se ukazati i na najvažnije činjenice o raku jajnika, a to su:

  • Sve su žene u opasnosti od obolijevanja.
  • Znanje i osviještenost o ranim znakovima bolesti mogu spasiti brojne živote.
  • Rana dijagnoza znatno poboljšava ženine izglede za preživljavanje.
  • Rak jajnika često se dijagnosticira u kasnoj fazi.
  • Mnoge žene pogrešno vjeruju da će PAPA test otkriti rak jajnika.

Važno je educirati žene da, primijete li neuobičajeno povećanje trbuha, upornu nadutost, bolove u zdjelici ili učestalu potrebu za mokrenjem stalno tijekom nekoliko tjedana, trebaju potražiti pomoć i posavjetovati se s liječnikom. Također je vrlo važno da žene redovito odlaze na preventivne ginekološke preglede.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button