Žensko zdravlje - 9. prosinca 2020.
AUTOR ČLANKA - Tihana Mazalin, dr. med., spec. ginekologije i porodništva i Franka Vukorepa, dr. med.

Što trebate činiti, a što izbjegavati kod higijene intimnog područja

Odgovarajuća higijena ključna je u prevenciji ginekoloških problema poput bakterijske vaginoze, gljivične infekcije, iritacije i suhoće stidnice. Nažalost, nerijetko se u koracima griješi

intimna higijena zene prevencija ginekoloskih problema

Neodgovarajuća je higijena intimnog područja vrlo često uzrok ili jedan od uzroka razvoja mnogih ginekoloških problema poput bakterijske vaginoze, gljivične infekcije, iritacije i suhoće stidnice. Suprotno uvriježenom mišljenju, u navedenim slučajevima uzrok problema je neprimjerena i pretjerana higijena koja često donosi mnogo više štete nego koristi za zdravlje intimnog područja.

Prehrana za intimno i reproduktivno zdravlje žene uz primjer jelovnika

Međutim, i neredovito čišćenje genitalnog područja može uzrokovati brojne probleme poput mokraćnih infekcija i pojave bijelih naslaga na stidnici koje mogu biti uzrok neugodnog mirisa te dovesti čak i do sljepljivanja malih usana i oštećenja epitela. Neadekvatna higijena za vrijeme menstruacije također može uzrokovati neugodne mirise i infekcije, a rijetko i ozbiljna stanja poput životno ugrožavajućeg sindroma toksičnog šoka koji može nastati ako se tampon predugo ostavi u rodnici.

U slučaju kada se broj dobrih bakterija smanji, a loše bakterije (primjerice Gardnerella spp.) prevladaju, nastaje bakterijska vaginoza. Poremećen okoliš može uzrokovati i pojavu simptoma gljivične infekcije u slučaju kada se umnože gljivice (Candida spp.) kojih normalno u vagini ima u manjoj količini.

Osnovna pravila higijene intimnog područja

Održavanje intimne higijene za većinu je žena vrlo jednostavno. Preporučuje se nježno čišćenje vulve čistom vodom jednom do maksimalno dva puta dnevno, ovisno o individualnim potrebama žene te njenim fizičkim i spolnim aktivnostima.

Mogu se upotrebljavati i nježni sapuni bez dodataka i mirisa, posebno namijenjeni za njegu intimnog područja, no preporučuje se koristiti minimalnu količinu i to maksimalno jednom dnevno. Osobito je važno da ne koristite sapune za ruke ili šampone za tijelo za čišćenje vulve jer su oni često prejaki iritansi, zbog čega mogu isušiti genitalno područje i poremetiti ravnotežu vaginalne flore. Nakon čišćenja vodom ili blagim sapunom, važno je dobro osušiti genitalije i to najbolje čistim, nekorištenim ručnikom.

Vagina se ni u kojem slučaju ne bi trebala prati ni ispirati, čak ni vodom. U slučaju da se želite riješiti neugodnog mirisa, ispiranjem vagine i pretjeranim pranjem vulve možete samo pogoršati situaciju. Genitalije imaju određeni miris koji je uvijek prisutan i sasvim je normalna pojava. Međutim, ako primijetite neobičnu promjenu mirisa ili neugodan miris (primjerice miris koji podsjeća na ribu), obratite se ginekologu jer se vrlo vjerojatno radi o infekciji ili vaginozi.

Vrlo je važno i dobro oprati područje oko analnog otvora te međicu (prostor između vaginalnog i analnog otvora). Bakterije koje se normalno nalaze u crijevu prisutne su oko anusa. Stoga, ako se taj dio tijela ne čisti redovito, bakterije mogu prijeći do genitalnog područja te izazvati vaginalnu infekciju ili, češće, infekciju mokraćnih puteva. Iz istog razloga, važno je i da se nakon obavljanja nužde uvijek brišete od sprijeda prema natrag, a ne obrnuto, kako ne bi došlo do širenja bakterija s analnog područja na ostala intimna područja.

Intimna higijena za vrijeme menstruacije

Za vrijeme menstruacije, pravila za održavanje higijene intimnog područja vrlo su slična. Tijekom perioda menstruacijskog krvarenja, vanjske genitalije možete i više puta dnevno oprati čistom vodom. Higijenske uloške treba mijenjati svakih 4 do 6 sati ako je krvarenje blago ili umjereno, a kod obilnog krvarenja to je potrebno činiti češće, barem svaka 3 do 4 sata. Tampon treba promijeniti nakon maksimalno 6 sati.

U posljednje vrijeme, menstrualna čašica sve je češći izbor mnogih žena. Istraživanja su pokazala da je ona sasvim sigurna za upotrebu, pod uvjetom da se pravilno koristi i čisti. Većina higijenskih uložaka sadrži plastične materijale te ne dopušta otjecanje vlage koja se tada zadržava na spolovilu, pogoduje umnožavanju mikroorganizama, a time i razvoju infekcije. Stoga je velika prednost menstrualne čašice mogućnost cirkulacije zraka oko vanjskog spolovila.

intimna higijena

Intimna higijena osjetljive kože

Osjetljiva je koža sklona iritacijama, svrbežu i crvenilu nakon korištenja čak i vrlo blagih proizvoda. Ukoliko je to slučaj i kod vas, najbolje je da koristite isključivo čistu vodu za pranje vanjskog genitalnog područja.

Koristite prozračno, pamučno i dovoljno široko donje rublje. Za njegovo pranje ne preporučuje se upotreba omekšivača rublja.

U nekih žena i urin može iritirati stidnicu. U tim slučajevima najbolje je nakon mokrenja isprati to područje vodom ili prebrisati spolovilo čistim toaletnim papirom navlaženim vodom. Nakon toga, važno je dobro posušiti područje vanjskih genitalija. Toaletni papir također može iritirati spolovilo, stoga preporučujemo korištenje papira bez dodanih bojila i mirisa.

Intimna higijena u postmenopauzi

Zbog hormonalnih promjena koje se normalno javljaju u menopauzi, vagina i vulva mogu biti smanjene vlažnosti, što može dovesti do pojave nelagode. U tom slučaju, preporučuje se izbjegavanje korištenja sapuna na intimnom području kako bi se izbjeglo dodatno isušenje stidnice.

Intimna higijena kod pojačanog vaginalnog iscjetka

Veća količina iscjetka iz rodnice u nekih žena može biti normalna pojava, osobito za vrijeme ovulacije ili trudnoće. Pojačani vaginalni iscjedak povećava i vlažnost vanjskog spolovila.

Već je prethodno naglašeno kako je važno održavati intimno područje suhim, a to se ne odnosi samo na sušenje spolovila nakon pranja ili kupanja u moru, već i na situacije kada imate pojačani vaginalni iscjedak. U tom slučaju važno je da mijenjate gaćice nekoliko puta dnevno, odnosno onoliko puta koliko je potrebno da intimno područje održite suhim. Ne preporučuje se korištenje dnevnih uložaka jer oni također zadržavaju vlažnost i zbog plastičnih dijelova od kojih su građeni ometaju protok zraka.

Intimna higijena prije, za vrijeme i nakon spolnog odnosa

Prilikom svakog spolnog odnosa koristite zaštitne barijere poput kondoma kako bi se zaštitili od spolno prenosivih infekcija te bakterija koje mogu poremetiti fiziološku floru rodnice. Obratite pozornost i na čišćenje seksualnih pomagala i igračaka te higijenu ruku.

U slučaju da koristite lubrikante za vrijeme spolnog odnosa, izuzetno je važno da odaberete dobru vrstu kako biste prevenirali iritaciju intimnog područja. Birajte lubrikante na vodenoj bazi što prirodnijih sastojaka, a izbjegavajte uljne lubrikante koji mogu oštetiti prezervativ. Važno je naglasiti da, iako se čini praktičnim izborom, slina nikako nije dobar lubrikant. Osim što nema potrebna svojstva (brzo se suši i nije dovoljno skliska), njome se mogu prenijeti neke spolno prenosive bolesti, ali i značajno poremetiti vaginalna flora. Posljedično tome, povećava se rizik od nastanka bakterijske vaginoze i gljivične infekcije.

Nakon spolnog odnosa, uklonite ostatke tjelesnih tekućina i lubrikanta sa spolovila. Mnogi stručnjaci preporučuju mokrenje neposredno nakon spolnog odnosa kako bi se isprali mikroorganizmi koji su tijekom spolnog odnosa ušli u mokraćnu cijev, čime se prevenira razvoj mokraćnih infekcija.

Pravilno uklanjanje stidnih dlačica brijanjem

Važno je naglasiti kako stidne dlačice imaju svoju funkciju, zbog čega se njihovo uklanjanje generalno ne preporučuje. Međutim, velik broj žena ipak odabire neku od opcija uklanjanja dlačica na intimnom području, a one su razne. Iako su svi postupci uklanjanja stidnih dlačica poprilično sigurni, kod nekih od njih može doći do stvaranja ranica, infekcije, urastanja dlaka, osipa i sl.

iscjedak iz rodnice

Pitamo ginekologa: Je li iscjedak normalna pojava i kada se trebamo zabrinuti?

Iscjedak iz rodnice je prirodan i ne treba zabrinjavati. Promijene li se boja, miris, količina ili gustoća, treba potražiti...

SAZNAJTE VIŠE

Takve se posljedice najčešće javljaju kod uklanjanja stidnih dlačica brijanjem žiletom, zbog čega je važno naglasiti nekoliko važnih pravila kojih se je, za vrijeme tog postupka, poželjno pridržavati:

  • što kraće odrežite dlačice oštrim i dezinficiranim škaricama
  • otuširajte se ili okupajte u toploj vodi kako bi koža prije brijanja omekšala
  • uvijek koristite nove, nekorištene i čiste oštrice
  • oštricu dezinficirajte, a na stidnicu nanesite blagi sapun ili pjenu za brijanje
  • oštricu uvijek okrenite u smjeru rasta dlaka, ne suprotno
  • dezinficirajte kožu nakon brijanja izbjegavajući područje oko malih usana.

Kako proizvodi koje koristite za vrijeme brijanja ne bi poremetili vaginalnu floru, držite ih na genitalnom području što je kraće moguće te koristite manje količine proizvoda. Nijedan takav proizvod nikad ne bi smio dospjeti u vaginu.

Članak u cijelosti, s mnoštvom stručnih savjeta, pročitajte na stranici Poliklinike Mazalin.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button