Koža, kosa i nokti - 14. rujna 2018.
AUTOR ČLANKA - Ozren Podnar

Raščistimo jednom za svagda: Koliko često treba mijenjati britvicu?

Jeste li među onima koji se predugo služe istim britvicom? Ako ste htjeli da vam noge budu svileno glatke, a britvica vam je bila tupa i hrđava, doživjeli ste neugodno i bolno iznenađenje. Sigurno ste se zapitali kad ste trebali umetnuti novu britvicu u brijač

brijanje, britvica

Brojni su faktori koji utječu na trajnost britvice, uključujući koliko se često brijete, kako postupate s britvicom odmah poslije brijanja i gdje je pohranjujete. Ako se brijete svaki dan, vaša će se britvica istrošiti brže nego ako se brijete dvaput tjedno. 

Iako je važno koliko se često brijete, koliku površinu obrađujete te koliko su vam guste i debele dlake, većina dermatologa savjetuje zamjenu britvice nakon svakih tri do sedam korištenja. Međutim, važnije je da obratite pozornost na gubitak oštrine i na čistoću britvice. Svaki puta kad se brijete, tanka oštrica britvice postaje malo tuplja, gubeći sposobnost glatkog brijanja. Kako oštrica otupljuje, tako joj postaje teže presjeći vlas. Umjesto toga, zapinje za vlasi i povlači ih. Također, paradoksalno, što je oštrica tuplja, to su izglednije posjekotine. Posljedice su bolno brijanje i iritirano lice. 

Ako brijete više dijelova tijela, za svaki slučaj upotrijebite različit pribor za brijanje na svakoj zoni. Time ćete smanjiti rizik od prenošenja bakterija s jedne tjelesne zone na drugu 

Problem bakterija 

Čak i ako se rijetko brijete, ne biste trebali čekati sa zamjenom britvice duže od mjesec dana zbog bakterija koje se nakupljaju između upotreba. Crveni osip na koži pokazatelj je da se vjerojatno služite britvicom prekrivenom bakterijama. Osip najčešće zahvaća pazuha i bikini zonu jer je koža tamo najtanja, a dlake osobito grube. 

>>Najpametnije je odabrati metodu depilacije prema području tijela s kojeg se želite osloboditi dlačica. Kada pronađete svoju formulu ili kombinaciju više njih, ljeto ćete dočekivati bez brige o uraslim dlačicama, oštećenoj koži ili skidanju u bikini<<

Uvijek pohranite brijač na suhom mjestu s oštricom britvice okrenutom prema gore. Vlažno okruženje povećava izglede za gomilanje bakterija na glavi brijača i ubrzava hrđanje britvice. Ako ste dugo držali brijač u tuš kabini ili na rubu kade, slobodno ga odmah bacite. Značajan je problem i količina otpada koji se zadržava u glavi brijača: dlake, sapun i odumrla koža. Nemojte uklanjati otpad ručnikom, nego se poslužite čistom osvježavajućom maramicom. Osim toga, isplahnite glavu britvice toplom vodom tijekom i poslije brijanja, piše Bustle.com

Mali trik s trapericama

Preporučujemo jednostavan trik kojim navodno možete naoštriti britvicu. Položite stare traperice na stol i uzmite brijač s umetnutom britvicom. Povucite brijač po nogavici 15-20 puta od sebe, to jest u smjeru vrha brijača, a suprotnom od smjera brijanja. Potom okrenite brijač za 180 stupnjeva i povucite ga 15-20 puta prema sebi, opet u smjeru vrha brijača. Prilikom povlačenja brijača po nogavici primijenite umjeren pritisak. Niti u jeansu naoštrit će britvice i izgladiti sve sitne neravnine koje su se pojavile na njima.

Dobro je znati: 

  • Ako brijete više dijelova tijela, za svaki slučaj upotrijebite različit pribor za brijanje na svakoj zoni. Time ćete smanjiti rizik od prenošenja bakterija s jedne tjelesne zone na drugu.  
  • Žilet ili britvica ključan je element pribora za vlažno brijanje. To je tanka pločica od nehrđajućeg čelika sa sječivima na obje strane. Britvica se umeće u zaštićeno ležište brijača, koje je nasađeno na dršku.
  • Jedno od hrvatskih imena ovog proizvoda potječe od njegovog tvorca, američkog poduzetnika Kinga C. Gillettea, koji je 1904. patentirao jeftinu sigurnosnu britvicu za jednokratnu upotrebu.
  • Ako ste preškrti za često kupovanje novih britvica, nabavite oštrilicu. Oštrilice osvježavaju britvice uz pomoć silicijskog brusa. Tako obrađene britvice navodno ostaju oštre šest puta duže nego oni koji nisu podvrgnuti oštrenju. 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button