Žensko zdravlje - 12. studenoga 2018.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Kandida: Kako živjeti u ravnoteži s gljivicama

Kandida se najčešće spominje kao uzročnik vaginalnih infekcija, no ova gljivica može izazvati probleme i u probavnom sustavu

Gljivica kandida

Kandida (Candida albicans) postala je svojevrsni sinonim za ginekološke probleme, jer ta je gljivica jedan od najčešćih uzročnika vaginalnih infekcija.

Kandida je prirodno prisutna u ljudskom organizmu i neškodljiva je kada tjelesni obrambeni sustav normalno funkcionira, jer tada je pod kontrolom takozvanih dobrih bakterija koje održavaju naš imunitet. No, čim imunitet oslabi, dobre bakterije teško izlaze na kraj s kandidom koja se počinje razmnožavati, izazivajući infekcije.

Gljivične infekcije kandidom (kandidoze ili kandidijaze) najčešće se pojavljuju nakon uzimanja antibiotika, potom zbog hormonskih promjena, neregulirane šećerne bolesti, te poremećaja imuniteta izazvanih nepravilnom prehranom i stresom.

U žena je na udaru kandidoze osobito genitalni sustav, a borba s gljivicama često se pretvara u začarani krug. Iako su dostupni razni lijekovi za gljivične infekcije – antimikotici u obliku tableta, vaginaleta, krema ili masti – nerijetko oni samo privremeno pomognu uklanjanju simptoma gljivične infekcije rodnice (svrbež, crvenilo, pojačan iscjedak neugodna mirisa, osjećaj žarenja i nelagode pri mokrenju i spolnom odnosu), a potom se upala uporno vraća.

Ginekolozi kažu da nije problem u lijekovima jer su oni dokazano učinkoviti, nego u tome što žene često ne održavaju na pravilan način prirodan kiseli medij rodnice, a upravo to je ključno za zaštitu od infekcija.

Naime, u rodnici su prisutne laktobakterije (poznate kao Doederleinovi bacili) koje proizvode mliječnu kiselinu važnu za održavanje normalnog kiselog medija rodnice (pH od 4,1 do 4,9), što je pak nužno za njezinu zaštitu od štetnih mikroba. Ako se kiseli medij rodnice poremeti, nastaju promjene u izgledu, količini i mirisu vaginalnog iscjetka. Može biti obilan, ili rjeđe oskudan, vodenast, sluzav, gnojan, pjenušav, grudast ili sukrvav. Često se može pojaviti i neugodan miris.

>>Dobre bakterije u službi ženskog zdravlja: konačno vraćanje u ravnotežu<<

Iako kiseli medij rodnice može biti smanjen zbog već spomenutih uzroka (hormonske promjene, šećerna bolest, itd.), često se to događa i zbog “pretjerane“ higijene s nepotrebnim ispiranjem rodnice. Ginekolozi preporučuju da se kod intimne higijene ne pretjeruje s korištenjem sapuna jer se “razblažuje“ kiseli medij rodnice pa se stvara “podloga“ za nove gljivične infekcije.

Kandidozu je puno lakše spriječiti i liječiti ako izbjegavate industrijski prerađene namirnice i pekarske proizvode prepune ugljikohidrata koje kandida jako “voli“. Preporučuje se smanjiti unos šećera, pšeničnih proizvoda i mlijeka koliko god je moguće. Za jačanje imuniteta poželjno je povremeno korištenje vaginalnih probiotika kako bi se poboljšala ravnoteža dobrih bakterija u organizmu.

Kandida se najčešće spominje kao uzročnik vaginalnih infekcija jer se u takvim slučajevima najlakše dijagnosticira, no ova gljivica može izazvati probleme i u probavnom sustavu, u kojemu je često prisutna, a teže se otkriva. Oboljeli se često liječe kao da imaju gastritis ili neke druge probavne tegobe, a zapravo imaju kandidozu.

Različite tegobe zbog kandide imaju i žene i muškarci. Povišena razina kandide u tijelu može biti praćena vrlo šarolikim simptomima, koji u svakoga mogu biti drukčiji, npr. kronični umor, bolovi u zglobovima, česte glavobolje, kožne infekcije, proljev ili zatvor, loš zadah iz usta, bijele naslage na jeziku… Ako se kandida pravilno ne liječi, može izazvati razne poremećaje i bolesti, uključujući kronične upale crijeva i artritis. Stoga je za uspješno liječenje ključno utvrditi gdje sve u organizmu kandida uzrokuje probleme.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button