Žensko zdravlje - 12. studenoga 2020.
AUTOR ČLANKA - Dr. sc. Vesna Bosanac, nutricionistkinja

Prehrana za intimno i reproduktivno zdravlje žene uz primjer jelovnika

Intimno i reproduktivno zdravlje žene temelj je našeg opstanka. Prehrana igra značajnu ulogu u njegovom očuvanju te o njoj treba misliti od najranije dobi

intimno i reproduktivno zdravlje zene prehrana

Sam način života i mnogi nutritivni čimbenici igraju važnu ulogu u očuvanju i unaprjeđenju intimnog i reproduktivnog zdravlja djevojaka i žena.

Jesu li probiotici hit ili stvarni spas

I kao što nije svejedno radi li se o konzumiranju duhana ili ne, tako nije svejedno bazira li se prehrana na svježim ili prerađenim namirnicama lišenima brojnih korisnih nutrijenata. Krenimo redom.

Uhranjenost

Evolucija i priroda su se pobrinule da smanje smrtnost trudnica, pa tako pothranjene djevojke i žene teže mogu zatrudnjeti. Jednostavno, pothranjenost se vezuje uz povećani rizik za mnoge zdravstvene tegobe. Trudnoća je sama po sebi dodatni izazov koji se u slučaju pothranjenosti teško svladava čime se ugrožava život trudnica. Indeks tjelesne mase (tzv. BMI) niži od 18 kg/m2 ukazuje na pothranjenost, odnosno ozbiljno je upozorenje da prehrani treba pridati veću pažnju.         

Mikronutrijenti u trudnoći

Kvalitetna je prehrana u trudnoći neophodna karika u osiguravanju normalnog rasta i razvoja djeteta te zdravlja majke.

  • Folat – Na dobrobit djeteta treba misliti i prije same trudnoće. Naime, folat (vitamin B skupine) iz brokule, kelja, špinata i drugog zelenog povrća važna je karika njegovog pravilnog razvoja. Smanjena prisutnost folata u prehrani tijekom prvih mjeseci trudnoće, kod djeteta stvara rizik za pojavu nesraštene kralješnice i rascjepa usana. Ima li se na umu da kontracepcijske pilule smanjuju razinu ovog vitamina, pozornost na njegov dovoljan unos moraju posebno obratiti djevojke i žene koje su ranije uzimale kontracepcijske pilule.
  • Kalcij – Nadalje, nemali broj trudnica pati od preeklampsije koju karakterizira povišen krvni tlak, povišena razina bjelančevina u mokraći te zadržavanje tekućine. Istraživanja pokazuju kako je jedan od čimbenika rizika nedovoljna prisutnost kalcija u prehrani. Vidimo, dakle, da se određeni nutrijent (u ovom slučaju kalcij) ne veže isključivo na zdravlje jednog organa ili skupine (npr. kostiju), već doprinosi cjelokupnom zdravlju majke i djeteta.    
  • Vitamin A – Tu je i vitamin A koji tijekom trudnoće doprinosi zaštiti od različitih infektivnih bolesti. Nalazi se u ribi, mesu, mlijeku i mliječnim proizvodima. Ne smiju se zanemariti niti namirnice bogate karotenoidima iz kojih nastaje vitamin A. To su mrkva, buća, paprike, kelj, raštika i drugo zeleno povrće. Njegova česta prisutnost u prehrani od koristi je cijeloj obitelji, ne samo trudnicama.
  • Cink – Dovoljna prisutnost cinka u prehrani doprinosi smanjenju komplikacija tijekom trudnoće i poroda. Nasuprot tome, njegov nedostatak dovode do preuranjenog, a istodobno dugotrajnog poroda praćenog slabim kontrakcijama maternice. Izvori cinka u prehrani su meso, riba, bučine sjemenke, orašasti plodovi, mahunarke i sl. što govori u prilog potrebe za kvalitetnom i raznolikom prehranom tijekom cijele trudnoće.

Probiotici i prebiotici za intimno zdravlje

Na intimno zdravlje žena nedvojbeno utječe vaginalna mikroflora u kojoj normalno prevladavaju bakterije roda Lactobacillus. Promjene u sastavu mikroflore mogu dovesti do infekcija te negativno utječu na reproduktivno zdravlje. Važnu ulogu u prisutnosti ovih poželjnih bakterija imaju hormoni, a također pozitivno djeluje i prehrana koja obiluje neprerađenim odnosno minimalno prerađenim namirnicama. Niže je prikaz kvalitetnog dnevnog jelovnika.

Zaključno se može reći kako je neophodno da obitelj podrži dobre prehrambene navike djece od najranije dobi te bude potpora raznolikoj prehrani djevojaka i žena tijekom trudnoće.   

Jelovnik

Obrok na tašte

Šipak

Doručak

– kuhano jaje

– kefir

– raženi kruh

Jutarnja užina

mandarina

Ručak

– domaća pileća juha s noklicama, mrkvom, pastrnjakom i celerom

– pileći paprikaš

– proso

– zelena salata

Popodnevna užina

– jabuka

ublazavanje PMS-a PMS simptomi prehrana predmenstrualni sindrom

Rješenje za ublažavanje PMS-a na tanjuru

Simptomi PMS-a mogu biti vrlo neugodni a muče čak 80% žena. Pravilna prehrana jedan je od načina na koji...

SAZNAJTE VIŠE

Večera

– pržene srdele

– kuhana blitva s krumpirom začinjena limunovom sokom, češnjakom i paprom

– raženi kruh po želji

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button