Zdrava prehrana - 25. lipnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Tena Škunca, mag. nutr., Vitaminoteka, ADIVA Plus sadržaj

Rješenje za ublažavanje PMS-a na tanjuru

Neugodni simptomi koji prethode mjesečnici muče čak oko 80% žena. Iako uzroci još nisu posve jasni, uočeno je da mali zaokreti u prehrani mogu imati veliki učinak na njihovo ublažavanje

ublazavanje PMS-a PMS simptomi prehrana predmenstrualni sindrom

Predmenstrualni sindrom, PMS, je zbirni pojam koji obuhvaća široku lepezu simptoma koje žena može iskusiti jedan do dva tjedna prije menstruacije.

Istraživanja pokazuju da čak oko 80% žena u reproduktivnoj dobi osjeća neke od simptoma PMS-a. Najčešći uključuju grčeve u trbuhu, nadutost, glavobolju, bolove u leđima i osjetljivost grudi. Također i anksioznost, depresiju, nervozu, slabu koncentraciju te promjene raspoloženja.

Trudnoća u zrelim godinama

Prenizak serotonin?

Znanstvenici već duže vrijeme pokušavaju pronaći uzrok pojave PMS-a, a jedan od njih mogla bi biti poremećena razina serotonina. Ona se povezuje s depresijom, promjenama apetita i poteškoćama sa spavanjem. Smatra se da je razina serotonina u žena koje imaju izražen PMS niža desetak dana prije mjesečnice.

S druge strane, rezultati novijih istraživanja pokazuju da bi uzrok ovog neugodnog sindroma moglo biti upalno stanje uzrokovano biomarkerom nazvanim C – reaktivni protein (CRP). Ovo otkriće zapravo upućuje kako bi najjednostavniji način liječenja PMS-a mogao biti ublažavanje upale prirodnim metodama, kao što su jednostavne promjene u prehrambenim navikama.

Koje navike trebamo mijenjati

Mnoge studije proučavaju blagodati pravilne prehrane u svrhu prevencije tjelesnih i psihičkih simptoma PMS-a.

  • Povećati unos voća i povrća – Stručnjaci se slažu u tome da treba unositi obilje voća i povrća jer je ono bogato antioksidansima koji mogu smanjiti upalu. Odličan izbor su, primjerice, bobičasto voće, paprike, citrusi, brokula, špinat i kelj.
  • Cjelovite žitarice, nemasno meso, mahunarke i omega-3 -Također je poželjna i konzumacija cjelovitih žitarica, nemasnog mesa te mahunarki kao što su grah, grašak, slanutak i leća, ali i namirnica bogatih esencijalnim omega-3 masnim kiselinama, poput ribe, orašastih plodova i sjemenki. Naime, omega-3 masne kiseline posjeduju snažna protuupalna svojstva, a rezultati jednog istraživanja pokazali su kako njihov unos, u kombinaciji s vitaminom B12 može značajno smanjiti simptome menstrualnih grčeva.
  • Povećati unos vode, a smanjiti unos natrija – Preporučuje se unositi 2,5 do 3 l vode, počevši tjedan dana prije menstruacije do tjedan dana nakon menstruacije. Osim toga, bilo bi dobro i smanjiti unos natrija u prehrani, u obliku kuhinjske soli i hrane koja obiluje natrijem, kako bi se spriječila nadutost te zadržavanje vode u organizmu.

Promjenama životnog stila ublažite PMS

Mnoge žene osjećaju simptome predmenstrualnog sindroma te nikome nisu po volji, bez obzira na to jesu li blaži, a...

SAZNAJTE VIŠE
  • Što izbjegavati? Poželjno je izbjegavati jednostavne šećere koji doprinose stvaranju upalnog stanja, ali i alkohol, masnu hranu te kofein. Kofein se povezuje s napetošću i osjetljivošću grudi, a ujedno stimulira središnji živčani sustav te može uzrokovati tjeskobu i nervozu. Osim toga, snažan je diuretik pa može uzrokovati gubitak važnih nutrijenata.

Uz zaokrete u prehrani preporučuje se i uzimanje određenih dodataka prehrani o čemu možete pročitati više u ovom članku.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button