Zanimljivosti i savjeti - 18. veljače 2019.
AUTOR ČLANKA - Predrag Madžarević

Dekofeinizirajte se: 7 zdravih prednosti rjeđeg ispijanja kave

Svi volimo srknuti iz šalice omiljenog crnog napitka. No treba povući granicu između dobre navike i ovisnosti

Zašto nije dobro piti previše kave

Svakoga dana na našem planetu ljudi ispiju 5 miijardi šalica kave. Zapanjujući podatak, zar ne?

Što trebamo zaključiti iz njega? Jesmo li doista postali civilizacija ovisna o kofeinu ili je možda velika potrošnja ovog omiljenog napitka samo rezultat globalnih potrošačkih navika i ubrzanog načina života?

Kako god, osvrnite se oko sebe i uvidjet ćete da se njeno aromatično veličanstvo uvuklo u sve pore naših života: uz kavu započinjemo dan, ona je saveznik naših pauza na radnom mjestu, s njom se družimo dok s prijateljima pretresamo zadnje tračeve, uz nju se “bustamo” energijom prije treninga ili ispita na fakultetu.

Kava naša svagdašnja: zdrava ili loša navika?

Ni mediji ne prestaju pisati o njoj. Novine i lifestyle magazini govore o pozitivnom djelovanju kave na naš metabolizam. Nižu se brojne preporuke o tome kako kavica pozitivno stimulira živčani sustav i povećava koncentraciju. A javile su se i ugledne znanstvene institucije koje su ustvrdile da kava, primjerice, ima pozitivan učinak kod zaštite od Parkinsonove bolesti ili dijabetesa tipa 2.

Pa ipak, dobra stara mudrost kaže da je umjerenost majka sveg zdravlja. A to vrijedi i kod navike ispijanja kave. Prekomjerno uživanje u crnom napitku može dovesti do nesanice i nervoze pa čak i do napadaja panike. Kofein može potaknuti proizvodnju želučane kiseline, utjecati na povišeni očni tlak te nepovoljno djelovati na neke lijekove (primjerice za astmu).

Zato je važno naviku ispijanja kave zadržati u granicama umjerenosti kako se ne bi pojavile neželjene tegobe ilii simptomi. 

Uz ove praktične savjete izbacite nesanicu iz kreveta

Manje kave, manje stresa i tjeskobe

Nikada ne treba smetnuti s uma da je kofein psihoaktivna tvar koja potiče motornu aktivaciju i uzbuđenje. Kao psihostimulans, kofein “ekstatično” djeluje na naš živčani i hormonalni sustav te kao takav djeluje poput neke droge. Ukratko: malo nas diže, malo nas spušta. Zato se u osoba sklonih stresu, tjeskobi ili depresiji ovi simptomi mogu čak i pojačati! Savjet: smanjite unos kave ukoliko se želite osjećati bolje.

Preskočite kavicu za ljepše snove

Možda ste već i sami otkrili kako ispijanje kave u noćnim satima može ozbiljno poremetiti vaš san ili sposobnost da zaspite. To je zato što povećani unos kofeina u organizam remeti zdrav ciklus spavanja, donosi nemiran san te uzrokuje pospanost tijekom dana. Savjet: pazite da van zadnja kavica u danu bude 6 sati prije odlaska u krevet

Pokažite zube mrljama na zubima!

Jeste li zamijetili masno-crni talog kojeg ostavljaju kava i čaj na vašim šalicama? Zamislite što tek čine vašim zubima! Visoka razina tanina glavni je razlog zbog kojeg kava i čaj bojaju zubnu caklinu u tamnu nijansu. No, opasnost za caklinu ne prestaje samo na tome. Kiseli sastav kofeiniziranih napitaka kao što su kava, kola ili čaj može opasno nagristi zubnu caklinu te utjecati na njezino propadanje. 

Praznom šalicom do nižeg tlaka

Prorijedite frekvenciju ispijanja kave i vaš će vam krvni tlak biti zahvalan. Utvrđeno je, naime, da kofein podiže razinu krvnog tlaka zbog stimulirajućeg učinka na živčani sustav. No tu oprez ne prestaje: popijete li više od 3 šalice kave na dan znajte da ste u opasnosti u pogledu povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti!

kava može pomoći kod dijabetesa

Uživajte i dalje u omiljenom napitku, ali s mjerom! Kad je kava zdrava?

Da je nema, rive primorskih mjesta bile bi puste, mnogi bi i u podne bili pospani, a ispiti ni...

SAZNAJTE VIŠE

Prekinite ovisnost od koje boli glava

Jeste li ikada zbog žurbe preskočili jutarnju kavicu? Ako ste zbog toga dobili glavobolju, riječ je o posve “normalnom” fenomenu. Stručnjaci ga zovu simptomom “kofeinske apstinencije”. I ne samo da vas zbog izostanka kofeinskog “fiksa” može zaboljeti glava, nego se mogu pojaviti i dodatni simptomi kao što su umor, iritacija te smanjena mogućnost koncentracije.

Manje kave za više bolje probave

Poznato je da kofein djeluje laksativno na naš probavni sustav te stimulira rad naših crijeva. Zato probava često “trčkara” kod onih koji su ovisni o kavi. Prekomjerno ispijanje omiljenog crnog napitka može dovesti do dijareje, mekane stolice pa čak i inkontinencije, a nije nezanemariv ni utjecaj kofeina na razvoj želučanog refluksa.

Smanjite dozu kofeina, stanjit ćete bore

Ako ste tašti i želite ostati dugovječni i mladoliki, možda vas ovo potakne na apstinenciju od kofeina. Ovaj sastojak, naime, smanjuje sintezu kolagena u našoj koži. A kolagen je iznimno važan protein u našem tijelu čija vlakna daju čvrstoću, elastičnost i zategnut izgled kože te je nužan za smanjenje tipičnih znakova starenja. Ako želite stanjiti bore, smanjite broj popijenih kava.

Na kraju krajeva, odvagnite sami sve dobre i loše osobine uživanja u kavi i držite se one Ciceronove: “Nemojte težiti prekomjernom, već pustite umjerenosti da vam bude vodič.”  

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button