Koža, kosa i nokti - 11. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Za ljepotu se trpi – koja je vaša najdraža metoda depilacije?

Depilacija nije omiljeni kozmetički tretman. Osim što u ljetnim danima treba biti redovita, neke metode uklanjanja dlačica mogu biti i bolne. Pa ipak, žene ne odustaju, zato odaberite onu koja vam je najmanje neugodna

Od depilacije žene ne odustaju čak i ako je neugodna i bolna

Koliko je ljudi, toliko je i doživljaja depilacije. I dok brijanje kod jednih može izazvati urastanje dlaka ili upalu korijena dlake, drugima smeta električni epilator. Najvažnije je odabrati metodu koja ne izaziva iritaciju kože, što ne ovisi o vrsti depilacije, nego o tipu kože.

I intenzitet boli se razlikuje od osobe do osobe pa netko bez problema odlazi na depilaciju voskom, dok je neki zaobilaze u širokom luku.

Mitovi i činjenice

Uz depilaciju se vežu i brojni „mitovi“, a najčešći je onaj koji kaže da brijanjem dlake postaju gušće i brže rastu. No sudeći prema riječima stručnjaka, to nije tako. „Dlake ne rastu brže i ne postaju gušće ako se brijete“, objašnjava JoarAustad, liječnik s dermatološkog odjela bolnice Oslo University Hospital. „Kada obrijana dlaka počne rasti, njezin vršak zaista izgleda oštriji i čvršći, no ako je pustite da izraste, duga dlaka ponovo postaje mekana kao i prije“, tvrdi dr. Austad. Zanemare li se mitovi, ostaju činjenice, prema kojima biste se trebali odlučiti za onu depilaciju koja najbolje odgovara vašem tipu kože.

Kada obrijana dlaka počne rasti, njezin vršak zaista izgleda oštriji i čvršći, no ako je pustite da izraste, duga dlaka ponovo postaje mekana kao i prije

Brijanje

Najjednostavnija metoda uklanjanja dlačica je brijanje. Britvica bi se trebala povlačiti u smjeru rasta dlačica jer se tako smanjuje rizik nastanka prištića, crvenila i uraslih dlačica. Ne postoji izgovor za izbjegavanje brijanja nasuho jer u nedostatku pjene ili gela za brijanje, mogu poslužiti obični pH neutralni sapun ili regenerator za kosu. Važno je i održavanje čistoće britvice. Nakon brijanja, britvicu treba obavezno oprati i posušiti da bi se izbjegla pojava hrđe. Britvicu treba povremeno očistiti medicinskim alkoholom, a preporučuje se njezino mijenjanje nakon otprilike pet korištenja, no to ovisi i o kvaliteti britvice. Ovisno o boji i jačini dlake, brijanje se ponavlja svakih 2 – 3 dana.

Egipatska depilacija

Kao što joj i ime govori, egipatska depilacija nazvana je po jednoj od najstarijih civilizacija. Navodno je i Kleopatra koristila ovaj način depiliranja, a on je ponovo populariziran posljednjih godina. Za uklanjanje dlačica koristi se smjesa šećera i vode, a preporučuje se osobama koje imaju osjetljivu kožu i proširene vene. Razlikuje se od drugih depilacija jer se dlačice uklanjaju u smjeru njihova rasta. Depilaciju treba ponoviti svakih 4 – 6 tjedana.

Depilacija voskom

Topli vosak se nanosi na kožu, a kada se ohladi i stvrdne, brzim se trzajem odstranjuje zajedno s dlakom iz korijena. Nakon depilacije voskom na kožu se nanosi umirujući losion. Na tržištu postoje vrlo praktične trake s voskom koji se zagrijava trljanjem pa se takva depilacija može izvesti i kod kuće. Da bi depilacija bila uspješna, dlake ne bi smjele biti kraće od 3 – 4 milimetra, ali ni dulje od 7 – 8 osam milimetara. Postupak je potrebno ponoviti svakih 3 – 6 tjedana.

Laserska depilacija

Trajno uklanjanje ili uklanjanje dlačica na dulji vremenski period postiže se laserskim tretmanom, pri kojem energija, odnosno toplina, oštećuje stanice oko dlačice i područje neposredno uz dlačicu koje je odgovorno za njezin ponovni rast. U Poliklinici Bagatin objašnjavaju da se najčešće laserski tretiraju noge, pazuha, područje iznad gornje usne, brada, bikini-područje, intimna zona i ruke.

Trajno uklanjanje ili uklanjanje dlačica na dulji vremenski period postiže se laserskim tretmanom

No, neželjene dlačice moguće je ukloniti s gotovo svakog dijela tijela, osim očnih kapaka. Njihovi stručnjaci preporučuju da prije laserske epilacije izbjegavate tamnjenje kože, tretmane protiv celulita, tretmane antibioticima i laserom kod upalnih akni, čupkanje dlačice, depiliranje voskom ili električnim epilatorom, i to 4 – 6 tjedana prije tretmana laserom. 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button