Žensko zdravlje - 17. srpnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Mia Breški, dr. med. ADIVA Plus sadržaj

Možemo li se kupati za vrijeme mjesečnice?

Mjesečnica ne mora biti razlog suzdržavanja od kupanja u moru ili bazenu. Uz odgovarajuću higijenu, u ljetovanju možete neometano uživati

mjesecnica kupanje kupanje u moru menstruacija kupanje u bazenu higijena menstruacijske casice

U vrijeme kad je kupanje aktivnost kojoj se brojni vesele, pojava mjesečnice mnogim ženama baš u doba ljetovanja nije najsretnija okolnost. No, planovi o uživanju u moru ili bazenu ne moraju biti narušeni jer, unatoč brojnim zabludama, plivanje tijekom mjesečnice nije ni zabranjeno, niti štetno, ako se pritom vodi računa o higijeni.

Mnoge djevojke barem jednom u životu čuju priče o „crvenom tragu“ koji će ih neminovno slijediti u bazenu, a mit o menstruacijskoj krvi koja privlači morske pse došao je i do naših krajeva, gdje se, na sreću, ne bilježe napadi ovih životinja. Često se naiđe i na druge nepouzdane informacije, primjerice, da kupanje zaustavlja proces menstruacije – stoga ne čudi što pomisao na plivanje „onih dana u mjesecu“ izaziva neugodu kod mnogih žena.

Bolna menstruacija? Pomozi si!

Ugodno kupanje i tijekom mjesečnice je moguće upotrebom odgovarajućih higijenskih proizvoda. Ulošci, naravno, zbog svojeg svojstva upijanja tekućine nisu pogodni. Umjesto njih se preporučuje upotreba tampona.

Pravilno korištenje tampona

Tampon bi trebalo mijenjati barem nakon četiri do, eventualno, šest sati (nikako ne smije ostati u rodnici dulje od osam sati!). No, preporučuje se zamijeniti ga neposredno nakon izlaska iz bazena ili mora jer njegova moć upijanja menstruacijske krvi slabi upijanjem vode prilikom plivanja. Kao i uvijek, pri korištenju tampona iznimno je važna higijena (osobito čistih ruku) prilikom umetanja i promjene tampona.

Ne savjetuje se korištenje tampona s velikom sposobnošću upijanja jer je njihovo korištenje češće povezano s pojavom sindroma toksičnog šoka, stanja uzrokovanog bakterijskim toksinima, koje može ugroziti život. Vjerojatnost razvoja sindroma toksičnog šoka povećava se i prilikom ostavljanja tampona u rodnici dulje nego što se preporučuje (osobito dulje od 8 sati).  No, ako se slijede upute o pravilnom korištenju tampona i adekvatnoj higijeni, upotreba tampona vrlo je sigurna za većinu žena.

Žene koje su nedavno bile na ginekološkim operacijskim zahvatima (primjerice, na vratu maternice, rodnici, stidnici), boluju od određenih infekcija koje zahvaćaju navedene organe ili imaju bilo kakve zdravstvene nedoumice vezane uz upotrebu tampona, trebale bi potražiti savjet ginekologa o tome kada mogu (ponovno) upotrebljavati tampone.

Menstruacijske čašice sve popularnije

Alternativa tamponima koja u posljednje vrijeme dobiva na popularnosti su menstruacijske (menstrualne) čašice. Takvi higijenski proizvodi namijenjeni su za višestruku upotrebu, a izrađeni su od fleksibilnih materijala, poput lateksa ili medicinskog silikona. Zvonolika su oblika koji omogućuje skupljanje menstruacijske krvi umetanjem u rodnicu. Posljednjih godina osobito dobivaju na popularnosti jer se smatraju ekonomičnijim i ekološki prihvatljivijim izborom higijenskog proizvoda u usporedbi s ulošcima i tamponima koji se moraju bacati nakon svakog korištenja.

Rastuća popularnost nametnula je i pitanja sigurnosti njihove upotrebe – jesu li one samo trend koji je više utemeljen na pojedinačnim, osobnim iskustvima i promoviranju na društvenim mrežama nego na medicinskim činjenicama ili sigurna alternativa postojećim jednokratnim higijenskim proizvodima? Prema rezultatima istraživanja objavljenih u znanstvenom časopisu The Lancet iz 2019. godine, uz pravilnu higijenu i pridržavanje uputa pouzdanih proizvođača, menstruacijske čašice mogu se smatrati jednako sigurnima kao i tamponi.

Čašice različite u materijalu, veličini i obliku

Ako se žena odluči na korištenje takvog oblika higijenske zaštite za vrijeme mjesečnice, potrebno je odabrati proizvode provjerenih proizvođača, izrađene od odgovarajućih materijala: medicinskog silikona, ili – za žene koje nisu alergične – lateksa.

Proizvođači nude čašice različitih veličina, čiji odabir ovisi o više čimbenika. Najbolje bi bilo razgovarati sa svojim ginekologom o odabiru adekvatne veličine i oblika čašice s obzirom na individualne anatomske karakteristike, obilnost mjesečnice, paritet (je li žena rodila) te eventualne kontraindikacije za korištenje takvog higijenskog proizvoda.

Tko ne bi trebao koristiti menstruacijske čašice

Umetanje menstruacijske čašice može biti prilično otežano ženama koje nisu imale spolni odnos. Određeni proizvođači nude čašice malih dimenzija koje bi mogle biti pogodne i za neke od žena koje nisu spolno aktivne, no ako žena koja se odluči za takav proizvod, a primijeti da je umetanje bolno ili otežano, ipak se ne savjetuje daljnji pokušaj da ne bi došlo do ozljede tkiva. Neki ginekolozi stoga savjetuju korištenje menstruacijskih čašica isključivo tek nakon prvog spolnog odnosa.

Korištenje čašice se ne preporučuje ženama s upalnim procesom rodnice ili vrata maternice, ili koje su nedavno bile na ginekološkoj operaciji. Štoviše, ženama koje imaju bilo kakav ginekološki problem osobito se savjetuje razgovor s ginekologom o mogućnosti korištenja čašice.

Prije umetanja čašice osobito je važna odgovarajuća higijena ruku i samog proizvoda (prema uputama proizvođača). Potom se čašica savije prema uputama te umetne u rodnicu. Proizvođači nude upute i savjete za olakšano i pravilno umetanje čašice, no ako se i unatoč slijeđenju uputa pojavi bol ili je stavljanje čašice otežano, savjetuje se razgovor s ginekologom.

Simptomi hormonskih poremećaja

Naučite ih prepoznati: Najčešći hormonski poremećaji kod žena

Ponekad se simptome koji su posljedica fizioloških oscilacija razine spolnih hormona u krvi tumači kao znak bolesti, dok se...

SAZNAJTE VIŠE

Može pružiti i do 12 sati slobode

Čašica obično može ostati u rodnici dulje nego tampon, većina čak i do maksimalno 12 sati. Nakon toga se prazni i pere pod mlazom tople vode i uz blagi sapun te ponovno stavlja u rodnicu. Obično je u početku potrebno češće prazniti čašicu da bi se dobio uvid o brzini njezina punjenja te da bi postupak umetanja čašice postao rutinski.

Kao i prilikom promjene tampona, tako bi i za pražnjenje i pranje čašice trebali postojati odgovarajući higijenski uvjeti te bi o njihovu osiguravanju uvijek trebalo voditi računa.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button