Trudnoća i porod - 12. srpnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Ozren Podnar

Bazeni, jezera, more: Plivanje i trudnoća mogu se dobro slagati

Iako trudnoća sputava ženu u mnogim aktivnostima, plivanje u blaženom stanju može biti sigurna i zdrava rekreacija jer ne izlaže tijelo velikom stresu. Prije nego što skočite u more, bazen ili jezero, razmotrite idućih nekoliko činjenica

Općenito se smatra da je plivanje, kao i manje ambiciozno kupanje, u trudnoći zdravo. Tijelo uronjeno u vodu ima samo desetinu od težine koju ima na kopnu, što ide u prilog trudnoj plivačici. Vodeno je okruženje blago i pogodno za razgibavanje i opuštanje trudnice.

Istraživanje provedeno u Danskoj 2010. i objavljeno u reviji Epidemiology usporedilo je učinak plivanja, bicikliranja i mirovanja na trudnice. Pokazalo se da je plivanje idealna tjelesna aktivnost u trudnoći. Novije istraživanje koje je provelo Američko udruženje opstetričara i ginekologa predstavilo je plivanje kao sigurnu aktivnost koju trudnice dobro podnose.

Evo zašto je plivanje idealna vježba za trudnice koje žele ostati u formi

 • Zbog uzgona koji čini tijelo lakšim u vodi, plivanje štedi ligamente i zglobove.
 • Plivanje donosi olakšanje bolnim ili krutim mišićima.
 • Jača i oblikuje mišiće, uključujući one uz kičmu i oko ramena. 
 • Plivanje poboljšava krvotok i štiti zdravlje srca i krvnih žila. 
 • Pomaže trudnici da se opusti i odmori.
 • Ubrzava usnivanje i poboljšava čvrstoću sna.

>>Vrijeme trudnoće nezaboravno je razdoblje za svaku majku, vrijeme burnih promjena, kako u tijelu, tako i u duši. Donosimo vam kratak pregled zbivanja u tijelu trudnice. Kliknite i pratite trudnoću po tjednima<<

Trudnoća i plivanje kroz tri tromjesečja

U prvom tromjesječju najbolje je plivati po pola sata dnevno pod uvjetom da nema zdravstvenih kontraindikacija. Počnite dan plivanjem i vaša će jutarnja mučnina popustiti, a razina energije porasti. Kako dijete raste i tijelo postaje teže, u drugom tromjesječju mnoge buduće majke napuštaju zahtjevne tjelesne aktivnosti. Međutim, nije potrebno da se klonite vode jer ćete se u njoj osjećati lagani kao perce. U ovoj je fazi trudnoće najpogodniji leđni plivački stil. U trećem tromjesječju trudnice se mogu osjećati neudobno i nezgrapno. Nekima su natečena stopala ili ih bole leđa. Želite li opustiti leđne mišiće, plivajte prsnim stilom, koji djeluje na prsne mišiće i pomaže im da se razviju. Ako ne želite naprezati vrat, koristite dihalicu pa će vam lice moći ostati u vodi.

Mjere predostrožnosti za plivanje

Ako ste bili redovan plivač prije trudnoće, a liječnik vam je dao zeleno svjetlo, možete nastaviti s plivanjem dok ste u drugom stanju. Ako ste dosad plivali samo povremeno, počnite lagano i postepeno ostajte duže u vodi. Ključno je da se osjećate udobno tijekom plivanja i održavate umjerenu brzinu od koje nećete biti zadihani. Planirate li plivati duže od pola sata popijte više tekućine. Možete napraviti stanku da biste popili vode i uzeli bombon s glukozom.

>>Vaša priča možda je počela s pozitivnim rezultatom testa na trudnoću, nakon čega je uslijedila euforija. No, da bismo bili posve sigurni da se trudnoća odvija zdravo, preporučuje se njezino praćenje. Kliknite i doznajte koje su pretrage i pregledi pred vama<< 

Nemojte skakati u vodu i suzdržite se od ronjenja. Odustanite od plivanja ako vam nije dobro ili ste prehlađeni. Uvijek si osigurajte pratnju koja će plivati s vama ili vas čekati na obali. Budući da bi pad u trudnoći mogao ozlijediti plod, posvetite punu pozornost koračanju. Pristup bazenu može biti sklizak i neravan, a ispod pijeska na plaži mogu se nalaziti oštri predmeti ili životinjice.

Ako primijetite neki od ovih simptoma, izađite iz vode i potražite pomoć: 

 • vaginalno krvarenje
 • bol u trbuhu
 • grčenje maternice
 • vrtoglavica ili zadihanost
 • nepravilan puls 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button