Trudnoća i porod - 12. kolovoza 2022.
AUTOR ČLANKA - Dr. sc. Ivana Pentz, Specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist humane reprodukcije, Poliklinika Fleur, ADIVA Plus sadržaj

Što nam otkriva 4D ultrazvuk u trudnoći

Dok nam 3D ultrazvuk prikazuje tri dimenzije djeteta, 4D ultrazvukom se jasno mogu vidjeti sve djetetove kretnje, pružajući tako važne informacije liječnicima, a radost roditeljima

4d ultrazvuk u trudnoci 3d ultrazvuk

Živimo u doba ubrzanog tehnološkog razvoja. Svakim danom svjedoci smo nečeg novog u svim sferama naših života, a ti tehnološki izumi i noviteti nas zadivljuju. Područje medicine nije izuzetak; dapače, razvoj tehnologije usko je povezan s napretkom medicine. Pruža nam bolji prikaz, ranije otkrivanje raznih malformacija i bolesti, shvaćanje i razumijevanje procesa koji su nam bili nepoznanica i dostupni samo našim pretpostavkama, ali ne i vlastitom oku.

Upravo u ovaj opis ubraja se i 4D ultrazvuk. 4D ultrazvuk u trudnoći, osim prikaza tri dimenzije djeteta, nudi i prikaz djetetovih kretnji u stvarnom vremenu što, osim svoje neprocjenjive vrijednosti s medicinskog stajališta, pruža veliko zadovoljstvo budućim roditeljima.

Ultrazvuk u trudnoći

Tijekom trajanja trudnoće, u točno određenim razdobljima, nužno je učiniti i UZV (ultrazvučne) preglede koji će nam pomoći u praćenju razvoja djeteta i uviđanju određenih anomalija.

Suvremeno praćenje trudnoće uključuje barem tri obvezna ultrazvučna prikaza:

  • prvi obvezni UZV pregled u zdravih, neugroženih trudnoća, treba se učiniti u ranoj trudnoći, najkasnije do 12. tjedna trudnoće,
  • drugi obvezni UZV pregled radi se između 18. i 22. tjedna trudnoće, a
  • treći obvezni UZV pregled između 28. i 32. tjedna trudnoće.

Standardni ultrazvučni pregled ostaje i dalje nezamjenjiv dio suvremene kontrole trudnoće, a ostale mogućnosti, kao 3D i 4D ultrazvučni prikazi, uglavnom služe kao dodatak tom pregledu koji nam daje dodatne vrijedne informacije.

Uobičajeno se ultrazvučni pregledi do 13. tjedna trudnoće obavljaju transvaginalnim putem uz pomoć posebnih vaginalnih ultrazvučnih sonda. Pregledi koji slijede nakon navršenih 14 tjedana obavljaju se transabdominalnim putem, odnosno preko trbuha, klasičnim ultrazvučnim sondama.

2D, 3D i 4D ultrazvuk

Dok nam 3D ultrazvuk prikazuje tri dimenzije djeteta, 4D ultrazvukom se jasno mogu vidjeti sve djetetove kretnje.

U trudnoći se 3D/4D tehnike koriste za detaljan pregled anatomije nerođenog djeteta, posebice za prikaz i analizu struktura poput lica, udova i kralježnice. Tako se omogućuje identifikacija ili isključuje postojanje najvećeg broja malformacija. Ova novina vrlo vjerno uspijeva dočarati djetetov izgled, što mnoge majke nakon rođenja svoga djeteta i potvrđuju.

Klasičnom 2D slikom (posebice ako se radi s jednostavnijim UZV uređajem) su majke ponekad razočarane jer se vrlo slabo razlučuje djetetov izgled u tom crno-bijelom prikazu koji prolazi kroz djetetovu kožu i pomnije prikazuje unutarnje organe te razvoj koštanog tkiva.

Sve vrste ultrazvuka su jednako sigurne, pa 4D ultrazvuk ne šteti djetetu ništa više od klasičnog 2D ultrazvučnog prikaza.

4D ultrazvuk pokazuje bebinu kožu te su jasno vidljive crte lica i pokreti udova, moći ćete vidjeti djetetovo zijevanje i plaženje jezika. 4D ultrazvuk također povećava mogućnost otkrivanja abnormalnosti ploda u vrlo ranoj fazi, što je vrlo bitno ženama čije trudnoće su visokorizične te je opasnost za abnormalnosti kod djeteta veća.

Prednosti 4D ultrazvuka u trudnoći

  • bolji i detaljniji prikaz fetusa te kvalitetnija dijagnostika tijekom trudnoće,
  • moguće je vrlo rano, već u prvom tromjesečju trudnoće detaljno procijeniti anatomiju ploda, a kasnije tijekom cijele trudnoće dobiti izvanredan uvid u finu morfologiju i ponašanje ploda.
  • omogućuje nam detaljni prikaz koštanog sustava, mozga, srca, unutarnjih organa, krvožilnog sustava, čime je neprocjenjiv alat u ranom otkrivanju fetalnih malformacija.
  • Sve slike se spremaju u memoriju uređaja i kasnije mogu kompjuterski obrađivati te služiti za detaljniju analizu i mjerenja, s ciljem što točnije dijagnostike.

Kvaliteta slike ovisi o kvaliteti uređaja, ali i stručnosti liječnika koji izvodi ovaj dijagnostički pregled. Osim navedenog, u određenim je slučajevima kao, primjerice, zbog manje količine plodove vode ili položaja ploda i posteljice ili debljine trbušne stijenke, 4D pregled otežan te se produžuje njegovo trajanje kako bi se dobila kvalitetna slika i prikazalo što više struktura ili se ponekad mora i ponoviti. Trajanje 4D ultrazvučnog pregleda može biti i duže od pola sata.

Kako izgleda 4D UZV pregled

Svaki UZV pregled može se prikazati i u 3D/4D prikazu. Pregled započinje klasičnim 2D ultrazvučnim prikazom, a zatim se može nastaviti u 3D/4D prikazu. Ovisno o fazi trudnoće, razlikuju se i slike djeteta.

U ranijim fazama trudnoće ova vrsta ultrazvučnog prikaza olakšava nam otkrivanje malformacija i anomalija djeteta. Za vrijeme prvog obveznog UZV pregleda radimo tzv. „mini anomaly scan“ koji podrazumijeva mjerenje ploda, morfološku građu, nuhalni nabor, nosnu kost, mjerenje protoka kroz venozni duktus, uterinu arteriju… Dakle, pokušavaju se što ranije otkriti nepravilnosti u građi ploda.

Ultrazvučni pregled između 18. i 22.tjedna trudnoće vrlo je detaljan i zahtjevan, a njime proučavamo sve organske sustave fetusa u potrazi za eventualnim malformacijama. Istovremeno određujemo i sijelo posteljice koja još nije zauzela svoju konačnu poziciju.

Pretrage u trudnoći

Najljepših 9 mjeseci pod nadzorom: koje pretrage i preglede očekivati

Prvo saznanje o eventualnoj trudnoći danas se najčešće događa nakon upotrebe kućnog testa na trudnoću. Kućni test na trudnoću...

SAZNAJTE VIŠE

Između 24. i 32. tjedna trudnoće idealni su uvjeti za 4D prikaz djeteta zbog odnosa veličine djeteta i količine plodove vode koja je preduvjet za savršeni prikaz lica. Ono u tim tjednima dobiva svoju punoću, izražajnija je nazolabijalna brazda (razvija se više potkožno masno tkivo lica) te samim time lice poprima pravi izgled djeteta. Prije ovog perioda koža još nije dovoljno debela i nema dovoljno potkožne masnoće, pa je moguće da se vide kosti preko djetetove kože. Još jedna od prednosti ovog tipa ultrazvučnog pregleda je upravo ta što ćete dobiti slike vaše bebe, ali i DVD sa snimkom kretanja vašeg djeteta.

Vrijednost 4D prikaza je puno veća od samih lijepih slika vanjskog izgleda ploda, glavice i lica. Omogućuje nam najdetaljniji prikaz ploda i samim time pomaže u dijagnosticiranju i praćenju razvoja djeteta. 4D ultrazvuk, iako za sada rezerviran najviše za privatne poliklinike, zauzimat će sve važnije mjesto u medicini upravo zbog svih svojih vrijednih prednosti.

Doznajte više informacija i prijavite se za pregled u Poliklinici Fleur.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button