Trudnoća i porod - 19. travnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Dijastaza nakon poroda: trudnički trbuh koji ne nestaje

Međusobno razdvajanje ravnih trbušnih mišića nakon poroda nije samo estetski, već može biti i zdravstveni problem. Kod mnogih će se žena izgled trbuha vratiti u roku od dva mjeseca nakon poroda, no što učiniti ako stanje potraje?

dijastaza nakon poroda

Možda ste maštale o „pločicama“ na trbuhu ili ih čak imale prije trudnoće, ulagale ste u njih puno truda naporno vježbajući trbušnjake. No nakon poroda vaš se je trbuh objesio, točnije, i dalje izgledate kao da ste u drugom stanju, a možda vas muče i neki drugi simptomi poput probavnih smetnji? U tom slučaju možda je riječ o dijastazi glatkih trbušnih mišića.

Pripremite se za najljepših 9 mjeseci života uz 7 savjeta o zdravoj trudnoći

Naime, prednji dio trbušnog zida čine dva ravna mišića (lat. musculus rectus abdominis) obavijena fascijama s prednje i stražnje strane, a koje se spajaju u bijelu uzdužnu liniju trbuha (linea alba), uobičajeno široku nekoliko milimetara. Zbog rasta maternice mišići i vezivna tkiva se rastežu, a linea alba se proširuje i stanjuje. Dijastaza označava djelomično ili potpuno razdvajanje ova dva trbušna mišića. To je stanje vrlo često tijekom trudnoće i nakon poroda, podaci spominju do 60% trudnica i rodilja.

Dijastaza trbušnih mišića ne događa se samo zbog trudnoće, može se vidjeti kod muškaraca, pa čak i beba. Dijastaza može biti posljedica procesa starenja, nakupljanja viška kilograma, pa čak i pogrešnog dizanja teških utega ili pretjerivanja u izvođenju trbušnjaka. Može biti vidljiva i kod neke novorođenčadi, posebice nedonoščadi zbog nerazvijenih trbušnih mišića te se s rastom bebe stanje popravlja.

Simptomi

Ako ste imale pločice prije poroda, dijastazu ćete lako prepoznati. Umjesto simetričnih jastučića s lijeve i desne strane tanke linije, oni su odvojeni, linija se je značajno proširila, pa oko i iznad pupka imate „rupu“. U uspravnom je položaju trbuh obješen. Ispupčenja na trbuhu nastaju pri naprezanju ili stezanju trbušnih mišića, a dodatni simptomi uključuju:

  • bol u donjem dijelu leđa,
  • loše držanje tijela,
  • zatvor,
  • nadutost.

Tijekom trudnoće možda nećete imati nikakve primjetne simptome, no tijekom drugog ili trećeg tromjesečja možda ćete uočiti da iznad ili ispod pupka nastaje izbočina. Ona bi mogla biti najprimjetnija pri korištenju trbušnih mišića, na primjer dok ustajete ili se spuštate u ležeći položaj. Osjetite li bilo kakvu snažnu bol u trbuhu, leđima ili zdjelici, odmah se javite svom liječniku.

Nakon trudnoće, najvidljiviji simptom je „trbuščić“ koji ne nestaje, pa i dalje izgledate trudno.

Samopregled nakon poroda

Kako biste provjerile nakon poroda imate li dijastazu, odnosno kakvo je stanje, lezite na leđa na ravnu podlogu i savijte noge u koljenima. Jednu ruku stavite ispod glave, a drugu na trbuh. Podignite glavu podupirući je rukom te pogledajte u trbuh, a drugom rukom prelazite duž linije u sredini trbuha, iznad i ispod pupka.

Osjetite li da je širina te linije do dva prsta, stanje vjerojatno nije ozbiljno. Nekoliko tjedana nakon poroda trebalo bi se početi popravljati, a jaz se sužavati s jačanjem mišića pa će se izgled trbuha s vremenom popravljati.

No, ako je širina veća od dva prsta, trebalo bi tražiti mišljenje liječnika ili fizioterapeuta.

Čuvajte mišiće tijekom poroda

Kao što je spomenuto, rastezanje mišića ne može se izbjeći, pa tako nerijetko dolazi i do njihovog razdvajanja. To može oslabjeti središnji dio tijela (jezgru) te uzrokovati bolove u leđima i zdjelici. Mogao bi vam pomoći trudnički pojas za podupiranje trbuha, no pritom pazite da vas ne steže previše; mora biti ugodan za nošenje.

Izbjegavajte bilo kakvo podizanje teških tereta ili naprezanje trbušnih mišića tijekom trudnoće.

Budite svjesne položaja i držanja tijela (posture) tijekom trudnoće te nastojte dovesti tijelo u neutralan položaj. O tome vas može educirati fizioterapeut ako se priključite grupi za vježbanje u trudnoći. Neutralna pozicija tijela smanjuje vjerojatnost oštećenja tkiva. Općenito, stručno vođene i kontrolirane vježbe u trudnoći mogu pomoći u prevenciji dijastaze.

Dok sjedite, poduprite donji dio leđa ručnikom ili jastukom, a pri dizanju iz kreveta ili sa stolca pazite da nema naglih pokreta. Ruke aktivno koristite da se pritom poduprete i odgurnete, dakle, nemojte se oslanjati samo na snagu trbušnih mišića, njih nastojte poštedjeti.

Što se može učiniti nakon poroda

U nekih se žena stanje može spontano popraviti nakon poroda s vraćanjem mišićne snage. No ako dijastaza potraje osam i više tjedana, mogle bi pomoći vježbe, ali tek nakon što vam liječnik odobri vježbanje. Unatoč brojnim video uputama za vježbanje koje možete naći na internetu, poželjno je tražiti savjet fizioterapeuta, odnosno stručnjaka koji vodi vježbe za rodilje.

trudnoca fizikalna terapija fizioterapija masaza vjezbe

Veliki vodič kroz fizioterapiju prije, tijekom i nakon trudnoće

Uobičajeno se piše o vježbama u trudnoći. No, fizioterapijske metode, koje uključuju tretmane, vježbe i manualne tehnike, vrijedna su...

SAZNAJTE VIŠE

Postporođajne vježbe obično uključuju vježbe mišića dna zdjelice i dubokih trbušnih mišića, a izbjegavaju se tradicionalni trbušnjaci i vježbe poput planka dok se trbušni mišići ne oporave od dijastaze. Naime, iako biste mogle pomisliti suprotno, upravo ove vježbe mogu pogoršati stanje. U tom razdoblju općenito treba izbjegavati pretjerano naprezanje trbušnih mišića i podizanje teških tereta.

Ako vježbanje i uravnotežena prehrana ne pomognu u vraćanju izgleda trbuha, može pomoći i kirurški zahvat, odnosno abdominoplastika. Njoj se može pristupiti ako vas bol zbog dijastaze ometa u svakodnevnim aktivnostima ili iz estetskih razloga, no svakako ponajprije treba tražiti savjet iskusnog kirurga.

Jačanje jezgre tijela prije trudnoće najbolji je ulog u prevenciju dijastaze.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button