Trudnoća i porod - 4. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - prof. dr. sc. Josip Đelmiš

Priprema, pozor… rađam! Pripremite se za sve faze porođaja

Pripremljena trudnica znat će prepoznati određene faze porođaja i znat će koliko određena faza traži njezino aktivno sudjelovanje

Uz pripreme su lakši trudnoća i porođaj

Što se više približava termin porođaja, prvorotkinje osjećaju sve veći strah. Strah za zdravlje djeteta, strah od bolova, strah od nepoznatog postupka. ”Što ako…?” su pitanja na koja čak i ne žele čuti odgovor, već umirujuću utjehu da će sve biti dobro.

Višerotkinje uglavnom ne osjećaju strah od nepoznatog, ali prema prethodnom iskustvu javljaju se drugačiji strahovi. Ovi osjećaji su normalni, ali potrebno ih je prevladati kako ne bi utjecali na sam tijek porođaja. Najbolje je na vrijeme razgovarati s liječnikom ili primaljom koji će biti na porođaju te se pripremiti.

Psihofizička priprema trudnica osigurava pripremu za porođaj bez straha, ali ne omogućuje porođaj bez bola. To je priprema za porođaj u kojem će trudnica u potpunosti surađivati s liječnikom i primaljom. Pripremljena trudnica znat će prepoznati određene faze porođaja i znat će koliko određena faza traži njezino aktivno sudjelovanje.

Nedvojbeno je da pravilno disanje ublažava bolove, smanjuje psihičku napetost te osigurava dovoljan dotok kisika i hranjivih tvari djetetu

Diši, diši, diši…

Disanje pri porođaju samo je jedna od stvari na koje se unaprijed treba pripremiti. Tijekom porođaja najvažnije je disati, bez obzira na tehniku koja se primjenjuje. U trudu žene od napora i boli zaborave disati, što pridonosi povećanju bolova.

Priprema se zasniva na teoretskom i praktičnom dijelu koji se uče na sve posjećenijim tečajevima za trudnice. Praktični dio se sastoji od vježbanja mišića koji čine dno male zdjelice i sudjeluju u porođaju, a upoznavanjem trudnice s fiziologijom porođaja i njegovim fazama otklanjaju se strah i panika za koje je znanstveno potvrđeno da snižavaju prag osjeta boli i oslabljuju trudove.

Nedvojbeno je da pravilno disanje ublažava bolove, smanjuje psihičku napetost te osigurava dovoljan dotok kisika i hranjivih tvari djetetu. Ovako pripremljena trudnica prebrodit će porođaj lakše i bez straha te uspješno surađivati s porodničarskim timom.

Lekcija doktora Lamazea

Disanje je temelj jedne od najpopularnijh metoda prirodnog porođaja nazvanoj prema njezinu utemeljitelju “Lamaze” ili “Lamaze-Pavlov metoda”, ili “psihoprofilaksa” . Lamaze, francuski liječnik, obučavao je žene da na trudove odgovaraju različitim tipovima disanja koji se ubrzavaju s intenziviranjem trudova. Na ovaj način više kisika dolazi djetetu i mišićima maternice. 

Kako treba disati?

Prilikom prijema u rađaonicu primalje će rodilji dati kratke upute o tome kako disati.

  • Najčešći savjet je udisanje na nos i izdisanje na usta. Razmišljanje o tome kako treba disati svraća pozornost s bolova.
  • Na prvi znak truda žena se treba koncentrirati npr. na točku na zidu čime stvara vidni podražaj koji ide izravno u mozak. Nakon toga slijedi veliki udah i počinje ritmično disanje.
  • Disanje je praćeno laganom masažom vrhovima prstiju po trbuhu i bokovima. Masaža je dodirni podražaj koji se također prenosi u mozak. Može je provoditi žena sama ili partner, koji i verbalno potiče rodilju i stvara slušni podražaj za mozak. 

Rezultat je podraživanje mozga žene višestrukim stimulusima: vidnim, dodirnim, slušnim – koji dolaze u mozak prije bolnih osjeta i “pobijaju” bol. Naravno, osjet boli ovisi i o kulturalnom okružju, odgoju, osobnoj osjetljivosti i kemijskim procesima u mozgu. 

Vježbanje pod nadzorom

Pripreme je najbolje početi oko 20. tjedna trudnoće. Vježbanje dva puta na tjedan ispočetka je dovoljno, a potkraj trudnoće vježbe disanja i jačanja dna male zdjelice potrebno je činiti i tri puta na tjedan da bi se trudnica optimalno pripremila za porođaj. Ne savjetuje se trudnicama vježbati “na svoju ruku” bez nadzora stručne osobe i bez prethodnog savjetovanja sa svojim liječnikom-ginekologom.

>>Učinak odgovarajuće masaže na zdravlje uvijek je povoljan, a trudnicama može ublažiti niz tegoba, od nesanice do bolova u raznim dijelovima tijela.<<

Kako prepoznati početak porođaja?

  • Otvaranje vrata maternice Mišić maternice je tijekom većeg dijela trudnoće opušten, a vrat maternice (cerviks) tvrd i zatvoren. Prije nastupa porođaja dolazi do procesa tzv. “sazrijevanja” vrata maternice. On postupno omekšava, skraćuje se i konačno, otvara se da bi omogućio prolaz ploda. Javljaju se i promjene na materničnom mišiću koji se priprema za stvaranje i prenošenje podražaja koji će izazvati trudove.
  • Lažni trudovi Maternica se sporadično kontrahira tijekom cijele trudnoće. Te kontrakcije nastaju samo u pojedinim dijelovima maternice i trudnice ih često i ne osjećaju. Nazivaju se Braxton-Hicksove kontrakcije i prilično su klinički “nevidljive”. U posljednja četiri tjedna trudnoće aktivnost mišića maternice postaje sve jača i sve više koordinirana. To se može zamijetiti kao tzv. “lažni ili prethodni trudovi”, koji su rijetki, slabi i kratkotrajni.
  • Pripremni trudovi Otprilike 24 sata prije početka pravih trudova javljaju se tzv. “pripremni” trudovi koji postaju sve jači i sve češći, a rodilja može zamijetiti da se plod umirio, što je normalna pojava pred porođaj.
  • Ispadanje cervikalnog čepa Početku pojave trudova može prethoditi ispadanje cervikalnog čepa. To je gusti, viskozni sekret iz rodnice koji ispadne pod utjecajem pripremnih trudova, a funkcija mu je zatvaranje cervikalnog kanala u trudnoći.
  • Pravi trudoviKada se trudovi kod prvorotkinje počnu javljati periodički po dva u deset minuta, smatramo da su nastupili pravi trudovi i tada bi se trebali uputiti u rodilište. Kod višerotkinja se savjetuje ženama da se upute u rodilište čim trudovi poprime određeni ustaljeni ritam, jer kod njih porođaj traje kraće i sve opisane pojave događaju se brže.

Nije svaki početak isti…

Važno je napomenuti da svaki porođaj ne počinje na jednak način. Navedene promjene ponekad ne moraju biti tako jasne i zamjetne. Nastupu porođaja u određenom broju slučajeva prethodi prsnuće vodenjaka. U tom slučaju se ne smije čekati pojava trudova već se treba odmah uputiti u rodilište. Prsnućem vodenjaka nestaje barijera koja je izolirala plod od vanjskog okruženja te je time plod izložen različitim vanjskim utjecajima, odnosno infekcijama.

Plod nije ugrožen ako porođaj napreduje očekivanim tempom, međutim kod produljenih porođaja koji su počeli prsnućem vodenjaka, liječnik će propisati antibiotik još za vrijeme porođaja da bi se spriječio razvoj infekcije i majke i djeteta.

Jednako tako treba znati da normalan porođaj katkada može početi sukrvicom. Pojava sukrvice također je znak da treba krenuti u rađaonicu. Ako je riječ o jačem krvarenju, treba se što hitnije javiti u bolnicu.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button