Trudnoća i porod - 19. rujna 2021.
AUTOR ČLANKA - Tihana Mazalin, dr. med., spec. ginekologije i porodništva, Poliklinika Mazalin, ADIVA Plus sadržaj

Ublažite bolove u leđima tijekom trudnoće

Bol u leđima je očekivana pojava tijekom trudnoće, no može se ublažiti raznim metodama samopomoći. Unatoč tome, ponekad je potrebno javiti se i liječniku

bolovi-u-ledima-trudnoca-bol-u-ledima

Bol u leđima tijekom trudnoće je samo jedan od simptoma drugog stanja, a čak 60 do 75% trudnica iskusi ovaj simptom u nekom razdoblju trudnoće. Tijelo se mijenja, a ovaj simptom je najčešće normalna pojava.

Veći rizik bolova u leđima imaju trudnice koje su se već prije susretale s tim stanjem, žene s povećanom tjelesnom masom te one sa sjedilačkim načinom života. Također, u slučaju da se bavite fizički zahtjevnijim poslom, veća je vjerojatnost da ćete iskusiti bol u leđima tijekom trudnoće.

Što je izvanmaternična trudnoća, koji su simptomi i rizični čimbenici

Promijene koje se događaju u donjem dijelu leđa obično vode do sljedećih simptoma:

 • Pojava boli – bol može biti različitog intenziteta koja počinje ili se pojačava tijekom bilo kakve fizičke aktivnosti (hodanje, stajanje, spolni odnosi, okretanje trupa) pa čak i sjedenja
 • Problemi sa spavanjem – bol može utjecati na kvalitetu vašeg sna jer se teško pronalazi udoban položaj
 • Smanjena pokretljivost donjeg dijela leđa
 • Promjene u ravnoteži i hodanju

Bol u leđima se najčešće pogoršava s napredovanjem trudnoće, ali i prestane ubrzo nakon poroda. Nažalost, ponekad ostaje kao kronično stanje koje se ne povlači.

Uzroci bolova u leđima

Tijekom prva tri mjeseca hormonalne promjene su glavni uzrok bolova u leđima, a u drugom i trećem tromjesečju za to je odgovoran mehanički stres na kralježnicu kojeg uzrokuje povećanje težine.

 • Hormonalni čimbenici – hormonalne promijene karakteristične su za trudnoću, a jedan od hormona koji raste je i relaksin. Ovaj hormon omekšava kolagen te zbog toga dolazi do opuštanja ligamenata što posljedično dovodi do povećane pokretljivosti zglobova, ali i smanjene stabilnosti u njima.  Najčešće su zahvaćeni donji dijelovi leđa te ligamenti zdjelice. Zbog povećane nestabilnosti zglobova koji su inače nepokretni, može doći do bolova, ali biološka uloga ovog mehanizma je ta da se njime omogući prolazak ploda kroz zdjelicu prilikom poroda.
 • Mehanički faktori – tijekom trudnoće dolazi do pomaka centra ravnoteže prema naprijed zbog rasta maternice, a to uzrokuje još veće naglašavanje fiziološke krivine kralježnice u donjem dijelu leđa. Dodatno opterećenje za mišićno-koštani sustav donosi i povećanje tjelesne mase trudnice te rastezanje trbušnih mišića koji inače potpomažu u pravilnom držanju tijela. Svi ovi čimbenici doprinose povećanom riziku za razvoj boli u leđima tijekom trudnoće.
 • Krvotok – maternica svojom veličinom u trudnoći može pritiskati na donju šuplju venu te time zaustaviti venski krvotok i uzrokovati otjecanje donjih dijelova tijela te smanjenje opskrbe zdjelice i kralježnice kisikom. Najčešći položaj koji može dovesti do ovog stanja je ležanje na leđima, a bol može biti izrazito jaka.
 • Psihosocijalni faktor – emocije tijekom trudnoće su najčešće intenzivirane što može dovesti do pojačane osjetljivosti na bol. Osjećaj boli će se najviše pojačati kroz zadnje mjesece trudnoće kao i ojačana briga za dijete.

Donosimo vam nekoliko savjeta kako si možete pomoći i ublažiti trudničke „leđobolje“.

Birajte udobnu obuću

Kako biste spriječili oticanje stopala i bolove u leđima birajte udobnu i dovoljno široku obuću. Visoke potpetice se ne preporučuju kasnije u trudnoći jer se time dodatno stvara pritisak na leđa i zglobove, a i povećan je rizik od pada zbog promjene centra ravnoteže.

Uključite spavanje u rutinu

Spavanje je ključan dio svakodnevne rutine, a tijekom trudnoće može doći do njezinog narušavanja zbog bolova u leđima ili, jednostavno, nemogućnosti zauzimanja udobnog položaja. Kad gledamo građu tijela, optimalno je spavati na lijevom boku, a spavanje na desnom je prihvatljivo. Stavite jastuk između nogu kako biste zadržali neutralnu poziciju kralježnice.

Ostanite aktivne

Vježbanje tijekom trudnoće osigurava održavanje mišićne snage te omogućava vašem tijelu da se prilagodi povećanoj tjelesnoj masi. Umjerena tjelesna aktivnost se preporučuje svakoj trudnici, osim ako vam liječnik nije savjetovao strogo mirovanje.

Koristite potpore prilikom sjedenja

Pri sjedenju obratite pažnju da vam zdjelica bude nekoliko centimetara iznad razine koljena, a trup uspravan. Kako biste imali dodatnu potporu, stavite manji jastuk ili složeni ručnik na donji dio leđa. Izbjegavajte dugotrajno sjedenje te se pokušajte ustati svakih 40 minuta kako biste prošetali ili napravili laganu vježbu.

Hladni i topli oblozi: spas za bolove i upale

Hladni oblozi za ublažavanje bolova u leđima preporučuju se unutar prvih 48 sati od nastanka boli u slučaju da je bol praćena toplinom i upalom. Led nikada nemojte stavljati izravno na kožu; zamotajte ga u ručnik ili kuhinjsku krpu, pa tek onda primijenite. Oblog se preporučuje držati 15 minuta, s obaveznim pauzama između kako ne biste dobili ozebline. Tople obloge primijenite nakon hladnih u obliku toplih (ne vrućih) krpa, termofora ili toplih kupki. Na ovaj ćete način smanjiti ukočenost te poboljšati pokretljivost bolnog dijela tijela. U slučaju da je riječ od boli koja traje duže od četiri tjedna ili da je u potanju samo ukočenost bez upale, možete odmah krenuti s toplim oblogom.

Izbjegavajte podizati teške predmete

Tijekom trudnoće ne biste trebali podizati jako teške predmete da ne stvarate dodatno opterećenje na mišićno-koštani sustav  ili se ozlijedite. U slučaju da ipak podižete predmete (bilo kakve težine) radite to na ispravan način, odnosno spuštajte i dižite predmet iz čučnja tako da snaga dolazi iz nogu, a leđa su uspravljena.

Koristite potporne pojaseve

Potporni pojasevi za trudnice pružaju, kao što im naziv i kaže, dodatnu potporu prilikom obavljanja svakodnevnih aktivnosti, a dolazi i do rasterećenja mišića i kralježnice. Vrlo su korisni u zadnjem tromjesečju trudnoće kada se tjelesna masa još više povećava. Preporuka je da se pojas ne nosi duže od dva do tri sata, a u pauzama od pojasa vježbajte mišiće kralježnice kako ne bi oslabili.

Kada se javiti liječniku

U slučaju da niti jedna metoda za smanjenje boli ne pomaže, obratite se stručnjaku koji ima iskustva u radu s trudnicama koje pate od bolova u leđima.

Bol u leđima je najčešće nešto zbog čega se ne trebate brinuti, ali ako primijetite neki od sljedećih simptoma, odmah se javite liječniku:

 • bol u leđima praćena povišenom tjelesnom temperaturom
 • jaka bol koja se širi u noge
 • zadržavanje (retencija) ili nemogućnost zadržavanja (inkontinencija) mokraće ili stolice
 • novonastali neurološki ispad (slabost ili utrnulost nogu) ili nekog drugog dijela tijela
Trudnoća u zrelim godinama

Trudnoća u zrelim godinama

Prosječna dob u kojoj su žene u razvijenijim zemljama rađale svoje prvo dijete sedamdesetih godina prošloga stoljeća bila je...

SAZNAJTE VIŠE

Iako mislite da se radi samo o bolovima u leđima, možda je u pitanju upala mokraćnih putova ili uklještenje nekog živca. Kako bi se bol liječila na ispravan način, razmislite o gore navedenim simptomima, tako ćete prevenirati komplikacije uzrokovane infekcijom ako je ona uzrok.

Dijagnostika i liječenje boli u leđima

Uzorci boli u leđima tijekom trudnoće mogu biti razni te je vrlo važno na vrijeme i točno razjasniti svaku bol koja se čini sumnjivom. Dijagnostika boli u leđima se sastoji od laboratorijskih pretraga, ultrazvuka ploda ili mjesta boli.

Ovisno o uzroku boli, liječenje može ići u nekoliko smjerova – fizikalne terapije, akupunkture ili masaže.

U slučaju da želite saznati više detalja o boli u leđima u trudnoći, posjetite blog Poliklinike Mazalin.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button