Žensko zdravlje - 31. srpnja 2019.
AUTOR ČLANKA - dr. Sanja Gršić-Burić, dr. med., spec. ginekolog

Koje su sve prednosti terapije bioidentičnim hormonima?

Kod menopauze, težeg PMS-a ili policističnih jajnika, pri ublažavanju neugodnih simptoma izazvanih divljanjem hormona može pomoći terapija bioidentičnim hormonima

prednosti terapije bioidentičnim hormonima

Terapija bioidentičnim hormonima posebno se kroji za svaku pacijenticu na temelju njezinih specifičnih potreba, uzimajući u obzir individualno stanje organizma.

Vrijeme perimenopauze i menopauze ponekad se naziva i drugim pubertetom. Riječ je o razdoblju u životu žene koje, zbog promjena u hormonima, može biti vrlo teško. No niz nimalo ugodnih tegoba nastalih zbog hormonalne neravnoteže mogu se pojaviti i zbog predmenstrualnog sindroma (PMS), policističnih jajnika i sličnih stanja. U tim slučajevima izbor terapije mogu biti i bioidentični hormoni.

U medicini se koriste već desetak godina. Riječ je o hormonima koji su po svojoj molekularnoj strukturi identični hormonima koje proizvodi naše tijelo. No oni se sintetiziraju iz soje ili jama biljaka. Jam (Yam) je zajednički naziv za više srodnih biljaka jestivoga korijena, a podrijetlom su iz Azije i Afrike.

Američki stručnjaci još od 2010. godine intenzivno provode istraživanja uspoređujući rezultate klasičnog hormonskog nadomjesnog liječenja (HNL) i individualne terapije bioidentičnim hormonima (BHRT) koju provodi i više od 5000 liječnika u Europi. Što zasad znamo o ovoj terapiji?

Sindrom policističnih jajnika ili cista na jajnicima – znate li razliku?

Višegodišnja terapija

U osnovi, BHRT se razlikuje od HNL po dozi primjene koja se posebno određuje za svaki pojedinačni slučaj, prema potrebama pacijentice. Prije određivanja terapije bioidentičnim hormonima obavljaju se laboratorijske pretrage, što kod HNL-a nije slučaj. Naime, kod klasičnog hormonskog nadomjesnog liječenja doza je uvijek jednaka jer se ne uzima u obzir individualno stanje organizma. Dakle, na temelju pretraga određuje se odgovarajuća doza. Terapija se može primijeniti u obliku tableta, krema ili gela koji se nanose na kožu i u obliku vaginaleta.

Kao što je već spomenuto, BHRT terapija preporučuje se ženama u perimenopauzi i menopauzi. Najbolji se rezultati postižu u prve dvije godine nakon menopauze. Učinak se najbolje primjećuje kod žena s izraženim simptomima kao što su valunge, noćna znojenja, nesanica, promjene raspoloženja, razdražljivost, smanjeni libido, poremećaj koncentracije, zaboravljivost… Bioidentični hormoni mogu biti terapija i kod izraženog PMS-a, kod žena s policističnim jajnicima i drugo.

Djelovanje terapije osjeća se nakon tjedan ili dva od početka primjene kada se simptomi smanjuju. Valunzi nestaju, san je kvalitetniji, popravlja se raspoloženje, libido je veći, a rodnica postaje vlažna. Terapija u potpunosti djeluje nakon otprilike tri mjeseca od početka primjene.

Terapija bioidentičnim hormonima uzima se više godina, a smatra se da primjena do pet godina ne povisuje rizik od karcinoma dojke. Doza se s vremenom može prilagođavati, ovisno o simptomima.

Kome se BHRT ne preporučuje

Nakon tri mjeseca provodi se prva kontrola, a nakon toga pacijentica dolazi na redovite preglede u intervalima između četiri i šest mjeseci kako bi se provjerila i razina hormona u tijelu.

Ipak, postoje i slučajevi u kojima se ova terapija ne preporučuje. Prije svega, ne preporučuje se ženama koje su imale karcinom dojke, sluznice maternice, ženama s prirođenim poremećajem zgrušavanja krvi te onima s ozbiljnim bolestima jetre ili bubrega. Stoga se terapija ne smije primijeniti ni kod pacijentica koje imaju suspektne tvorbe na dojci, nerazjašnjena krvarenja iz maternice ili trombozu.

S terapije bioidentičnim hormonima može se, ako postoje indikacije, bez problema prijeći na klasično hormonsko nadomjesno liječenje.

Odlučite li se za terapiju bioidentičnim hormonima, svakako se morate javiti liječniku koji je završio edukaciju za traženu terapiju u Europi ili Americi. Prije terapije liječnik će odrediti pretrage koje morate obaviti: obrada dojke, vaginalni ultrazvučni pregled, određivanje razine hormona iz krvi ili sline, a tijekom terapije pomoći će vam u provođenju svih koraka do željenih rezultata. Cijene terapije u trajanju od mjesec dana kreću se između 50 i 60 eura.

Simptomi hormonskih poremećaja

Naučite ih prepoznati: Najčešći hormonski poremećaji kod žena

Ponekad se simptome koji su posljedica fizioloških oscilacija razine spolnih hormona u krvi tumači kao znak bolesti, dok se...

SAZNAJTE VIŠE

Za mlađi izgled i svježinu

Bioidentični hormoni popularni su upravo zbog svoje kemijske sličnosti s hormonima u našem tijelu. Samim time smanjena je mogućnost nuspojava tijekom terapije. Dodatna prednost je i mogućnost doziranja prema zahtjevima svake pacijentice, gdje se primjenjiva doza može značajno smanjiti u odnosu na gotove preparate koje pronalazimo u ljekarnama.

Žene se često pribojavaju neželjenog povećanja tjelesne težine budu li morale uzimati hormonalnu terapiju. No u slučaju bioidentičnih hormona, odredi li se ispravna doza, to se zasigurno neće dogoditi. Upravo suprotno, težina će se regulirati – manje će se tekućine zadržavati u tijelu, manje će se kolagena gubiti iz kože, a i njezina će se struktura poboljšati. Zadržava se mlađi izgled i smanjuje suhoća sluznice (primjerice, oka ili rodnice). Bioidentični hormoni pozitivno utječu i na libido koji se vraća na razinu prije menopauze.

No treba naglasiti da, neovisno o pozitivnim utjecajima terapije, iznimno je važno pripaziti na zdravu prehranu te redovitu tjelesnu aktivnost. Prema potrebi uzmite i vitaminsko-mineralne dodatke prehrani kako biste održali optimalnu fizičku i psihičku kondiciju te dulje ostali zdravi i mladi.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button