Dijeta i mršavljenje - 21. ožujka 2018.
AUTOR ČLANKA - Lejla Dizdarević Brković, dipl. prof. kineziologije, univ. spec. oec. organizacije i menadžmenta

6 svakodnevnih aktivnosti koje vam mogu pomoći u mršavljenju, krenite odmah!

Sjedilački način života predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje, a za vježbanje nam često nedostaje vremena. No život nam svaki dan pruža mogućnost za rekreaciju

dijeta je u interesu dobrog zdravlja

U današnje vrijeme užurbani način života je sveprisutan. Posao, djeca i njihove obaveze, vaše obaveze, žurba, već samo čitanje tih riječi uzrokuje stres našem organizmu. Ako samo promotrimo riječ užurbanost, mogli bismo zaključiti da smo neprestano u pokretu. No apsurd svega predstavlja činjenica da, iako vodimo užurbani način života, nikada nismo bili manje aktivni.

Iz kreveta uskačemo u automobile, iz auta odlazimo u ured gdje radno vrijeme većinom provedemo sjedeći, nakon posla možda odlazimo u kupnju namirnica ili djecu vodimo na izvanškolske aktivnosti, a večeri, kada se napokon obitelj okupi,vrijeme provodimo pred televizijom. Vrlo je lako zaključiti – naš način života je sjedilački. A takav način života predstavlja opasnost te moramo biti svjesni koliko je važno biti redovito fizički aktivan i koje će dobrobiti iz toga proizaći.

Može i bez teretane

Redovita fizička aktivnost regulirat će krvni tlak, ojačati srce, mišiće i ligamente, poboljšati cirkulaciju, smanjiti rizik od nastanka raka regulacijom hormona, a znanstvenici su utvrdili da će rizik od nastanka Alzheimerove bolesti biti čak 45% manji kod fizički aktivnih osoba. No redovita fizička aktivnost ne mora podrazumijevati odlaske u teretanu ili na intenzivne grupne treninge. Možda se takav oblik aktivnosti ne uklapa u vaš raspored i jednostavno ne stignete, ali to ne znači da malim koracima ne možete unaprijediti svoje zdravlje.

Možemo krenuti već od buđenja. Možda čim otvorite oči već krenete kuhati kavu, no zašto ne biste odmah nakon izlaska iz kreveta napravili nekoliko čučnjeva?

Zabavne vježbe

  1. Čučnjevi čim otvorite oči – Možemo krenuti već od buđenja. Možda čim otvorite oči već krenete kuhati kavu, no zašto ne biste odmah nakon izlaska iz kreveta napravili nekoliko čučnjeva? Predlažemo tri puta po 15 čučnjeva, osjećat ćete se poletnije i bez ispijanja prve kave.
  2. Šetnja ili bicikliranje do posla – Na posao vjerojatno odlazite automobilom ili javnim prijevozom, teško je natjerati se na šetnju u ove hladne dane. Dobra je vijest da nam proljeće brzo stiže, ali i da je malo hladnoće dobro za vas te će tijelo sagorjeti više kalorija kako bi se zagrijalo. Zašto za početak ne biste barem nekoliko puta tjedno ostavili auto u garaži i prošetali do posla, izašli nekoliko stanica prije odredišta i malo hodali? Sigurni smo da će vam se svidjeti osjećaj i da ćete automobil možda svaki dan ostaviti kod kuće. Ova opcija, osim pozitivnog utjecaja na vaš organizam, ima i pozitivan utjecaj na vaš novčanik. Možda vam je kolegica s posla ujedno i susjeda, pozovite i nju u jutarnju šetnju do posla, bit će vam lakše u paru. Ako vam je nedostatak vremena problem i smatrate da ne stignete šetati do posla,dobra je vijest da postoji rješenje. Možda zimi nije tako privlačno, ali do posla uvijek možete otići i biciklom. Brže ćete doći nego šetnjom, a pozitivno je i to što biciklom uvijek možete izbjeći gužvu. Ako Danci i Nizozemci mogu na posao odlaziti biciklom, zašto ne bismo mogli i mi?
  3. Stepenice umjesto lifta – Ako vam obaveze stvarno ne dopuštaju šetnju ili odlazak na posao biciklom za vas nije opcija, uvijek možete odabrati stepenice umjesto vožnje liftom. Bilo to u zgradi u kojoj stanujete ili na poslu, pokušajte zaboraviti da lift postoji te stepenicama krenite prema svom odredištu.
  4. Telefonirajte stojeći – Tijekom radnog vremena često telefonski obavljate razgovore? Zašto ne biste važne telefonske razgovore obavljali stojeći ili šećući ako vam poslovni prostor to dopušta? Ako radite uredski posao, pokušajte svakih sat vremena ustati sa svog radnog mjesta i kratko prošetati.
  5. Trening snage u trgovini – Kupnja namirnica može predstavljati odličan trening snage – napunite vrećice i prošećite do svog doma. Svjesni smo da automobil uvelike olakšava kupnju, ali pokušajte razmišljati o dobrobitima nabave bez automobila i nemojte na to gledati kao na problem. Takvom kupnjom odradit ćete trening snage bez posjeta teretani. Povedite i supruga ili djecu sa sobom jer kao što smo rekli – u društvu je lakše.
  6. Kućanski poslovi i vikendi – Kućanski poslovi poput usisavanja i pranja prozora predstavljaju nam muku, ali uzmemo li u obzir da sat vremena usisavanja potroši 215 kcal na sat, a pranje prozora 330 kcal, odradili smo trening a da toga nismo ni svjesni. Vikend je stvoren za aktivnosti na otvorenom pa otiđite u šetnju, zajedničku vožnju biciklima, planinarenje, povedite prijateljice, prijatelje ili obitelj.Tako ćete provesti kvalitetno vrijeme s njima, a ujedno biti i fizički aktivni.

Za zdravlje i sreću

Ovim sitnim promjenama koje smo nabrojili možete napraviti velike pomake te sagorjeti i 600 dodatnih kalorija bez treninga u teretani. Osim dodatnih kalorija, vrlo važna dobrobit redovite fizičke aktivnosti jest i činjenica da će se vaše raspoloženje poboljšati zbog oslobađanja hormona sreće, endorfina,a time će se smanjiti i rizik od nastanka depresije.

Naravno, poželjno je da redovita fizička aktivnost bude popraćena i zdravom prehranom. Unos kvalitetnih, zdravih namirnica mnogo je važniji od brojki koju predstavljaju kalorije i to je ono na što bismo morali paziti.

>> Čitajte više i uključite se: borba protiv epidemije pretilosti i za zdraviju budućnost djece. Pretilost je prije svega zdravstveni problem. Kliknite i doznajte kako dijeta smanjuje rizik bolesti <<

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button